14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Αποστολάκης: Με ανησυχεί η προοπτική ενίσχυσης της Τουρκίας με S-400

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας ότι η γείτονα πάντα διεκδικεί. «Άλλοτε έντονα και άλλοτε με κάποια ισορροπία. Η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γύρω της, με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας η Ελλάδα», τόνισε.

«Ωστόσο, οι διεκδικήσεις της παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open, προτρέποντας σε εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων.

Παράλληλα σημείωσε ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία, να μην είμαστε εμείς που ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Άλλωστε πρόσθεσε έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική στήριξη, ξεκαθάρισε.

Όσον αφορά στη δήλωση του ότι εάν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε, ο κ. Αποστολάκηςυπενθύμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν αποτρεπτικά.

Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση. Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι δυστυχώς οι δηλώσεις δεν αποτρέπουν αλλά εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογο του με τον οποίο όταν συζητούμε οι απόψεις του είναι ειλικρινείς και γνωστοποίησε ότι διερευνούμε τρόπους να πέσει η ένταση στο Αιγαίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν φοβάται θερμό επεισόδιο έστω από ατύχημα ο κ. Αποστολάκης δήλωσε μονολεκτικά όχι. Και συμπλήρωσε εάν δεν κάνουμε λάθος δεν θα γίνει. Παράλληλα εκτίμησε ότι είναι πάρα πολύ λίγες οι πιθανότητες εξαγωγής της κρίσης προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία βρεθεί προ αδιεξόδου χωρίς να αποκλείεται τίποτε αλλά μιλούμε για πιθανότητες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν θα χαλάσουν αλλά δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο. Θα υπάρχει ένα θέμα. Οι πιθανότητες να βρεθεί μία λύση είναι περισσότερες από το να υπάρξει ρήξη, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό σύμμαχο τη γείτονα, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη χώρα που προσπαθεί για τη διατήρηση της ισορροπίας στην περιοχή, έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα κράτη και διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. “Είναι η εναλλακτική λύση”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η αναβάθμιση δε των διμερών σχέσεων Ελλάδας -ΗΠΑ έχει να κάνει με την αυξημένη παρουσία και τις διευκολύνσεις που παρέχουμε στις υφιστάμενες βάσεις.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επανέλαβε την ανησυχία του για την προοπτική απόκτησης του συστήματος S-400 από την Τουρκία καθώς όπως είπε η προμήθεια του αλλάζει τελείως τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη προμήθειας νέου αεροσκάφους F-35 ή άλλου και αναβάθμισης της αεράμυνας της χώρας, όπου υπάρχουν επιλογές, ώστε να υπάρξει ισορροπία ισχύος.

Απαντώντας αρνητικά για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και δηλώνοντας ότι καμμία χώρα δεν συμμαχεί εάν δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της, – η στήριξη είναι άλλο θέμα όπως είπε- σχολίασε ότι οι επενδύσεις ξένων κρατών στην Ελλάδα- δηλαδή η στήριξη των συμφερόντων τους- και η αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ λειτουργούν προς όφελος της ασφάλειας της χώρας.

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι λύνει πάρα πολλά προβλήματα, ανοίγει προοπτικές, εξέφρασε εκ νέου τη βούληση της χώρας μας να βοηθήσει τη γείτονα χώρα στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Παρατήρησε δε ότι το εθνοτικό και το γλωσσικό ζήτηματα που εγείρονται είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά που επιλύονται, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξουν τέτοια προβλήματα.

"google ad"

Περαιτέρω σχολίασε ότι δόθηκε η ευκαιρία να καθίσουν σε ένα τραπέζι για την εν λόγω συμφωνία αλλά κάποιοι δεν θέλησαν.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι οτιδήποτε είναι αποτελεσματικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα ανοιχθεί τέτοιο θέμα.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επισήμανε την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει καλέσει όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενημέρωσε για θέματα αρμοδιότητας του και το ίδιο θα πράξει και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Στην ίδια συνέντευξή του ο κ. Αποστολάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές λέγοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Όσον αφορά στο σχόλιο του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τον ίδιο σχετικά με την υπουργοποίηση του καίτοι εν ενεργεία αξιωματικός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι δεν απάντησε συνειδητά.. Τέτοιοι παραλληλισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα  δεν βοηθάνε. Ήταν ατόπημα, ανέφερε σχετικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι εάν κάποιος σε προσβάλλει δεν το ξεχνάς εύκολα. Ένας στρατιωτικός δεν το ξεχνά ποτέ.

Επίσης δήλωσε ότι ξέρω τις δυνατότητες μου. Αναλαμβάνω αυτό που μπορώ να κάνω και δεν ξεκινώ με την πιθανότητα της αποτυχίας.

Όσον αφορά στην υπουργοποίηση του, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε ότι η πολιτική προέκυψε. Χρειάσθηκε να κάνω κάποια ανάλυση. Οδηγήθηκε δε στην απόφαση καθώς όπως είπε οι καιροί είναι κρίσιμοι . Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους ή πειραματισμών και χρειάζεται μια ψύχραιμη αντιμετώπιση.

Σε ερώτηση εάν υπήρξαν δύσκολες στιγμές στη θητεία του ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο κ. Αποστολάκης παρατήρησε ότι ένας στρατιωτικός μαθαίνει από μικρός να παίρνει αποφάσεις να έχει αίσθηση των ευθυνών του. Οι αποφάσεις του πρέπει να είναι γρήγορες, ζυγιασμένες και δεν πρέπει να κάνει λάθος, επισήμανε εκ νέου.

Για τον ίδιο είπε ότι υπήρξαν αρκετές δύσκολες στιγμές. Όσον αφορά στο μεγάλο αριθμό της οικογένειας του περιορίσθηκε να πει ότι πολύ γρήγορα μαζευόμαστε 100 άτομα.

AΠΕ-MΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...