15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αμερική – Ταξική πάλη και Τραμπ: Δεν είναι όπως φαίνεται

Ημερομηνία:

 

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής AEJ/IJF

 

Το 2017 θα είναι για τις ΗΠΑ, αλλά και όλο τον κόσμο μια πρωτόγονη αύξηση της ταξικής πάλης. Σε κάθε χώρα, οι άρχουσες ελίτ και των πολιτικών τους υπαλλήλων θέλουν να κάνουν την εργατική τάξη να πληρώσει για την παγκόσμια οικονομική κρίση και το κόστος του πολέμου. Η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει μια νέα κυβέρνηση σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία της Αμερικής, η οποία θα συνεχίσει και θα εντείνει για δεκαετίες μια μακρά επίθεση στην εργατική τάξη. Η νέα κυβέρνηση Τραμπ αποτελείται από δισεκατομμυριούχους, στρατηγούς και αντιδραστικούς. Είναι μια κυβέρνηση για την ολιγαρχία, και ο στόχος της είναι να καταστρέψει ότι κέρδος αποκόμισε η εργατική τάξη τον τελευταίο αιώνα. Πολλοί δημοκρατικοί πολίτες, αλλά και αριστεροί διαδηλωτές εδώ και 2 μήνες διαδήλωναν στους δρόμους, αλλά τώρα υιοθετούν στάση αναμονής για την πολιτική  που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Τραμπ. Αυτό γιατί υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχει κυρώσει πολλά από τα διατάγματα του Προέδρου Ομπάμα, για την προστασία εργαζομένων, των μεταναστών και του περιβάλλοντος. Οι ΗΠΑ είναι η πιο γνωστή χώρα στον κόσμο και ταυτόχρονα η πιο άγνωστη. Με την έντονη παρουσία της, πολιτική, οικονομική και στρατιωτική σε όλο τον κόσμο. Πολύ εύκολα δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτή είναι η Αμερική. Αυτό είναι λάθος. Στο εσωτερικό αυτής της μεγάλης χώρας τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Το “μέσα” με το “έξω” είναι διαφορετικό και το αντιλαμβάνεσαι άμεσα.

20 Ιανουαρίου έχει ορισθεί η ορκωμοσία του Προέδρου Τράμπ. Το 2017 ανοίγει με μια σειρά απεργιών και κινητοποιήσεων της εργατικής τάξης.

150.000 εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους των ΗΠΑ, εργάζονται ένα χρόνο τώρα χωρίς νέα συλλογική σύμβαση. Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι με τις σαρωτικές περικοπές της υγειονομικής περίθαλψης και στο ανασφάλιστο ωράριο εργασίας.

Το ταξικό κίνημα απέναντι στον Τράμπ, είναι αποφασισμένο την ημέρα ορκωμοσίας (20 Ιανουαρίου) να οργανώσει γενική απεργία. Οι κινητοποιήσεις δεν θα επικεντρωθούν σε αιτήματα, αλλά θα αποτελέσει επίδειξη της συλλογικής αντιπαράθεσης των πολιτών στην ακροδεξιά ιδεολογία και πολιτική του νέου Προέδρου. Ο στόχος θα είναι να αναγκασθούν οι εταιρείες και οι πολιτικοί να αποστασιοποιηθούν δημόσια από την πολιτική του Τράμπ.

Η ανάπτυξη της ταξικής σύγκρουσης θέτει πολιτικά ερωτήματα. Κατ’ αρχάς οι αγώνες των εργαζομένων δεν πρέπει να εξαρτώνται από τα φιλοκαπιταλιστικά συνδικάτα, τα οποία στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο λειτουργούν ως εργαλεία διαχείρισης του κράτους, και όχι υπέρ των εργαζομένων.

Η πολιτική ριζοσπαστικοποίηση των Αμερικανών εργαζομένων και νεολαίας το 2016, εκφράστηκε με την υποστήριξη κατά τη διάρκεια των προκριματικών του δημοκρατικού υποψήφιου Bernie Sanders, ο οποίος παρουσίασε τον εαυτό του, ως σοσιαλιστή και αντίπαλος της κοινωνικής ανισότητας. Υπάρχει και άλλη πλευρά του Τράμπ, η ακροδεξιά και ομοφοβική με πρωταγωνιστή τον Αντιπρόεδρο του Μάϊκ Πενς. Τα πρώτα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα που λάβει, είναι η αποτροπή εισόδου Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και τη φυλάκιση ή απέλαση εκατομμυρίων παράνομα εργαζομένων. Θα ακυρώσει όλες τις ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις για τις πόλεις-καταφύγια και τα προγράμματα κλιματικής αλλαγής. Θα προβεί στην άρση των περιορισμών σχετικά με τις εξορύξεις σχιστόλιθου, πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και για έργα κατασκευής αγωγών. Εκατομμύρια άνθρωποι θα στερηθούν την ασφάλιση υγείας τους. Πολλές από αυτές τις υποσχέσεις ο Τράμπ θα τις υλοποιήσει χωρίς την συνεργασία του Κογκρέσου.

Στη Μασαχουσέτη, κατά την ορκωμοσία του σερίφη για την 4η συνεχόμενη θητεία, ο σερίφης Τόμας Χότζον, της κομητείας Μπρίστολ, δήλωσε ότι πρέπει να σταλούν κρατούμενοι από όλες τις φυλακές των ΗΠΑ, για να χτίσουν το τείχος που έχει υποσχεθεί ο Τράμπ, κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. “Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο άλλο σχέδιο που θα είχε τόσο θετικές συνέπειες για τους κρατούμενους και τη χώρα μας” είπε ο σερίφης.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ανταποκρινόμενο σε αίτημα του επιτελείου του Τράμπ, προσδιόρισε μια έκταση μήκους 644 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν νέοι φράχτες. Το Υπουργείο εκτιμά ότι η ανέγερση του φράχτη θα στοιχίσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...