14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αγωνιστικά κάλαντα της πανδημίας στους δρόμους των Χανίων παρά την απαγόρευση

Ημερομηνία:

Έκπληκτοι έμειναν πολλοί πολίτες των Χανίων όταν σήμερα το μεσημέρι άκουσαν κάλαντα στους δρόμους των Χανίων. Βεβαίως, τέτοια ημέρα, συνήθως οι δρόμοι είναι γεμάτοι καλαντιστές, όμως η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη αφού λογω της πανδημίας απαγορεύτηκαν ακόμα και τα κάλαντα. Κάλαντα πάντως ακούστηκαν, αλλά δεν ήταν τα καθιερωμένα. Μάλλον, ήταν προσαρμοσμένα στη συγκυρία.

Πολίτες διέσχισαν κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των Χανίων και με μουσικά όργανα τραγούδησαν τα κάλαντα της πανδημίας με αναφορά στην οικονομική κρίση που έχουν επιφέρει τα μέτρα, την αστυνομοκρατία και την υποχρηματοδότηση της υγείας.

Δείτε και σχετική φωτογραφία καθώς οι καλαντιστές διέσχισαν τα στιβανάδικα:

Με κείμενο που λάβαμε στην εφημερίδα μας ενημέρωσαν ότι τα κάλαντα τραγούδησε το συγκρότημα Γιαρ Αμάν “με πολλά άλλα καλικαντζαράκια”. Τραγουδήθηκαν κρητικά και άλλα νησιώτικα κάλαντα, διασκευασμένα – άλλα εντελώς και άλλα αρκετά – με πολιτικούς στίχους, με πολύ θετική ανταπόκριση από πάρα πολύ κόσμο…

Οι στίχοι ανέφεραν τα εξής:

“…Kαλήν εσπέραν πάθοντες, που πήγε η λαλιά σας

τούτον τον κόσμο ΄φήνετε στ’ άμοιρα παιδιά σας

Μαζί πονούμε στη ζωή ντόπιοι και μισεμένοι

καλή στραθιά να έχουμε οι καταπιεσμένοι

Τούτος ο κόσμος γιόμισε, μ΄ασημικά παράδες

με πονηρές παραβολές και τροφαντούς παπάδες

Και τους νεκρούς μας κρύβουνε ανάβοντας λαμπάδες

Λεν στον Θεό κάντες σταυρό, κάντε και τεμενάδες

"google ad"

όσο πλουτίζουνε κρυφά ούλοι οι τσιφλικάδες

Πάμε στον δρόμο πάθοντες, όλοι μαζί να βγούμε

Ν΄αναστορίσουμε μαζί, πως θέλουμε να ζούμε…”

(αποσπάσματα από τους διασκευασμένους στίχους)

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε, παράλληλα με την μουσική διαμαρτυρία:

“…Λίγα λόγια για την πραγματικότητα που ζούμε, για την νέα πραγματικότητα που έρχεται..

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που έφτασαν στ’ αφτιά μας τα νέα για μια επικείμενη εξάπλωση επιδημίας. Πρώτα συζητιόταν καφενειακά στις παρέες αλλά πολύ γρήγορα αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι όλο αυτό μάλλον είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Δεν αργήσαμε να καταλάβουμε ότι οι ζωές μας θα άλλαζαν ριζικά. Αρχικά ξεκίνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να βγάζει καθημερινά διαγγέλματα και να μας ενημερώνει ότι έχουμε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό. Το κλίμα καθεστώτος έκτακτης ανάγκης έκανε την εμφάνισή του.

Από εκεί και πέρα η συνέχεια είναι γνωστή σε όλες/ους μας. Μπήκε όλη η Ελλάδα καραντίνα με συνολική και χωρίς κριτήρια απαγόρευση μετακινήσεων. Η κυβέρνηση φυσικά έμεινε πολύ ικανοποιημένη με τον εαυτό της με αυτήν την απόφαση, αφού ουσιαστικά απαλλάχθηκε από το βάρος των ευθυνών της για τη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης. Έτσι μέσω των διαχρονικών της συμμάχων ( τα καθεστωτικά ΜΜΕ) υιοθετεί το δόγμα της «ατομικής ευθύνης», μετακυλίoντας το βάρος της δικής τους ανεπάρκειας στις πλάτες μας. Ταυτόχρονα δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ (βασικός πυρήνας εξάπλωσης κατά τους ειδικούς).

Τα σχολεία κλείνουν με την δικαιολογία ότι τα παιδιά είναι διασπορείς του ιού (επιχείρημα που φυσικά καταρρίπτεται λίγους μήνες αργότερα) και ξεκινάει να δοκιμάζει νέους τρόπους τηλε-εκπαίδευσης και τηλε-εργασίας, οι οποίοι αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Εν μέσω καραντίνας που δεν κουνιέται φύλλο, περνάνε εν μια νυκτί αντεργατικά και αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια ενώ δεν γίνεται κανένας σχεδιασμός για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Μια καλή ευκαιρία λοιπόν για σκληρότερη διαχείριση των από κάτω και επανανοηματοδότηση της εργασίας και της κοινωνικής ζωής.

Ο πληθυσμός οδηγείται στη φτωχοποίηση με κάποιους εργασιακούς κλάδους (καλλιτεχνικός, επισιτιστικός κ.α.) να αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα επιβίωσης, ενώ οι αόρατοι αυτής της κοινωνίας (μετανάστριες, πρόσφυγες, άστεγοι, φυλακισμένοι) ζουν σε άθλιες συνθήκες. Γι’ αυτούς, η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν σταματάει ποτέ.

Το καλοκαίρι έρχεται, και η κυβέρνηση μπροστά στον φόβο κατάρρευσης της οικονομίας, διαφημίζει διεθνώς την Ελλάδα ως τον ιδανικό covid-free προορισμό. Τα σύνορα ανοίγουν και οι προστάτες της υγείας μας ολιγωρούν μπροστά στην ανεμπόδιστη και χωρίς κανένα υγειονομικό έλεγχο τουριστική ροή. Για το επερχόμενο κύμα φυσικά έχουν βρει ήδη τους ενόχους οι οποίοι δεν είναι άλλοι από εμάς τους ίδιους.

Όταν λοιπόν το φθινόπωρο έρχεται και ο τουρισμός δεν έχει να συνεισφέρει πλέον αρκετά στη χώρα, επιστρέφει το γνωστό, επιτυχημένο και αναίμακτο για την κυβέρνηση (αλλά όχι για τις ζωές μας) μέτρο της καραντίνας.

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο αφού πλέον τα κρούσματα, λόγω φυσικά της δικής τους ανεπάρκειας και δολοφονικής πολιτικής, ανέβηκαν κατακόρυφα, μαζί και οι θάνατοι νοσούντων από covid. Η φούσκα έσκασε και αποκαλύφθηκε η διάλυση του συστήματος υγείας η οποία φυσικά συντελείται μεθοδευμένα εδώ και χρόνια. Χωρίς να έχουν κάνει κανέναν υγειονομικό σχεδιασμό παρ’ όλο το χρονικό περιθώριο και τα παραδείγματα από πληγείσες χώρες, με την εδώ και χρόνια διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας, με αδιανόητη ανεπάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ, εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό, οδηγούν τις ζωές μας στην εξαθλίωση και πολλούς συνανθρώπους μας στον θάνατο.

Σε μια παράλληλη πραγματικότητα, οι θεραπείες σοβαρά νοσούντων ασθενών αναβάλλονται επ’ αόριστον, καθιστώντας τους ανομολόγητες «παράπλευρες απώλειες» του covid, την ίδια στιγμή που οι επιπτώσεις της καινούριας αυτής συνθήκης στην ψυχική υγεία είναι ανεπανόρθωτες.

Και πώς θα κρυφτεί η αποτυχία της δολοφονικής πολιτικής τους; Πώς θα σιωπήσουν οι φωνές που αντιδρούν στο άδικο και στον παραλογισμό; Η απάντηση είναι απλή και δοκιμασμένη: με αστυνομοκρατία και καταστολή. Αφού απέτυχαν σε οποιαδήποτε υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, στρατιωτική διαχείριση της κρίσης. Αντί να κάνουν προσλήψεις υγειονομικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, κάνουν προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας. Υλοποιούν κονδύλι 31 εκ ευρώ για αναβάθμιση της αστυνομίας και ταυτόχρονα ψηφίζουν προϋπολογισμό για την υγεία μειωμένο κατά 600 εκ ευρώ! Καταστέλλουν όποιες/ους αντιστέκονται απαγορεύοντας με χουντικού τύπου διατάξεις τις διαδηλώσεις με πρόσχημα τη διασπορά, ακόμα κι αν αφορούν σε εξωτερικό χώρο τηρουμένων των μέτρων και των αποστάσεων.

Οι μάσκες τους έχουν πέσει. Οι προθέσεις τους είναι πλέον ξεκάθαρες. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι;…”

από το κείμενο της Μουσικής συλλογικότητας Yar aman

– η σελίδα των yar aman: https://www.facebook.com/yaramangroup

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...