Το πείραμα απέτυχε στη Σουηδία: Άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι στα γηροκομεία – Συγγνώμη από τον πρωθυπουργό

Κανένα σχόλιο

τη χώρα που προτίμησε να επιλέξει την «ανοσία της αγέλης» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αντί των αυστηρών μέτρων και του lockdown, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα θλιβερό φαινόμενο: ηλικιωμένοι άνθρωποι πεθαίνουν μαζικά και αβοήθητοι στα γηροκομεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 στη Σουηδία, αφορούν σε ηλικιωμένους ανθρώπους, φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας, με τους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας να υποστηρίζουν ότι η θεσμική απροθυμία να γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία αυτοί οι ασθενείς, κοστίζει ζωές.

Όπως αναφέρει το BBC, o Reza, ένας εκ των ηλικιωμένων που έφυγαν από τη ζωή στο γηροκομείο όπου διέμεναν, δεν εξετάστηκε καν από γιατρό την ημέρα που πέθανε. Μία νοσηλεύτρια είπε στην κόρη του ότι του χορήγησαν μορφίνη κάποιες ώρες πριν πεθάνει, όχι όμως και οξυγόνο, ούτε και κάλεσαν ασθενοφόρο. «Κανείς δεν ήταν εκεί και πέθανε μόνος του. Αυτό είναι πολύ άδικο», δηλώνει η κόρη του Reza, Lili Sedghi, συντετριμμένη.

"Sponsored links"

Οι περισσότεροι από τους 3.698 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό στη Σουηδία έως τώρα ήταν άνω των 70 ετών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε πως η προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου είναι προτεραιότητά της. Την ίδια ώρα, μετρώντας πληθυσμό 10 εκατ. κατοίκων, η χώρα διατηρεί ανοιχτό το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής και κοινωνικής  της δραστηριότητας.

«Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, τους πιο ηλικιωμένους, παρά τις καλές μας προθέσεις», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός της χώρας, Στεφάν Λεβέν, προχωρώντας σε μία παραδοχή που αντικατοπτρίζει την αποτυχία του μοντέλου που επέλεξε να εφαρμόσει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τη δήλωσή του, εξάλλου, επικυρώνουν και τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας, η οποία ανέφερε στο BBC ότι το 48.9% των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μέχρι και τις 14 Μαϊου αφορά σε ηλικιωμένους που διέμεναν σε οίκους ευγηρίας.

Και, μπορεί ο πρωθυπουργός να παραχώρησε αυτή τη δήλωση «ειλικρινούς μεταμέλειας» και ανάληψης της ευθύνης συγχρόνως, ωστόσο οι καταγγελίες των εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρανόησης. «Μας είπαν να μην στέλνουμε κανέναν στο νοσοκομείο, ακόμη κι αν ήταν έως 65 ετών και είχε χρόνια ζωής μπροστά του. Μας είπαν να μην τους στέλνουμε», καταγγέλλει Latifa Löfvenberg, νοσηλεύτρια που εργάστηκε σε διάφορους οίκους ευγηρίας, κυρίως στη βόρεια Στοκχόλμη, από την αρχή της πανδημίας. «Τους βλέπαμε να πεθαίνουν από ασφυξία», συμπληρώνει.

Το πείραμα, γιατί περί αυτού πρόκειται, δείχνει να έχει αποτύχει παταγωδώς. Οι ζωές των ανθρώπων χάθηκαν με τον πιο φρικτό τρόπο, στο δωμάτιο ενός γηροκομείου, χωρίς ούτε ένα αγαπημένο χέρι να κρατούν. Κι η «ανοσία της αγέλης» συνεχίζεται…

Με πληροφορίες από BBC

ethnos.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις