«Ψάχνουν» το νέο κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο στόχος των 180.000 μελών και το «αρχηγικό» μοντέλο

Κανένα σχόλιο

Τον στόχο του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε «ανοιχτό» μαζικό κόμμα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, στην πρώτη της συνεδρίαση μετά τις εκλογές για την αποτίμηση του αποτελέσματος και κυρίως τη χάραξη της πορείας από εδώ και πέρα.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν και έχασε την κυβέρνηση παραμένει όπως επιδίωκε, δεύτερος πόλος του συστήματος με ισχυρά ποσοστά θέτει αντικειμενικά το ζήτημα της εξέλιξης της φυσιογνωμίας του σε κόμμα εξουσίας και στο οργανωτικό επίπεδο, προκειμένου όπως είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος να υπηρετεί με καλύτερο τρόπο τις αρχές και τις αξίες του, και κυρίως να αποκτήσει ρίζες στην κοινωνία.

Σε αυτή τη φάση ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τη συζήτηση προς προβληματισμό θέτοντας ένα περίγραμμα της φυσιογνωμίας του κόμματος (μαζικό, λαϊκό, με αναφορές στη νεολαία, σύγχρονο, αριστερό, οικολογικό και βασικό εκφραστή των προοδευτικών δυνάμεων) ως βασική κατεύθυνση – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ισχυρές οργανώσεις ιδιαίτερα στις λαϊκές συνοικίες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε μέχρι και 40%. Κυρίως, έθεσε τον αριθμητικό στόχο της ένταξης νέων μελών στο  κόμμα ώστε η οργανωτική του βάση να αντιστοιχεί στο 10% των ψηφοφόρων του (περίπου 180.000 μέλη δηλαδή) έναντι του 2% που είναι σήμερα.

"Sponsored links"

Επαναφορά της συζήτησης για εκλογή Προέδρου από τη βάση

Σε αυτή την προσέγγιση ουσιαστική διαφωνία στο εσωτερικό του κόμματος  δεν υπάρχει, άλλωστε το άνοιγμα του κόμματος σε νέα μέλη είναι παλιά συζήτηση η οποία κάθε φορά κολλούσε στον τρόπο.

Ωστόσο από τις πρώτες κατ’ιδίαν συζητήσεις προκύπτει ότι μια μερίδα στελεχών έχει τον προβληματισμό για το αν το αριθμητικό άνοιγμα από μόνο του λύνει τα προβλήματα και μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες ενός μαζικού αλλά και συλλογικού κόμματος ή απλώς έρχεται να διασφαλίσει την αποκρυστάλλωση ενός αρχηγικού μοντέλου λειτουργίας και την αναπαραγωγή του μηχανισμού εξουσίας στο εσωτερικό. Τις σκέψεις αυτές φαίνεται να ενισχύει η ανακίνηση από την κορυφή της συζήτησης για το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου από τη βάση των μελών ή και των φίλων του κόμματος (και όχι από το συνέδριο).

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του νέου κόμματος ο τέως πρωθυπουργός θέλησε από το βήμα της ΚΕ να καθησυχάσει για τα περί μετατροπής σε «νέο ΠΑΣΟΚ», λέγοντας: «Κανένας δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς, δεν θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ». Πάντως η συζήτηση για το αν το κόμμα θα πάει δεξιότερα λαμβάνοντας σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά ή αν θα ενισχύσει την αριστερή του φυσιογνωμία, αυτή μάλλον δεν κλείνει εδώ, αντιθέτως θα ενταθεί εν όψει του 3ου Συνεδρίου το οποίο, προς το παρόν, χρονικά  τοποθετείται προς το τέλος του χρόνου.

Στο μεταξύ προχωρά και η συζήτηση για τη μετεξέλιξη της συνεργασίας με την Προοδευτική Συμμαχία. Σήμερα  στις 12 συνεδριάζει το συντονιστικό της παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητηθεί αν η διεύρυνση με το κομμάτι αυτό στελεχών που προέρχονται από το πρώην ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ ή την ευρύτερη κεντροαριστερά θα ενωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις