13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Αλ. Ζαφειρόπουλος για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη: “Το καλύτερο θα ήταν να κλείναμε τα σύνορα και να μην δεχόμαστε τουρίστες”

Ημερομηνία:

Το στέλεχος Δέλτα της Covid-19 έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στην Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 19 τέτοια κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι απόλυτος και όχι ενδεικτικός, καθώς στο εργαστήριο ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εξετάζεται πια το σύνολο των κρουσμάτων για όλες τις μεταλλάξεις.

Αυτό ανέφερε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας – Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος: “Ο μηχανισμός που υπάρχει στο εργαστήριό μας επιτρέπει τον καθολικό έλεγχο των κρουσμάτων και στέλνουμε στο Κέντρο Γονιδιωματικής Επιτήρησης μόνο όσα κρούσματα πληρούν κάποια κριτήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κρήτη έχει περισσότερα κρούσματα, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός. Ίσα ίσα η Κρήτη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός για την υπόλοιπη Ελλάδα”.

Το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε. “Είναι πολύ επικίνδυνο στέλεχος”, τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, “και δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό”. Ο κ. Ζαφειρόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

“Το καλύτερο θα ήταν να κλείναμε τα σύνορα και να μην δεχόμαστε τουρίστες”, συμπληρώνει, “όμως αφού αυτό δεν είναι εφικτό είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρχει καθολικός και όχι δειγματοληπτικός έλεγχος στις πύλες εισόδου. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην γίνονται τεστ σε ασυμπτωματικούς τουρίστες, οι οποίοι όμως είναι φορείς του μεταλλαγμένου στελέχους και το φέρνουν στη χώρα”.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...