15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Χαμηλό ιικό φορτίο στα λύμματα, 2 στα 600 τεστ θετικά, μήπως ήταν λάθος το ολικό λοκντάουν στα Χανιά;

Ημερομηνία:

Αυτό είναι το ερώτημα που έχουν θέσει πολλοί πολίτες στην εφημερίδα μας.

Το είχαμε θέσει κι εμείς κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας, ότι, ειδικά σε νησιά, θα ήταν εφικτό η εξαπλωση της πανδημίας να περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να τεθει σε λειτουργία ξανά η οικονομία και να σταματήσουν οι πολλοί περιορισμοί. Ομως, από φόβο ίσως, δεν πρυτάννευσε αυτή η λογική.

Σήμερα βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο.

Τεστ δεν έγιναν ποτέ αρκετά ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περιοχή. Χωρίς τεστ, η εφαρμογή των μέτρων ήταν οριζόντια και τυφλή. Περιοχές που δεν είχαν πολλά κρούσματα βρέθηκαν να εφαρμοζουν ξανά τα ίδια μέτρα με περιοχές με εκατοντάδες κρούσματα ημερησίως.

Τα Χανιά παρουσίασαν μία σημαντικότατη αύξηση κρουσμάτων, όμως αν γινόταν συστηματικά τεστ, τότε θα γνωρίζαμε πιο σύντομα πόσο καλή είναι η κατάσταση και θα μπορουσαμε να έχουμε μία επάνοδο στην καθημερινή λειτουργία δίχως τους ασφυκτικούς περιορισμούς.

Δεν έγιναν όμως τεστ.

Δεν είχαμε στοχευμένα λοκντάουν αλλά λοκντάουν παντού.

Τώρα γνωρίζουμε ότι τα Χανιά είναι πολύ καλα σε σχέση με άλλες περιοχές. Χθες, μόλις 2 στα 600 rapid test που έκαναν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ πίσω από τα Δικαστήρια βγήκαν θετικά.

Την ίδια στιγμή οι αναλύσεις των λυμάτων στα Χανιά δείχνουν ότι το ιικό φορτίο είναι πολύ χαμηλό.

Όμως τα Χανιά βιώνουν συντριπτικές συνέπειες στην οικονομία τους.

Με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία στο δεύτερο κύμα όφειλε να ειναι πολυ πιο έτοιμη και ικανή στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης. Δεν ήταν. Κατορθωσε, παρά τη γνώση που έχουμε συσσωρεύσει ολους αυτους τους μήνες, να επαναλάβει τα ίδια λάθη και να κάνει πολλά καινούργια.

Τώρα, τα Χανια δέχονται τις οικονομικές συνέπειες των λαθών της κυβέρνησης.

Βεβαίως, κάποιος θα πει ότι το σύστημα υγείας ήταν και είναι στα όριά του κι ότι η οποιαδήποτε μικρή αύξηση κινδυνεύει να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των νεκρών. Θα μας υπενθυμίσουν ότι παρά τα λίγα κρούσματα στην Κρήτη οι κλίνες ΜΕΘ σχεδόν είχαν γεμίσει. Και θα έχουν δίκιο. Όμως το θέμα δεν είναι ότι γέμισαν οι κλίνες ΜΕΘ με λίγα κρουσματα αλλά ότι δεν υπηρχαν επαρκείς κλίνες ΜΕΘ για αυτούς τους λίγους νοσηλευόμενους που γνωρίζαμε ότι ήταν πιθανό να τους έχουμε. Το αποτέλεσμα ήταν να πρέπει να σταματήσει κάθε δραστηριότητα σε όλη τη χώρα ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο!

Πλέον το θεμα είναι θα υπάρξει μέριμνα;

"google ad"

Σίγουρα, κάποιες περιοχές έχουν δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από τα τυφλά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε σχέση με άλλες, όμως κι εδώ η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις τυφλά και οριζόντια.

Η απλή αλήθεια ομως είναι ότι σε αντίθεση με την οικονομική κριση της προηγούμενης δεκαετίας, η κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει βαθύτατα την Κρήτη και ιδιαίτερα τα Χανιά περισσότερο από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η Κρήτη από ουραγός, είναι πλέον πρωταθλήτρια στην ανεργία πανελλαδικά.

Άραγε, πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση την οποία με τις λάθος πολιτικές τους διαμόρφωσαν για το νησί; Απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις και συλλαμβάνοντας όσους αντιδρουν;

Στα Χανιά, τι έχουν να προτείνουν; Την στρατιωτικοποίηση του νομού Χανίων και την τρουμποποίηση της οικονομίας του νομου;

Τα λεφτά στις τσέπες των Χανιωτών λιγοστεύουν. Αλλά όσο λιγοστεύουν τόσο θα μεγαλώνει ο θυμός…

Χρειάζονται μέτρα στήριξης. Στοχευμένα μέτρα στήριξης, όχι τυφλά. Θαραλλέα.

Χρειάζονται υπερβάσεις που δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι οτι μπορεί αυτή η κυβέρνηση με το ιδεολογικό πρόσημο που κουβαλά να φέρει εις πέρας.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...