15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Έβο Μοράλες: Αδελφέ μου Αλέξη, σε ευχαριστώ. Σας περιμένω με μεγάλη αγάπη να έρθετε στη Βολιβία

Ημερομηνία:

Η Βολιβία είναι μια μακρινή χώρα, αλλά μας συνδέουν κοινές αξίες, κοινοί αγώνες και κοινά ιδανικά, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στη Βολιβία και σημείωσε πως γι’ αυτό άξιζε τον κόπο η επίσκεψη του Έβο Μοράλες νωρίτερα στην Ακρόπολη, ένα μοναδικό οικουμενικό μνημείο για όλη την ανθρωπότητα, στην Αθήνα, το λίνο της Δημοκρατίας.

«Απέναντι στους κινδύνους της κυριαρχίας ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού, οι προοδευτικές δυνάμεις, οι προοδευτικές ηγεσίες του κόσμου οφείλουν να είναι πιο κοντά και να συντονίζουν τις προσπάθειες τους» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα της Βενεζουέλας τάχθηκαν και οι δύο κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων και υπέρ του διαλόγου, με σκοπό να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης.

Ο μόνος δρόμος για την εκτόνωση της κρίσης είναι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Η μόνη προοπτική τις επόμενες μέρες είναι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης και ενδεχομένως μια αιματηρή εμφύλια σύγκρουση. Κι αυτό προϋποθέτει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε εκλογές ελεύθερες και δημοκρατικές».

Σε αυτό το πλαίσιο θα δραστηριοποιηθεί και η ελληνική πλευρά είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης ή στρατιωτικής λύσης, διότι πιστεύουμε ότι η μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η δημοκρατία και η δική τους κυριαρχία».

Πρόσκληση στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Βολιβία απηύθυνε ο Πρόεδρος Έβο Μοράλες 

Πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Βολιβία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, στη διάρκεια του διαλόγου που είχαν οι δυο τους, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μοράλες εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι το πρωί επισκέφθηκε την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, σημειώνοντας ότι στην Αθήνα γεννήθηκε η δημοκρατία.

Παράλληλα, ο κ. Μοράλες ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τον κ. Τσίπρα για τους αγώνες που δίνουν για τη Δημοκρατία.

«Άξιζε πραγματικά τον κόπο να θαυμάσω αυτό το μνημείο που μαρτυρά μια κοινωνία, η οποία προ Χριστού είχε καταφέρει να οργανωθεί δημοκρατικά και να διδάξει τον σεβασμό στον άνθρωπο και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε ο κ. Μοράλες.

«Όπως γνωρίζουμε όλοι, η ιστορία επαναλαμβάνεται δια μέσου των αιώνων. Αυτό το οποίο ξεκίνησε με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό προ Χριστού, η διαχείριση, δηλαδή, δημοσίων πραγμάτων με συλλογικά οργανωμένο τρόπο υπέρ της ισότητας των ανθρωπίνων όντων, αυτό καλούμαστε σήμερα να κάνουμε πράξη και πάλι με την κοινή δουλειά μας».

Στο πρόσωπο του πρωθυπουργού εξέφρασε το βαθύτερο σεβασμό προς τον ελληνικό λαό για τους αγώνες που έχει δώσει για αυτές τις αξίες και επισήμανε: «Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι γνωστές στο διεθνές στερέωμα ως υπέρμαχοι της πολυμερούς διάστασης του διεθνούς δικαίου, της πολυμερούς άποψης για τα διεθνή πράγματα, κάτι το οποίο σημαίνει μια κοινή δουλειά προς όφελος της ανθρωπότητας».

«Αδελφέ μου Αλέξη, σε ευχαριστώ για αυτή την πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα, σας περιμένω με μεγάλη αγάπη -και θα ήταν τιμή για μας- να έρθετε στη Βολιβία», κατέληξε ο Ε. Μοράλες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...