12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Αναστασία Σχοινοπλοκάκη το γένος Μπριντάκη

Ημερομηνία:

Η Αναστασία ήταν απ’ τον Δραπανιά αλλά ζούσε με την οικογένεια της στην Νέα Χώρα.

Την πρωτογνώρισα πριν χρόνια, μόλις είχε πεθάνει ο άνδρας της. Ο άνδρας της ήταν συνδρομητής της εφημερίδας μας και η Αναστασία τυπική όπως πάντα ήρθε να δει αν υπήρχε οφειλή – που δεν υπήρχε – και να μας αφήσει κάποιες μαντινάδες που είχε γράψει για τον άνδρα της! Ήταν σπουδαία μαντιναδολόγος, άψογο δεκαπεντασύλλαβο με πλήρες νόημα, όχι ασυναρτησίες για την ομοιοκαταληξία, καθαρός Ίαμβος.

Ευγενική και φινετσάτη, λεπτή στους τρόπους της και στην συμπεριφορά της. Κάποια μέρα μου μίλησε για τους οργανοπαίχτες του Δραπανιά, για τον πολυαγαπημένο της αδελφό που ήταν μοναχογυιός, που έπαιζε ωραίο βιολί και φιαμπόλι που το φτιαχνε ο ίδιος και που πέθανε πολύ νέος χτυπημένος απ’ την αρρώστια της αγάπης, το μαράζι της αγάπης για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Απ’ την φυματίωση. Είχαν περάσει τόσα χρόνια και η Αναστασία έκλαιγε ακόμα τον αδελφό της. Με συγκίνησε. Έγραψα για τον αδελφό της κι αυτό την έφερε κοντά μου. Γίναμε φίλες και ας είχαμε διαφορά ηλικίας.

Μου ‘λεγε ιστορίες και τις γράφαμε. Κατόπιν την παροτρύναμε και έγραψε Κρητικά Παραμύθια στην εφημερίδα που λεγόταν στόμα στόμα απ’ τις γιαγιάδες στα εγγόνια και τα θυμόταν. Έγραφε ωραία! Και ας ήταν μόνο του Δημοτικού. Είχε σπουδαία προσωπικότητα και φυσική κλίση στα γράμματα που αν ήταν άλλες εποχές θα γινόταν σπουδαία επιστήμονας.

Μια μέρα ήταν στο γραφείο μας εδώ στην Αποκορώνου. Συζητούσαμε όταν μπήκε μέσα ο δάσκαλος κ. Μαζοκοπάκης – έφυγε κι αυτός -. Σταματά για λίγο εμβρόντητος. Την κοιτά από πάνω ως κάτω και μετά την ρωτά: «Αναστασία, εσύ είσαι;» Η Αναστασία τον κοιτά και αυτή προσπαθώντας να θυμηθεί. Του κάνε με δισταγμό:

– Είσαι ο…..

– Ναι ο δάσκαλος του Δραπανιά Ήσουν κοπέλλα. Από τότε έχω να σε δω.

Και μετά γυρνώντας σε μας ο κ. Μαζοκοπάκης μας λέει: «Η Αναστασία ήταν η καλλονή του Δραπανιά. Κοπέλλα νιόπαντρη, περιζήτητη με τον άνδρα της στους γάμους και στα γλέντια, απαντούσε αμέσως στην μαντινάδα που της λέγανε με μαντινάδα ταιριαστή. Τέλεια μαντιναδολόγος. Και καλλονή»

– Το ξέρω, του απαντώ. Μας φέρνει τις μαντινάδες της και όσο για την εμφάνιση είναι ηλικιωμένη και είναι ακόμα όμορφη.

Αυτή ήταν η Αναστασία Σχοινοπλοκάκη το γένος Μπριντάκη απ’ τον Δραπανιά που έφυγε 16/8/2017. Αλλά ήταν και καλή μητέρα και καλή γιαγιά. Θα την θυμόμαστε πάντα με τρυφερότητα. Ευχόμαστε στην κόρη της Εμμανουέλα και στην εγγονή της να είναι πάντα καλά να την θυμούνται.

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...