Όχι στην επανενεργοποίηση του λατομείου στη Δαμάστα από τους κατοίκους: “Iστορικός και μαρτυρικός τόποςπου έχει προσφέρει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα για την Ελευθερία του τόπου”

Κανένα σχόλιο

Λέει “όχι” στην επανενεργοποίηση της λατομικής ζώνης και ζητάει αποχαρακτηρισμό της περιοχής, η τοπική κοινωνία, όπως προέκυψε από την ομόφωνη απόφαση της λαϊκή συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες.

Από τους συμμετέχοντες στην έκτακτη λαϊκή συνέλευση που έλαβε μέρος στην Δαμάστα κατόπιν προσκλήσεως των φορέων της Δαμάστας (Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας, Αθλητικού Ομίλου Δαμάστας, ¨Ενωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, Ενορία Αγίου Γεωργίου Δαμάστας) ανακοινώθηκε η ομόφωνα απόφαση:

Η Δαμάστα είναι ένας ιστορικός και μαρτυρικός τόπος (ΦΕΚ Α97/2000) που έχει προσφέρει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα για την Ελευθερία του τόπου και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η ιστορία της Δαμάστας αρχίζει από την προ-Ελληνική εποχή (3000π.χ περίπου), είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ο οικισμός είναι παραδοσιακός και όλη η περιοχή της Δαμάστας είναι ενταγμένη στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco).

"Sponsored links"

Η Λατομική περιοχή Δαμάστας (Α’ & Β’ Χώρος) καθορίστηκε το 1985 με απόφαση του τότε Νομάρχη Ηρακλείου και το 1993 με άδεια λειτουργίας ξεκίνησε η εκμετάλλευση από την μισθώτρια εταιρία του Α’ Λατομικού χώρου σε δασική έκταση 300 στρεμμάτων. Στις 31/07/2018 ο μισθίος λατομικός Χώρος αδρανών υλικών στη θέση «Αμαργολιός» εντός του Λατομικού Χώρου Α΄ της Λατομικής Περιοχής Δαμάστας Μαλεβιζίου, παρελήφθη από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και συντάχθηκε το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής.

Στα 26 χρόνια λειτουργίας του Λατομείου Δαμάστας στον Λατομικό Χώρο Α’ (θέση Αμαργολιός) έχει συντελεστεί μια ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλον της περιοχής και μια τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση, απόρροια της παράνομης εκχέρσωσης δασικής έκτασης κατ’ εξακολούθηση. Η παράνομη επέκταση λατόμευσης εκτός ορίων λατομικής περιοχής όλα αυτά τα χρόνια ανέρχεται σε 234.792 τ.μ. και σε έλεγχο που διενέργησε η επιτροπή ελέγχου Λατομείου Δαμάστας της Γ.Γ.Α.Δ.Κ. στις 18/08/2014 διαπίστωσε ότι ο όγκος που έχει εξορυχτεί ανέρχεται σε 464.258 κ.μ. εντός της εγκεκριμένης Λατομικής Ζώνης Α’ και 3.328.221 κ.μ. εκτός αυτής

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία είναι πρόδηλο σε όλους ότι η πιθανή ενεργοποίηση και λειτουργία λατομικής εκμετάλλευσης αδρανών υλικών στον Β’ Λατομικό χώρο της Λατομικής περιοχής Δαμάστας, σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντική περιοχής, πρόκειται να επιφέρει τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά στην Οικονομική και Κοινωνική ζωή της Δαμάστας. Ως εκ τούτου δηλώνουμε ανοιχτά και απερίφραστα και προς πάσα κατεύθυνση:

1) Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν ζητηθεί από την εταιρία «Γ. ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ» και οι οποίοι αφορούν στο Β’ Λατομικό χώρο της Λατομικής Περιοχής Δαμάστας.

2) Επιθυμούμε επιτέλους η συντεταγμένη πολιτεία να εισακούσει το αίτημα της κοινωνίας της Δαμάστας και να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για πλήρη αποχαρακτηρισμό της Λατομικής Περιοχής Δαμάστας (Α’ & Β’ χώρος) και πλήρη αποκατάσταση (αναδάσωση) της λατομηθείσας έκτασης στην Α’ Λατομική Περιοχή Δαμάστας.

cretalive.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις