Με ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Απανταχού Φλωριανών αρνείται ότι το μνημείο στα Φλώρια είναι ναζιστικό και εκφράζει την επιθυμία για διατήρησή του στην περιοχή ως υπενθύμιση της ιστορίας.
Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής::
Τα Φλώρια Σελίνου είναι ένα ιστορικό μαρτυρικό χωριό, του οποίου οι κάτοικοι, αντιστάθηκαν και αντιμετώπισαν με θάρρος, γενναιότητα, παλληκαριά και αυτοθυσία την προέλαση των Γερμανών ναζιστών κατακτητών προς τα νότια του Νομού Χανίων και ειδικότερα προς την Παλαιόχωρα.
Στις 23 Μαΐου 1941 οι Γερμανοί ναζιστές προελαύνουν προς τα νότια του Νομού Χανίων για να καταλάβουν την Παλαιόχωρα.
Ομως η πορεία τους γίνεται πραγματικός Γολγοθάς. Στις 11 το πρωί ένα τμήμα Γερμανών μοτοσυκλετιστών, αποτελούμενο από 25 περίπου στρατιώτες, υπό την ηγεσία του ανθυπολοχαγού Χέλλερ, καταφθάνει στα Φλώρια. Οι Γερμανοί δέχονται συντριπτικό κτύπημα και σκοτώνονται όλοι από την αντίσταση των κατοίκων του χωριού μας που είχαν ενισχυθεί από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Με τα ελάχιστα και παμπάλαια όπλα που διέθεταν (λόγω του αφοπλισμού της Κρήτης από τη δικτατορία του Μεταξά) οι Φλωριανοί και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αντιστάθηκαν και πολέμησαν με θάρρος, αυταπάρνηση και αυτοθυσία τους ναζιστές κατακτητές. Ηταν η πρώτη μάχη στο Σέλινο και στον δρόμο των Γερμανών κατακτητών προς την Παλαιόχωρα και μία από τις σπουδαιότερες μάχες στην ενδοχώρα της Κρήτης.
Το αντίτιμο της αντίστασής τους και της μάχης αυτής οι Φλωριανοί το πλήρωσαν με τη ζωή τους, 15% των χωριανών μας σκοτώθηκε ή εκτελέσθηκε, με συντρίμμια και ανείπωτο πόνο, διότι οι Γερμανοί κατακτητές έκαψαν και κατέστρεψαν δύο φορές το χωριό τα έτη 1941 και 1944, όπως επίσης κατεστράφη εκ θεμελίων και η Κάντανος.
Λίγους μήνες μετά από τη μάχη στα Φλώρια, οι Γερμανοί κατακτητές, από τα ερείπια του χωριού μας, έκτισαν και έστησαν το μνημείο τους στα Φλώρια, στη μνήμη των πεσόντων στη μάχη Γερμανών στρατιωτών, που εξαρχής έφερε τον σιδηρούν σταυρό και όχι τη σβάστικα, όπως εσφαλμένα υποστηρίζεται από ορισμένους. Το μνημείο ανακατασκευάσθηκε το έτος 1991 λόγω των φθορών που είχε υποστεί με την πάροδο του χρόνου και συντηρείται αποκλειστικά από τους Γερμανούς. Ομως δεν εγκαινιάσθηκε στις 23 Μαΐου καθώς την ημέρα εκείνη ο Σύλλογός μας διοργανώνει εκδήλωση για τη μάχη στα Φλώρια στα πλαίσια των εκδηλώσεων που γίνονται για τη Μάχη της Κρήτης. Στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης, που γίνεται με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, συμμετείχαν στο χωριό μας όπως και σε άλλα μέρη του Νομού και της Κρήτης Αγγλοι – Νεοζηλανδοί και Γερμανοί.
Το γερμανικό μνημείο στα Φλώρια για εμάς είναι ένα μνημείο ιστορικής μνήμης που σηματοδοτεί, συμβολίζει και αποδεικνύει το πέρασμα των Γερμανών ναζιστών από το χωριό μας, την αντίσταση και τη νίκη των άοπλων, ανεκπαίδευτων και ανοργάνωτων Φλωριανών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής εναντίον της πανίσχυρης στρατιωτικής μηχανής των κατακτητών, τον πατριωτισμό, το θάρρος, την αυτοθυσία, την αυταπάρνηση, τη γενναιότητα και την προσήλωσή τους στα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Σε καμία περίπτωση το μνημείο δεν συμβολίζει για εμάς τον ναζισμό ή τον φασισμό, αλλά συμβολίζει την ήττα τους από απλούς ανθρώπους που μάχονταν για τη λευτεριά τη δική τους και της πατρίδας τους. Εξάλλου, η αναφορά στο μνημείο ότι οι νεκροί «έπεσαν για τη μεγάλη Γερμανία» δεν είναι διαφορετική της αναφοράς που γίνεται στη μία πλάκα που άφησαν η Γερμανοί στην Κάντανο μετά την καταστροφή της ότι την έκαψαν και την κατέστρεψαν «διά την κτηνώδη δολοφονία Γερμανών αλεξιπτωτιστών αλπινιστών από άνδρες, γυναίκες και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ», χωρίς βέβαια οι αναφορές αυτές να καθιστούν τα μνημεία αυτά φασιστικά μνημεία.
Εν κατακλείδι, εκφράζοντας την επιθυμία και τη θέση των μελών κατοίκων του χωριού μας, πιστοί πάντα στα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας και ουδεμία σχέση έχοντες με φασιστικά κινήματα ή οργανώσεις, θεωρούμε ότι το γερμανικό μνημείο πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει στο χωριό μας, να λειτουργεί ως μνημείο ιστορικής μνήμης της μάχης που έγινε στα Φλώρια εναντίον των Γερμανών ναζιστών κατακτητών στις 23-5-1941 και να σηματοδοτεί και να συμβολίζει «ότι η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετράται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετράται και το αίμα» καθώς και όλα τα παραπάνω αναφερόμενα που συμβολίζει για εμάς. Αλλωστε είναι γνωστό ότι λαός που δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον.
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου των απανταχού Φλωριανών και Φίλων “Τα Φλώρια”
Να υπενθυμίσουμε ότι Γερμανοί αντιφασίστες βρέθηκαν στα Χανιά στις 22 Σεπτέμβρη με μοναδικό σκοπό να ενημερώσουν τους κατοίκους και να προχωρήσουν σε συμβολική ενέργεια για αυτό που αναγνωρίζουν ως ναζιστικό μνημείο.
Μεταξύ άλλων είχαν πει στην εφημερίδα μας ότι:
“Για εμάς ήταν αδύνατο να πιστέψουμε ότι οι αρχές του τόπου επέτρεψαν σε αυτούς τους βετεράνους ναζί να ξανακτίσουν το μνημείο. Μιλήσαμε και με ιστορικούς και μας είπαν ότι ούτε αυτοί μπορούσαν να πιστέψουν ότι σε μία περιοχή όπως την Κάνδανο υπάρχει ένα τέτοιο μνημείο για τη “Μεγάλη Γερμανία”.”