16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Από πού πήραν τις ονομασίες τους οι δρόμοι στα Χανιά

Ημερομηνία:

Οδός Μουσούρων: Λέων Μουσούρος. Ένα από τα 12 αρχοντόπουλα του Βυζαντίου που τα ‘στειλαν στην Κρήτη για «συνετισμό». Επειδή ήταν πολύ ζωηρά, ανυπάκουα, γλεντούσαν και έπιναν με τον απλό λαό, ερωτεύονταν και παντρεύονταν τις γυναίκες του λαού, τα ‘στειλαν στην Κρήτη για να συνετιστούν, και ν’ αναπαράγουν τον πληθυσμό που είχε ελαττωθεί από τις συνεχείς επιδρομές εναντίον της Κρήτης και επαναστάσεις. Ως αρχοντόπουλα που ήταν δεν επιτρεπόταν να τα φυλακίσουν και τα διάλεξαν να τα στείλουν εδώ, άρχοντες βέβαια πάλι. Και πράγματι ξέχασαν την παλιά τους ζωή και έγιναν «αυστηροί» άρχοντες για να επιβληθούν και να ριζώσουν.Ο Λέων Μουσούρος ήταν προϊστάμενος του οίκου και εκπρόσωπος της ενορίας της Παμμακαρίστου Παναγίας. Μέλη οι Σταμάτιος, Εμμανουήλ, Νικόλαος, Βλάσιος και Μιχαήλ. Απ’ την οικογένεια των Μουσούρων πήρε η οδός Μουσούρων το όνομα (Πάρι Κελαϊδή: «Τα 12 αρχοντόπουλα του Βυζαντίου στην Κρήτη του 1182»)

Οδός Λιθινών: Λουκάς Λίθινος και αυτός ένα από τα 12 αρχοντόπουλα του Βυζαντίου. Προϊστάμενος του οίκου και εκπρόσωπος της ενορίας των Αγίων Μαρτύρων. Μέλη οι Μιχαήλ, Θεόδωρος, Αρσένιος, Φίλιππος και Νικόλαος. Από αυτούς προέρχονται με μικρή παραφθορά, οι σημερινοί Λίτινοι του Ρεθύμνου
Οδός Χορτάτζη: Ευστάθιος Χορτάτζης. Προϊστάμενος του οίκου και εκπρόσωπος της ενορίας του Αγίου Μηνά. Μέλη του οίκου οι Μιχαήλ, Γεώργιος, Φώτιος, Παύλος, Μηνάς και Κωνσταντίνος. Από τα αρχοντόπουλα του Βυζαντίου

Οδός Σήφακα: Η οδός Σήφακα είναι τα παλιά μαχαιράδικα. πήρε το όνομα από τον Ιωσήφ Κωνσταντουδάκη, ηρωικό στρατηγό της Κρήτης του 1821. Το μεγαλόπρεπο σώμα του τον καθιέρωσε με την επωνυμία Σήφακας. Ατρόμητος, ακούραστος, ριψοκίνδυνος, πατριώτης στο έπακρο και αφιλοκερδής, είχε μια χαρακτηριστική βροντερή φωνή που έλεγαν, ότι «φωνάζει ο Σήφακας απ’ τη Μαλάξα κι ακούγεται στα Χανιά». Τα στοιχεία για τον Σήφακα υπάρχουν το βιβλίο του Πάρι Στ. Κελαϊδή «Ριζίτικα για τα Σφακιά»
Συνεχίζεται

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρισμός για Όλους 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους 2024» και οι δικαιούχοι...

Κατάφαγαν τα πεύκα στο δρόμο προς Αφράτα οι κάμπιες | Φωτός

Τελείως η σχεδόν ξεραμένα τα δύο τρίτα των πεύκων...

Γιόρτασαν τα κούλουμα στους Αγίους Αποστόλους οι Χανιώτες

Πλήθος κόσμου βρέθηκε  για ακόμη  μια χρονιά στην περιοχή...

Τραυματισμένος εντοπίστηκε 94χρονος στον Αποκόρωνα Χανίων – Κατήγγειλε κλοπή 700 ευρώ

Τραυματισμένος εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής από συντοπίτη του,...