14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Απεργία των εργαζομένων στα νοσοκομεία την Παρασκευή

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή 7 Ιούνη οι εργαζόμενοι (Ιατρικό, νοσηλευτικό και όλο το προσωπικό) στα Δημόσια Νοσοκομεία όλης της Ελλάδας.
Το προσωπικό διαμαρτύρεται για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη δημόσια υγεία.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων και του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων:
Εάν θελήσεις να επισκεφθείς γιατρό είναι δύσκολο πια να τον βρεις και θα γίνεται όλο και δυσκολότερο διότι:
•Οι ελλείψεις γιατρών στο ΕΣΥ ξεπερνούν τις 6500.
•Οι ελλείψεις γιατρών στον ΕΟΠΠΥ υπολογίζονται σε περισσότερες από 10.000 και σε πολλούς νομούς της χώρας για κάποιες ειδικότητες δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός!
•Οι νέοι γιατροί οδηγούνται σε αναγκαστική μετανάστευση και έχουν ήδη φύγει δεκάδες χιλιάδες, αφού με το πάγωμα των προσλήψεων δεν έχουν καμιά προοπτική εργασίας στην Ελλάδα.
Εάν χρειαστείς γιατρό άμεσα, μπορεί κατά την προσέλευσή σου σε Τμήμα Επειγόντων να βρεις ένα γιατρό που ειδικεύεται σε άλλη ειδικότητα από αυτήν που χρειάζεσαι και να σε παραπέμψει σε άλλο νοσοκομείο, διότι κάποια τμήματα δεν έχουν γιατρό ή κάποια μηχανήματα δεν λειτουργούν διότι:
•Μόνο το 2011 και 2012 έχουν αποχωρήσει από τα Νοσοκομεία 1453 γιατροί χωρίς να αντικατασταθούν!
•Πολλές κλινικές έχουν μείνει με έναν ή δύο γιατρούς, χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν και οδηγούνται σε κλείσιμο!
•Η όλο και μικρότερη χρηματοδότηση των προγραμμάτων εφημέρευσης έχει δημιουργήσει ασφυκτικές και οριακά επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων, ιδιαίτερα αυτών της περιφέρειας.
•Η μείωση των κονδυλίων για την υγεία κατά 40% δεν επιτρέπει την επιδιόρθωση βλαβών ή την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού οδηγώντας τα Νοσοκομεία σε τεχνολογικό μαρασμό.
Εάν θέλεις να φροντίσεις την υγεία του παιδιού σου ή τη δική σου πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη διότι:
•Ενώ μόνο για φέτος απαιτούνται 28 εκ. ευρώ για το υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, η κυβέρνηση διέθεσε μόλις μισό εκατομμύριο!
•Εάν προσφύγεις στα εξωτερικά ιατρεία θα πληρώσεις 5 ευρώ και εάν χρειασθείς εισαγωγή από του χρόνου θα πληρώνεις 25 ευρώ.
•Εάν επιμείνεις να παίρνεις το φάρμακο που παίρνεις χρόνια μπορεί να χρειασθεί να πληρώσεις, διότι ο γιατρός έχει οδηγίες να σου γράψει υποχρεωτικά το φθηνότερο αντίγραφο.
•Εάν είσαι ένας από τους 1.500.000 ανασφάλιστους θα πρέπει να πληρώνεις τα πάντα, διότι η κυβέρνηση θα διαθέσει μόνο 200.000 κουπόνια ανασφάλιστων για λίγες μόνο εξετάσεις.
• Oι αντιλαϊκές-ανθυγιεινές πολιτικές συγκυβέρνησης- ΕΕ-ΔΝΤ έχουν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης με επιδείνωση τόσο του προσδόκιμου επιβίωσης όσο και των δεικτών νοσηρότητας και θνησιμότητας
•Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ήδη δημοσιευθεί οι νέοι οργανισμοί. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, προωθείται το κλείσιμο 661 τμημάτων και κλινικών και οι συγχωνεύσεις δεκάδων νοσοκομείων. Στόχος είναι η κατάργηση 10.000 νοσοκομειακών κρεβατιών. Δηλαδή, ενώ αντικειμενικά οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες αυξάνουν και λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, η συγκυβέρνηση (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) και η Ε.Ε., προωθούν περικοπές και κλείσιμο μονάδων υγείας, που θα επιδεινώσουν την ήδη άθλια κατάσταση.
•Μέσα από τους νέους οργανισμούς ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις υγειονομικών, αφού με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις θα «περισσέψει» προσωπικό και θα καταργηθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Παράλληλα, θα υπάρχουν απολύσεις και μέσα από την διαδικασία των πειθαρχικών. Ήδη από τις διοικητικές υπηρεσίες νοσοκομείων ζητούνται τα στοιχεία και οι φάκελοι εργαζομένων προς διαθεσιμότητα, δηλαδή προς απόλυση.
•Είναι λοιπόν ψέμα οι ισχυρισμοί του υπουργού Υγείας ότι θα εξαιρεθεί ο τομέας υγείας από τον στόχο για απολύσεις 150.000 εργαζομένων στο δημόσιο. Οι νέοι οργανισμοί με τις περικοπές και συγχωνεύσεις είναι μέρος του σχεδίου «προσαρμογής» της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις Α.Ε., με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού και ότι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσα νοσοκομεία δεν κρίνονται «βιώσιμα» θα κλείνουν.
•Γι’ αυτό θεωρούν «σπατάλη» κλινικές, τμήματα, νοσοκομεία. Γι’ αυτό θέλουν να τελειώσουν με τη μόνιμη και σταθερή εργασία, καταργούν το 8ωρο, προωθούν την αξιολόγηση (για απολύσεις) με βάση την αποδοτικότητα.
Ειδικότερα η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα δημόσια Νοσοκομεία στην αναλογία αναχωρήσεις προσλήψεις – μεταφορές είναι 4.285 / 182 με καθαρή μείωση της τάξης του 4.103 και αυτό μόνο για τους νοσηλευτές, με εξαντλητικά ωράρια με μισθούς πείνας.
Η κούραση και η εξαθλίωση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι σε επικίνδυνα επίπεδα με ότι συνεπάγεται αυτό. Ειδικότερα για το νοσοκομείο μας σε ότι αφορά το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό που εκτελεί βάρδιες αυτές μπορεί να είναι και επτά (7) ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε, με τα χρωστούμενα ρεπό να φτάνουν σε πολλούς από εμάς και τα τετρακόσια, με χρωστούμενες κανονικές άδειες από πέρυσι και χωρίς να είναι σίγουρο αν θα τις πάρουμε, υπάρχουν συνάδελφοι με μηδενική μισθοδοσία (λόγω δανείων), και αυτά γιατί ως κριτήριο στη δουλειά μας επιβάλλουν το «κόστος» και όχι τις ανάγκες του ασθενή και το επιστημονικό κριτήριο.

Αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία – πρόνοια

Γίνεται φανερό ότι ο αγώνας ενάντια στις συγχωνεύσεις είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε., που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Τη μάχη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης.
Χωρίς αυτό τον προσανατολισμό δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα των ασθενών αφού κάθε φορά που δεν θα πιάνει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους, θα ζητάνε και άλλα μέτρα και άλλες απολύσεις και συγχωνεύσεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής τμήματος, δημόσιας μονάδας υγείας – πρόνοιας. Καμία διαθεσιμότητα – απόλυση. Καμία μείωση σε μισθούς, συντάξεις.
Να καλυφθούν όλες οι απώλειες στους μισθούς μας. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών.
Όχι στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης- στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων με το απαραίτητο προσωπικό.
Καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους υγειονομικούς λειτουργούς – όχι στην απλήρωτη εργασία Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημοσίων μονάδων υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.
Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές από τους ασθενείς. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία – πρόνοια.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...