Το χωριό στην Πορτογαλία που στα Θεοφάνεια βάζουν τα παιδιά κάτω των 5 ετών να καπνίζουν

Κανένα σχόλιο

Τι κι αν οι επικίνδυνες επιπτώσεις του καπνίσματος είναι πλέον πασίγνωστες; Τι κι αν η μία εκστρατεία μετά την άλλη στοχεύουν στην ενημέρωση των ανθρώπων και ειδικά των μικρών παιδιών για αυτές τις συνέπειες;

Οι γονείς σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Πορτογαλία κάνουν ακριβώς το αντίθετο: ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να καπνίζουν μία φορά το χρόνο, τηρώντας -λένε- ένα τοπικό έθιμο.

Θεριακλήδες ετών…5!

"Sponsored links"

Το Vale de Salgueiro, ένα χωριό σε μια αγροτική περιοχή της Πορτογαλίας, διοργανώνει κάποιες ετήσιες εκδηλώσεις για το διήμερο των Φώτων (Epiphany, Θεοφάνεια), αναφέρουν οι Tech Times.

Κατά τη διάρκεια αυτού του εορτασμού, που ξεκινάει την Παρασκευή και τελειώνει το Σάββατο με το εκκλησίασμα των πιστών, οι άνθρωποι χορεύουν γύρω από φωτιές, παίζουν μουσική και ένας εκλεγμένος «βασιλιάς» των εορτασμών των Χριστουγέννων σερβίρει κρασιά και λιχουδιές. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Αλλά οι γονείς στο χωριό αυτό ενθαρρύνουν τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών (!) να καπνίζουν τσιγάρα κατά τη διάρκεια του διημέρου, στο πλαίσιο ενός τοπικού εθίμου.

Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι αυτό το έθιμο τηρείται εδώ και πολλές γενιές, αλλά κανείς τους δεν φαίνεται να είναι σίγουρος ως προς το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει!

Η νόμιμη ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού στην Πορτογαλία είναι τα 18 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στους γονείς που δίνουν τσιγάρα στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των Θεοφανείων. Οι τοπικές Αρχές, απλά κάνουν… τα στραβά μάτια και επιτρέπουν αυτό το έθιμο.

“Κανένα πρόβλημα” λένε οι γονείς!

Η Guilhermina Mateus, μια ντόπια γυναίκα 35 ετών, λέει ότι δεν βλέπει κανένα κακό στο να επιτρέπει στο παιδί της να καπνίζει τσιγάρο κατά τη διάρκεια του εορτασμού, καθώς σε γενικές γραμμές τα παιδιά δεν καπνίζουν τακτικά.

“Εισπνέουν επίσης και εκπνέουν αμέσως. Είναι μόνο αυτές τις μέρες, σήμερα και αύριο. Ποτέ δεν ζητούν πάλι τσιγάρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περίπου το 90% των ενηλίκων καπνιστών ξεκίνησε το κάπνισμα από την παιδική ηλικία. Αλλά το απίστευτο είναι ότι στο εν λόγω χωριό δεν καταγράφεται υψηλότερο ποσοστό καπνιστών σε ενήλικες σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο χωριό στην Πορτογαλία. Λέγεται, ότι η γεωγραφική θέση αυτού του χωριού σημαίνει ότι τηρεί τις παλιές πρακτικές που χρονολογούνται από τις παγανιστικές εποχές και ότι το χωριό βρίσκεται σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται “ξεχασμένη”.

"Sponsored links"

iatropedia

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις