13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

«Αθώοι και φταίχτες» ή ουδείς αθώος;

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Η λογοτέχνιδα Μάρω Δούκα καταγόμενη από την πόλη μας, είχε γράψει στο μυθιστόρημα της με τίτλο¨ «Αθώοι και φταίχτες» για την περίπτωση των Κρητικών, οι οποίοι είχαν αλλάξει πίστη και έγιναν μουσουλμάνοι.

Όταν διενεργήθηκε η ανταλλαγή πληθυσμών το 1922, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανταλλάχτηκαν οι Κρητικοί Μουσουλμάνοι, και μεταφέρθηκαν στην Μικρά Ασία ως Τουρκοκρητικοί. Βεβαίως ήταν ένας βίαιος ξεριζωμός για τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι έχασαν τον τόπο τους. Να μην λησμονούμε όμως ότι στο πλαίσιο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η κάθε εθνότητα οριζόταν ανάλογα με το θρήσκευμα της.

Τότε ήταν η εποχή των εθνικών κρατών των εθνικισμών και των εθνικών ολοκληρώσεων. Έχω την εντύπωση χωρίς να ψάχνω τώρα πηγές, αλλά λόγω λογικών συνειρμών, ότι έτσι ορίσθηκε και η ανταλλαγή πληθυσμών. Για να γράψω και την κακία μου οι Κρητικοί που έγιναν μουσουλμάνοι, έχουν και αυτοί την ευθύνη τους, διότι προφανώς αλλαξοπίστησαν για να τα πηγαίνουν καλά με τους Οθωμανούς.

Η εκπομπή «Προσωπικά» της Έλενας Κατρίτση «ΝΕΤ» Κυριακή 17μμ, πήγε στο Αϊβαλή της Μικράς Ασίας, όπου συνάντησε απογόνους των λεγομένων «Τουρκοκρητικών». Συνάντησε και μια νεαρή γυναίκα την Οσλάν που της είπε ότι προσπάθησε και έμαθε Ελληνικά ότι έρχεται τακτικά στα Χανιά , ότι ερεύνησε στο δημοτικό μας ληξιαρχείο όπου κατάγεται, και ότι οι πρόγονοι της ακούγονται στα ονόματα Μπουρνάζος, και Πιστολάκης. Μάλιστα για να γελάσετε κι εσείς  θα σας πω ότι¨ το Πιστολάκης το πρόφερε ως «Ψωλάκης».

Ομολογουμένως συγκινητικές ιστορίες, για να ξυπνούν παλαιότερες ιστορικές μνήμες, αλλά και ερέθισμα να διαβάσουμε όσοι δεν γνωρίζουν την δική μας ιστορία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...