16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Βαρδάκης: «Παντελής ανυπαρξία μέτρων από την κυβέρνηση για τους ανέργους συμπολίτες μας»

Ημερομηνία:

Η έλλειψη μέτρων στήριξης των ανέργων, την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τίθεται σε ερώτηση,  που κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αρκετές κατηγορίες ανέργων, δεν περιλαμβάνονται ακόμα και σήμερα σε κανένα μέτρο στήριξης από την Πολιτεία. Συγκεκριμένα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με Αριθμ. οικ. 15687/282/2020 (ΦΕΚ 1468/Β/16-4-2020), ορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Για να θεωρείται κάποιος μακροχρόνια άνεργος, θα πρέπει να διαθέτει κάρτα ανεργίας συνεχόμενα για πάνω από 12 μήνες (12 μήνες και 1 ημέρα). Σύμφωνα όμως με την Υπουργική Απόφαση για το έκτακτο βοήθημα των 400 ευρώ, επιδοτούνται όσοι χαρακτηρίστηκαν ως μακροχρόνια άνεργοι από 01/04/2019 έως και 16/04/2020, δηλαδή στην ουσία, όσοι απέκτησαν κάρτα ανεργίας από 01/04/2018 έως 16/04/2019. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι επιδοτούνται μόνο όσοι μέχρι την 16/04/2020 διαθέτουν κάρτα ανεργίας από 12 έως 24,5 μήνες. Συνεπώς, τον περασμένο Απρίλιο, αποκλείστηκαν από τη λήψη του έκτακτου επιδόματος 336.000 μακροχρόνια άνεργοι, ενώ από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα συνολικά για αυτή τη κατηγορία συμπολιτών μας. Επίσης, με την υπ. αριθμ. 23102/477/12-6-2020 Κ.Υ.Α., ορίζεται ότι η χορήγηση έκτακτης αποζημίωσης εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, θα πραγματοποιηθεί σε όσους έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας τριών (3) μηνών και πέντε (5) ημερών κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020. Όσοι άνεργοι εμπίπτουν στο άρθρο 54 του ν.4301/2014, με το οποίο τέθηκε ο περιορισμός των ημερών επιδότησης σε 400, σε διάρκεια μιας τετραετίας, πριν την έναρξη κάθε τους επιδότησης, δεν στηρίζονται οικονομικά από τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο.

Επιπλέον, με τις συνεχιζόμενες παρατάσεις του Ταμείου Ανεργίας όπως εφαρμοζόταν την περίοδο της πανδημίας, δημιουργείται ακόμα μία κατηγορία ανέργων που συμπληρώνει το όριο των 400 ημερών επιδότησης εντός του 2020, οπότε και εκείνοι τίθενται εκτός μέτρων στήριξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις στήριξης όλων των πολιτών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης το οποίο θα δίνεται σε όσους πολίτες είδαν να μειώνεται σημαντικά ή να μηδενίζεται το εισόδημά τους λόγω της πανδημίας. Το εισόδημα έκτακτης ανάγκης είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να λαμβάνει υπόψη του το σύνολο του νοικοκυριού, με τον κύριο δικαιούχο να λαμβάνει 400€, ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 200€ για κάθε ενήλικο μέλος και κατά 100€ για κάθε παιδί.

Μέσω της ερώτησης τονίζεται ότι όλο αυτό το διάστημα αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν λάβει καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ που δόθηκε τον Απρίλιο του 2020.

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία  δύσκολη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19), οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

Προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε όσες ομάδες έχουν βρεθεί χωρίς εισόδημα ή έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά λόγω της πανδημίας;

Αν δεν υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προτίθεται να μεριμνήσει ώστε να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης, μέσω παροχής οικονομικής ενίσχυσης άνεργοι που είχαν επιδοτηθεί το διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 έως Φλεβάρη 2020, για λιγότερες από 80 ημέρες (3 μήνες και πέντε ημέρες);

Αν δεν υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προτίθεται να μεριμνήσει ώστε να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης, μέσω παροχής οικονομικής ενίσχυσης όσοι εποχικά εργαζόμενοι συμπληρώσουν φέτος, νωρίτερα, το όριο των 400 ημερών επιδότησης;

Αν δεν υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προτίθεται να μεριμνήσει ώστε να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης, μέσω παροχής οικονομικής ενίσχυσης, οι μακροχρόνια άνεργοι;

Αν δεν υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προτίθεται να μεριμνήσει ώστε να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης, μέσω παροχής οικονομικής ενίσχυσης όλοι αυτοί των οποίων έληξε η επιδότηση ανεργίας τον 12ο του 2019;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...