Χανιά: Σε 11 από τα 76 προϊόντα βρέθηκαν υπολείμματα μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων

Κανένα σχόλιο

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων ενημερώνει για τους ελέγχους τους οποίους πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του έτους 2018 για την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων καθώς και των εργαστηριακών αναλύσεων κρίνεται σκόπιμο να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Ελήφθησαν 76 δείγματα προϊόντων και συγκεκριμένα 20 δείγματα από 15 είδη φρούτων, 50 δείγματα από 15 είδη λαχανικών και 6 δείγματα ελαιολάδου.

"Sponsored links"

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν σε λαϊκές αγορές των Χανίων, σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα χονδρικού εμπορίου φρούτων – λαχανικών, στην Κεντρική Λαχαναγορά Χανίων, σε συσκευαστήρια, σε οπωροπωλεία και σε ελαιουργεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), βρέθηκαν 10 δείγματα με υπολείμματα φυτοπροστατευτικού προϊόντος (φπ) μη εγκεκριμένου για την συγκεκριμένη καλλιέργεια και 1 δείγμα με υπερβάσεις των ανώτατων επιτρεπτών ορίων (MRLs).

Συγκεκριμένα βρέθηκαν τα εξής δείγματα με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών μη εγκεκριμένων για την καλλιέργεια: 1 δείγμα βερικόκων, 1 δείγμα καρότων, 1 δείγμα καρότων (πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας), 1 δείγμα αγγουριών, 4 δείγματα τοματών, 1 δείγμα ροδιών και 1 δείγμα ελαιολάδου. Στο δείγμα των ροδιών βρέθηκε επίσης και υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων (MRLs). Τα ανωτέρω δείγματα ήταν προέλευσης από τις περιοχές των Χανίων, της Λάρισας, του Ηρακλείου και της Βοιωτίας.

Στο σύνολο των 76 δειγμάτων τα οποία ελήφθησαν, βρέθηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν παραβάσεις (υπολείμματα εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και κάτω των ανώτατων επιτρεπτών ορίων) σε 35 δείγματα, ενώ σε 31 δείγματα δε βρέθηκαν υπολείμματα σε συγκεντρώσεις άνω των ορίων αναφοράς (ανιχνεύσιμα υπολείμματα).

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις