16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αρνητική πρωτιά στη μεταβολή μισθών για την Κρήτη

Ημερομηνία:

Προβληματισμό προκαλεί η πρωτιά που κατέκτησε η Κρήτη σε όλη την Ελλάδα, καθώς παρουσίασε μεταβολή σε μισθούς σχεδόν -15% για το μήνα Απρίλιο και αφορά σε τρεις επιχειρησιακές συμβάσεις με 64 εργαζόμενους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Την ίδια ώρα, θετικό πρόσημο παρουσιάζουν οι προσλήψεις για τον ίδιο μήνα στο νησί, που είναι η δεύτερη περιφέρεια με αυξημένες προσλήψεις. Για πλασματικά νούμερα και για αύξηση λόγω ξενοδοχειακού κλάδου κάνει λόγο το ΕΚΗ, δεδομένου ότι η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη αγγίζοντας το 25% για την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σε τρεις επιχειρησιακές συμβάσεις με 64 εργαζόμενους είχαμε πτώση σχεδόν 15% για το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.

«Πραγματικά θα έχουμε αντιδράσεις από το χώρο της εργασίας σε αυτόν που θα διανοηθεί να υπάρξουν ακόμη δυσμενέστερες συνθήκες σε εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων με την εργοδοσία. Αυτές οι επιχειρησιακές προφανώς είναι από ενώσεις προσώπων που δεν ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου, γι” αυτό δε μας έχουν γνωστοποιηθεί. Προφανώς υπάρχει μια ελεγχόμενη κατάσταση εκεί πέρα, γιατί οι ενώσεις προσώπων όλοι ξέρουμε πώς λειτουργούν», αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

Στο 25% η ανεργία

Την ώρα που η ανεργία χτυπά «κόκκινο» και αγγίζει το 25% στην Κρήτη, το νησί ανήκει στη χρυσή δυάδα των περιοχών που κατέγραψαν αύξηση θέσεων εργασίας για το μήνα Απρίλιο, μαζί με το Ν. Αιγαίο. Με θετικό πρόσημο οι προσλήψεις για το μήνα Απρίλιο στο νησί, γεγονός που μεταφράζεται σε 19.492 θέσεις εργασίας. Στο Ηράκλειο 8.388, στο Λασίθι 3.574, στο Ρέθυμνο 2.794 και στα Χανιά 4.736, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.

«Πιστεύω πως τα στοιχεία είναι πλασματικά γιατί η αύξηση των θέσεων εργασίας αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι με το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων και όχι μόνο. Άρα οι θέσεις εργασίας αυτές είναι πρόσκαιρες. Θα κρατήσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, το πολύ μέχρι τον Οκτώβριο, και μετά οι συνάδελφοι αυτοί, οι οποίοι βρήκαν μια θέση εργασίας, θα είναι πάλι στην ανεργία», τονίζει ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Γιάννης Βρέντζος.

Σε πλασματικά νούμερα και στον ξενοδοχειακό κλάδο ενόψει καλοκαιρινής σεζόν αποδίδεται η αύξηση σε θέσεις εργασίας στην Κρήτη τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Τον Απρίλιο ξεκινά ο τουρισμός. Όμως οι θέσεις εργασίας αυτές είναι εποχικές και είναι σύνηθες το φαινόμενο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου κ. Γιώργος Αρετίνης. Κι όλα αυτά την ώρα που στο συγκεκριμένο κλάδο ανθεί η ανασφάλιστη εργασία.

19.492 προσλήψεις τον Απρίλιο
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΕΙΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 8.388
ΛΑΣΙΘΙ 3.574
ΡΕΘΥΜΝΟ 2.794
ΧΑΝΙΑ 4.736

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...