Χάρης Μαμουλάκης: Η ΝΔ κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας προς όφελος των τραπεζών

Κανένα σχόλιο

Την ώρα που η κοινωνία μας δοκιμάζεται από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας και νοικοκυριά σε ανεργία και οικονομική κατάρρευση, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της χωρίς καμία διάθεση ελάχιστης προστασίας των οικονομικά ευάλωτων πολιτών.

Το γνωρίζαμε ότι δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες της παράταξης της ΝΔ η προσπάθεια στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αδύναμων νοικοκυριών, ούτε η προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Ο ν.4738/2020 του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας», ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα, είναι τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει τις τράπεζες, θυσιάζοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

H παροχή δεύτερης ευκαιρίας νομοθετήθηκε προς όφελος των τραπεζών. Για τους υπόλοιπους, «εξασφαλίστηκε» η πτώχευση. Και μάλιστα, η έναρξης της πτώχευσης θα μπορεί να γίνεται με αίτηση της ίδιας της τράπεζας, χωρίς τη θέληση του οφειλέτη. Η προστασία της πρώτης κατοικίας, πλέον αίρεται με τον πιο σκληρό τρόπο και επιταχύνεται η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας. Καταργείται ρητά κάθε προστατευτικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την κύρια κατοικία.

"Sponsored links"

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με τις ίδιες διατάξεις που ρυθμίζουν την πτώχευση επιχειρήσεων, ρυθμίζουν και την πτώχευση φυσικών προσώπων. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι νομοθετήθηκε η δυνατότητα μίσθωσης της κύριας κατοικίας, για μία περιορισμένη κατηγορία ευάλωτων οφειλετών. Αυτό σημαίνει ότι εάν γίνει δεκτή η αίτησή τους και μετατραπούν σε ενοικιαστές, και εφόσον καταβάλλουν με συνέπεια ενοίκια επί 12 έτη τότε θα τους παρέχεται η δυνατότητα να επαναγοράσουν το σπίτι τους. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι κανείς δε θα μπορεί να επαναγοράσει το σπίτι του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων οι οποίες αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα προτείναμε α) τη διατήρηση και τροποποίηση του υφιστάμενου πτωχευτικού κώδικα ως προς τις επιχειρήσεις β) τη νομοθέτηση ειδικού πλαισίου ρύθμισης οφειλών για τα φυσικά πρόσωπα με παράλληλη προστασία της κύριας κατοικίας γ) τη νομοθέτηση ρυθμίσεων αναστολής πτωχευτικών διαδικασιών για όσο διαρκούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Ηρακλείου, αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις