15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ένα πράσινο χωριό με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Εγκρίθηκε η πρόταση που αφορά την τοπική κοινότητα Ζήρου, την οποία υπέβαλε ο Δήμος Σητείας στην πρόσκληση «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες-Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης».

Η χρηματοδότηση της πρότασης αυτής η οποία έχει τίτλο «ΖΗΡΟΣ=ZERO» ανέρχεται στα 4,4, εκατομ. ευρώ. Σκοπός της είναι ο μηδενισμός της έκλυσης του διοξειδίου του άνθρακος από πηγές παραγωγής ενέργειας στην  περιοχή της Ζήρου, Ξερόκαμπου και Χαμέτουλου.

Σύμφωνα με την πρόταση προβλέπονται διάφορες παρεμβάσεις στην περιοχή οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν σε ένα χρόνο περίπου και θα περιλαμβάνουν τοποθετήσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες δημοτικών κτιρίων, τοποθέτηση ανεμογεννήτριας, κατασκευή πρότυπης μονάδας παραγωγής υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας, βιοκλιματικές παρεμβάσεις όπως ενεργειακά τζάκια, θερμομονώσεις, ηχομονώσεις και υδρομονώσεις. Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία σταθμού φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων που θα προμηθευτεί ο Δήμος Σητείας για την εξυπηρέτηση της περιοχής.

Θα γίνει επίσης τοποθέτηση ενός έξυπνου δικτύου που θα δίνει τη δυνατότητα ηλεκτροφωτισμού των δημοτικών δρόμων και κοινόχρηστων χώρων της περιοχής από το  ρεύμα που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά και την ανεμογεννήτρια.

Ο Δήμος Σητείας είναι ανάμεσα στους επτά Δήμους  που εντάχθηκαν σ΄αυτή την πρόσκληση, και του οποίου η πρόταση αξιολογήθηκε με πολύ υψηλή βαθμολογία «και αυτό δείχνει ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και πιστεύω ότι θα έχουμε πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, μιας και ο στόχος της πρόσκλησης αυτής είναι το νέο πρότυπο ανάπτυξης  και το χωριό της Ζήρου θα είναι ένα πρότυπο χωριό το οποίο θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη  της περιοχής»,  τόνισε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...