12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Αντιπλημμυρική Μελέτη ΥΠΕΚΑ: Καμια ένδειξη κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Πολιτικού Μηχανικού Μανώλη Λουτσέτη στην εφημερίδα μας.

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στο «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης» από το 2015 σύμφωνα με το οποίο “δεν προκύπτει καμία απολύτως ένδειξη κλιματικής αλλαγής” και σε άλλο σημείο “..η υπόθεση ότι η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, δέχεται έντονη επιστημονική αμφισβήτηση”

Ο κ. Λουτσέτης δεν αρνείται ότι υφίσταται κλιματική αλλαγή αλλά το κατά πόσο αυτή ευθύνεται για τις καταστροφές στον τόπο μας και για την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων.

Μέσω της επιστημονικής προσέγγισης του ελέγχου τάσεων των υδροκλιματικών μεταβλητών για την περιοχή μελέτης (Υδατικό διαμέρισμα Κρήτης), με έλεγχο και στα δεδομένα υδρολογικών σταθμών των Χανίων, καταρρίπτεται παντελώς το επιχείρημα επιρροής της κλιματικής αλλαγής καταλήγοντας στο εξής:

[αυτούσιο απόσπασμα από τη μελέτη]: “Είναι σαφές ότι στην περιοχή μελέτης (σ.σ. εννοεί την Κρήτη) δεν προκύπτει καμία απολύτως ένδειξη κλιματικής αλλαγής, πόσο δε μάλλον αύξησης των ακραίων βροχοπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η αβεβαιότητα στον υδρολογικό σχεδιασμό αντιμετωπίζεται με ικανοποιητική ασφάλεια με τη θεώρηση των ορίων εμπιστοσύνης των όμβριων καμπυλών, που βασίζονται σε στατιστικά συνεπείς μαθηματικές υποθέσεις, και όχι με αυθαίρετα «σενάρια», που παράγονται από αμφίβολης εγκυρότητας μοντέλα και τα αποτελέσματά τους δεν επιβεβαιώνονται από τη γενική στατιστική εικόνα των ισχυρών βροχοπτώσεων στην περιοχή μελέτης” [3].

Αυτό που λοιπόν μένει να διερευνηθεί από επιστημονικής απόψεως, σημειώνει ο κ. Λουτσέτης, είναι αν τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν την ημέρα με τα πιο έντονα φαινόμενα (25 Φεβρουαρίου) ήταν όντως ιστορικά υψηλά, και αν ήταν πάνω από αυτά που η επιστήμη της υδρολογίας ορίζει ως μέγιστα για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που πρέπει να έχει μια περιοχή για περίοδο επαναφοράς 50 και 100 ετών. (Σημειώνεται ότι το βασικό επαρχιακό δίκτυο πρέπει να μελετάται για πλημμυρικά φαινόμενα με περίοδο επαναφοράς τα 100 έτη…)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...