13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Αύξηση-ρεκόρ 12ετίας στις τραπεζικές καταθέσεις παρά την πανδημία

Ημερομηνία:

Στις επιδράσεις της πανδημίας στην απασχόληση στην χώρα μας αναφέρεται μεταξύ άλλων το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Attica Bank «Attica Economic Review» το οποίο συντάσσεται σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και καταγράφει τις οικονομικές τάσεις στην ελληνική και διεθνή οικονομία.

Στα συμπεράσματα της ανάλυσης για το ζήτημα των επιπτώσεων της πανδημίας στην απασχόληση επισημαίνεται η λήψη πλήθους μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης. Τα μέτρα στήριξης δεν ευνόησαν την απασχόληση όλων των κλάδων (π.χ. Τουρισμός), φαίνεται όμως ότι στήριξαν την απασχόληση στο Χονδρικό-Λιανικό Εμπόριο, αναφέρεται στην μελέτη και προστίθεται ότι δεν προκύπτει στενή συσχέτιση τάσεων στην απασχόληση και τη δραστηριότητα (π.χ. Πρωτογενής τομέας, Υγεία, Χονδρικό-Λιανικό εμπόριο, Επαγγελματικές-Επιστημονικές-Τεχνικές δραστηριότητες).

Στα συμπεράσματα της η μελέτη αναφέρεται επίσης:

– Στο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων το β’ και γ’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αρνητικό ισοζύγιο του γ’ τριμήνου του 2019 (επίδραση μέτρων στήριξης). Αρνητικό το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2020, αλλά μικρότερο του 2019 (ένδειξη συγκράτησης ανόδου της ανεργίας στο δ’ τρίμ.)

– Στην μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση στους μισθωτούς από ό,τι στους αυτοαπασχολούμενους

– Στον μικρό περιορισμό του μεριδίου της μερικής απασχόλησης στις συνολικές θέσεις εργασίας

– Στον διπλασιασμό τού ποσοστού της εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά, δεδομένων των συνθηκών λόγω πανδημίας, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, περίπου στο 10% της απασχόλησης

– Οι κλάδοι που παρουσίασαν την ισχυρότερη αύξηση στα ποσοστά τηλεργασίας σε σχέση με πρόπερσι είναι η Εκπαίδευση, η Διαχείριση ακίνητης περιουσίας, η Ενημέρωση-Επικοινωνία, οι Χρηματοπιστωτικές-Ασφαλιστικές δραστηριότητες και οι Επαγγελματικές-Επιστημονικές-Τεχνικές δραστηριότητες.

Στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στο οικονομικό δελτίο της Attica Bank αναφέρεται ότι ο δωδεκάμηνος ρυθμός ετήσιας αύξησης των ιδιωτικών τραπεζικών καταθέσεων κατέγραψε νέο υψηλό δωδεκαετίας το Νοέμβριο, με 14,3%.

Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων επιταχύνθηκε κυρίως μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ η πιστωτική επέκταση προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) συνεχίστηκε με 1,2 δισεκ. ευρώ νέα δάνεια το Νοέμβριο, υπό την επίδραση των μέτρων τόνωσης της ρευστότητας (εγγυοδοτικά, ΤΕΠΙΧ), και των διευκολύνσεων χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, αναφέρεται επίσης

Τραπεζικό σύστημα

Στην ανάλυση για το τραπεζικό σύστημα αναφέρονται επίσης:

-Το σύνολο των νέων δανείων τακτής λήξης προς τις ΜΧΕ το διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 ξεπέρασε τα 12,3 δισεκ ευρώ.

"google ad"

– Η πλειοψηφία των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας κατέγραψε πιστωτική επέκταση το Νοέμβριο, με εξαίρεση τις κατασκευές και τους επαγγελματίες, ενώ συνεχίστηκε η πιστωτική συρρίκνωση προς τα νοικοκυριά.

-Τα επιτόκια νέου δανεισμού των επιχειρήσεων σημείωσαν μικρή άνοδο το Νοέμβριο, διευρύνοντας την απόκλισή τους από το μέσο κόστος δανεισμού στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Αντίθετη τάση καταγράφηκε στα επιτόκια νέου δανεισμού προς τα νοικοκυριά.

– Η χρηματιστηριακή αγορά μετοχών κατέγραψε περαιτέρω άνοδο το Δεκέμβριο κατά 9,8% καθώς και αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, 39% υψηλότερη από τον μέσο όρο στο σύνολο του 2020.

Στο τεύχος που έχει τίτλο «Προοπτική εξόδου από την πανδημία, ενώ το δεύτερο κύμα συνεχίζεται» περιλαμβάνονται επίσης όλα τα τελευταία στοιχεία από την επίδραση που είχε στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία η νέα έξαρση του Covid 19 στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Επίσης, εκτίμηση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, στην ευρωζώνη και στις διεθνείς χρηματαγορές, παρουσίαση των βραχυπρόθεσμων δεικτών δραστηριότητας και δημοσιονομικών δεικτών στην Ελλάδα και ανάλυση των δεδομένων για τους τομείς της Ενέργειας, των Υποδομών και του Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...