Το… μυστήριο του κορωνοϊού: Αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά όχι οι θάνατοι

Κανένα σχόλιο

Τα περισσότερα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως παρόλο που τα κρούσματα του κορωνοϊού, μετά το καλοκαίρι, αυξάνονται και πληθύνονται στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ο αριθμός των θανάτων και των σοβαρών περιστατικών παραμένει ακόμα σχετικά χαμηλός.

Για παράδειγμα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν στην Βρετανία από 3.000 -που ήταν στο απόγειο της πανδημίας- σε 70. Ταυτόχρονα όμως, τα νέα περιστατικά δείχνουν να αποκτούν και πάλι ανοδική πορεία, γεγονός που πρέπει να κρατά όλους μας σε επιφυλακή.

Πώς εξηγείται αυτό;

"Sponsored links"

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει. Μερικοί αποδίδουν το γεγονός στο ότι οι ιατρικές παρεμβάσεις πλέον στον ιό είναι πιο πετυχημένες και η θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το φάρμακο δεξαμεθαζόνη αποδείχθηκε πρόσφατα ότι αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των ασθενών που χρειάζονται αναπνευστήρα.

Άλλοι πάλι κάνουν λόγο και για άλλους παράγοντες. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως ο κορωνοϊός πλέον προσβάλλει περισσότερο νέους ηλικιακά ανθρώπους, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ή να νοσήσουν σοβαρά.

Τα χειρότερα έχουν περάσει;

Η απάντηση είναι δυστυχώς αρνητική. Άλλοι ερευνητές αναφέρονται στην περίπτωση των ΗΠΑ, όπου ενώ αρχικά καταγράφηκε μια αύξηση των κρουσμάτων ηλικίας 20-30 ετών, ακολούθησε και μια άνοδος στα περιστατικά που αφορούσαν τους ηλικιωμένους.

Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί άλμα στους θανάτους. Ένα παρόμοιο μοτίβο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ευρώπη, πιθανότατα σε μερικές εβδομάδες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Είναι ο Covid-19 λιγότερο θανατηφόρος;

H εν λόγω θεωρία υποστηρίζεται από μια μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, η οποία θεωρεί πως οι περισσότεροι ιοί τείνουν να χάνουν τα πιο θανατηφόρα χαρακτηριστικά τους επειδή δεν κερδίζουν τίποτα από την θανάτωση των ξενιστών τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και με τον Covid-19, τονίζουν. Άλλοι ερευνητές διαφωνούν, λέγοντας ότι μια τέτοια διαδικασία είναι απίθανο να συμβεί τόσο σύντομα.

Μια εναλλακτική πρόταση είναι ότι οι μολυσματικές δόσεις του ιού, που μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, μπορεί να γίνουν μικρότερες χάρη στην κοινωνική απόσταση. Στη συνέχεια, οι χαμηλότερες αυτές δόσεις θα διευκολύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε τα ποσοστά των θανάτων θα μειωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική κοινότητα δίνει ορισμένες απαντήσεις, το σίγουρο όμως είναι πως απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για να απαντηθούν κάποια ερωτήματα με σαφήνεια.

"Sponsored links"

HuffPost

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις