13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Απόδοση μη επιλέξιμου Φ.Π.Α. χρηματοδοτούμενων έργων των Δ.Ε.Υ.Α.

Ημερομηνία:

Ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Βιρβιδάκης κατέθεσε αναφορά, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, το έγγραφο του Δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη με θέμα «Απόδοση μη επιλέξιμου Φ.Π.Α. χρηματοδοτούμενων έργων των Δ.Ε.Υ.Α.-Κρίσιμα ζητήματα-Λύσεις» .

Η αναφορά του Δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη

όπως γνωρίζετε οι περισσότερες Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, μέσω επενδυτικών προγραμμάτων, υλοποιούν έργα δημιουργίας δικτύων μεταφοράς ακαθάρτων, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, επέκταση και αναβάθμισής τους, αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης (αντικατάσταση ακόμη και αμιαντοσωληνώσεων). Κύριος στόχο των παραπάνω έργων αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου πλούτου καθώς επίσης και η εξασφάλιση των βέλτιστων παροχών και υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Στα πλαίσια των επενδύσεων για τις παραπάνω δράσεις η Δ.Ε.Υ.Α. Βορείου Άξονα έχει εντάξει σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ (Τομεακά και ΠΕΠ) ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Με δεδομένο ότι ο Φ.Π.Α. σε αυτές τις συμβάσεις,  δεν αποτελεί επιλέξιμη χρηματοδοτούμενη δαπάνη αλλά επιβαρύνει τη Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. είναι προφανές, ότι στην μηνιαία  εκκαθάριση του Φ.Π.Α. προς την οικεία Δ.Ο.Υ. ο εν λόγω φόρος θα είναι πιστωτικός. Με αυτό τον τρόπο, η ΔΕΥΑΒΑ Χανίων θα καταβάλει ΦΠΑ 23% επί του ποσού των λογαριασμών των συμβάσεων ενώ θα εισπράττει, κατά κύριο λόγο με 13% στα τέλη χρήσης ύδρευσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και δεδομένης της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας καλούνται να καταβάλουν από ιδίους πόρους τον εν λόγω φόρο.  Ως εκ τούτου γεννάται επιτακτική η ανάγκη  της  άμεσης εκκαθάρισης και  επιστροφής του πιστωτικού Φ.Π.Α. προς τις Δ.Ε.Υ.Α. να γίνεται από την οικεία Δ.Ο.Υ., άμεσα.

Η παραπάνω ενέργεια μπορεί να γίνει είτε με νομοθετική ρύθμιση, για το χρόνο επιστροφής του επιλέξιμου Φ.Π.Α., είτε με εγκύκλιο του υπουργείου οικονομικών προς τις οικείες Δ.Ο.Υ. όπου θα δίνει προτεραιότητα στην εντός 20 ημερών εκκαθάριση και συνάμα επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ,  με δεδομένο ότι η απόδοση γίνεται ανά μήνα.

Η μη υλοποίηση της παραπάνω προτεινόμενης ρύθμισης εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους μια και τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ  κινδυνεύουν  με διακοπή λόγω αδυναμίας πληρωμής από ιδίους πόρους τέτοιων ποσών τα οποία θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να επέστρεφε άμεσα ως όφειλε το κράτος.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι η καταβολή του μη επιλέξιμου Φ.Π.Α. από ιδίους πόρους των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας ενδέχεται να αναστείλει δραματικά την ομαλή υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων με σοβαρούς κινδύνους και επιπτώσεις στη προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου πλούτου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...