13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

“Ανάσταση στο Λάντλοου”: Η αγιογραφία με τον Κρητικό επαναστάση Λούη Τίκκα νικητή και τη Θάτσερ στην κόλαση | Φωτό

Ημερομηνία:

Με αφορμή τα 105 χρόνια από τη δολοφονία του Λούη Τίκκα (20 Απριλίου 1914) υπενθυμίζουμε τη συγκλονιστική εικόνα που δημοσιοποίησε η “Ξύλινη Tabya – Πολιτιστικός & Κοινωνικός Χώρος“.

Στην εικόνα η σφαγή του Λάντλοου από τον εικαστικό Γιάννη Γίγα, υπό τον τίτλο “Η αναστάσιμη εθνογένεση εις Λάντλοου”

Στο κέντρο, ο Έλληνας ηγέτης των εργατών Ηλίας Αναστασίου Σπαντιδάκης ή Louis Tika, ως θανατοκτόνος.

Αριστερά και δεξιά ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Σπύρος Καγιαλές, η Mother Jones, ο Μέγας Βασίλειος, ο Ράσελ Μηνς κ.α.

Στον Άδη απεικονίζονται σε λεπτομέρεια ηττημένοι οι Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ι. Ροκφέλερ.

Δείτε την εικόνα:

ludlow-1000px-gigas

Ο Γιάννης Γίγας απεικονίζει μέσα από την τέχνη της αγιογραφίας μεγάλους αγωνιστές που με την πάλη τους έχουν καταστεί σύμβολα – από τον Σιμόν Μπολιβάρ και τον Εμιλιάνο Ζαπάτα ως τον Πατρίς Λουμούμπα και τον Τσε Γκεβάρα και βεβαίως τον Κρητικό επαναστάση Λούη Τίκκα.

Οι πίνακες είναι επηρεασμένοι από την Ελληνορθόδοξη – Βυζαντινή εικονογράφηση.

Ο μετανάστης από το Ρέθυμνο της Κρήτης Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης ήταν το ελληνικό του όνομα), ιδρυτής και πρόεδρος συνδικάτου 11.000 ανθρακωρύχων στο Κολοράντο, ηγήθηκε με σθένος και αυταπάρνηση επτάμηνων απεργιακών κινητοποιήσεών τους, που τερματίστηκαν στις 20 Απριλίου του 1914 με τη δολοφονία του ιδίου και δεκάδων άλλων απεργών με μυδραλλιοβόλα όπλα σε αυτό που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως “Σφαγή του Λάντλοου”.

Το ελληνικό όνομα του Τίκα ήταν Ηλίας Σπαντιδάκης. Γεννήθηκε στην Λούτρα Ρεθύμνου το 1886 και ο πατέρας του ονομαζόταν Αναστάσιος. Το 1906 σε ηλικία 20 ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Πριν φύγει έβγαλε μια φωτογραφία φορώντας την παραδοσιακή κρητική στολή και την άφησε ως ενθύμιο στους συγγενείς του. Δεν επρόκειτο να ξανανταμωθούν. Στις ΗΠΑ μετέτρεψε το όνομά του στο αγγλοσαξονικό Λούης Τίκας (Luis Tikas), με το οποίο έμελλε να γραφεί στην ιστορία των συνδικαλιστικών αγώνων.

Διαβάστε περισσότερα πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...