14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Βαρουφάκης: Ποταμόπλοιο που βυθίζεται η ΕΕ και η Ελλάδα στο χαμηλότερο κατάστρωμα

Ημερομηνία:

Στο Εκουαδόρ και στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών της χώρας πραγματοποίησε διάλεξη ο Γιάνης Βαρουφάκης τη Δευτέρα, όπου αναφέρθηκε στις θαυμαστές επιδόσεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής, το Brexit, την παγκόσμια οικονομία, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο που διαχειρίζεται την ελληνική κρίση.

«Υπάρχει μία παγκόσμια κρίση, η οποία παίρνει διάφορες μορφές, στο Εκουαδόρ, την Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αμερική και στην Κίνα, αλλά είναι μία κρίση. Η κρίση, όπως και η κλιματική αλλαγή, είναι ένα ενιαίο φαινόμενο με διαφορετικές εκφάνσεις ανάλογα με το μέρος του κόσμου στο οποίο βρισκόμαστε αλλά με κοινή αιτία», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης σύμφωνα με το Δημόσιο Πρακτορείο Ειδήσεων του Ισημερινού (Andes), κάνοντας ειδική μνεία στον τρόπο που το Εκουαδόρ διαχειρίστηκε την οικονομία του κατά τα προηγούμενα χρόνια.

«Η βασική πρόκληση του Εκουαδόρ είναι το πως θα συνεχίσει να ισορροπεί την οικονομία του στην επιτυχία των τελευταίων δέκα ετών, όταν έχουμε νέες προκλήσεις, μια νέα θαμπάδα μεταξύ των ΗΠΑ του Τραμπ και της Κίνας που δημιουργεί φόβο» σχολίασε αναφορικά με την οικονομική πολιτική της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Η στρατηγική του Εκουαδόρ σε μακροοικονομικό επίπεδο είναι ενδιαφέρουσα κι επιτυχημένη αλλά δυστυχώς δεν έχει εκτιμηθεί από τους δυτικούς οικονομολόγους» συμπλήρωσε.

«Η δεύτερη πρόκληση του Ισημερινού είναι η μετάβαση από μία πρωτογενή οικονομία σε έναν τεχνολογικό ηγέτη στη Λατινική Αμερική» πρόσθεσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ. Παράλληλα, υποστήριξε πως η μεγαλύτερη απειλή για το Εκουαδόρ είναι η ανθρώπινη φύση «να λάβει για δεδομένα όσα έχει επιτύχει», ακόμα και όσα είναι θαυμαστά όπως η αξιοσημείωτη μείωση της φτώχειας, εξίσου σημαντική μείωση των ανισοτήτων και η ελαχιστοποίηση της ύφεσης, παρά τις εξωτερικές αναταραχές.

«Μακάρι να είχαμε ανάλογη εξέλιξη στην Ευρώπη, εύχομαι στους Αμερικανούς να το βιώσουν αυτό, εύχομαι ο κόσμος να ήταν σαν το Εκουαδόρ με αυτή την έννοια» συμπλήρωσε.

Ποταμόπλοιο που βυθίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Γ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ευρώπη, σημείωσε πως έχει μπει σε μία φάση αποσύνθεσης από το 2008 και δυστυχώς οι ελίτ της δεν το συνειδητοποίησαν, και αντί να την εμποδίσουν, κινήθηκαν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση επιβάλλοντας λιτότητα και προωθώντας τη διαίρεση.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα ήταν απλώς παράδειγμα του ακατανόμαστου χειρισμού της αναπόφευκτης κρίσης της ΕΕ, και από την ελληνική κρίση, οι οπαδοί του Brexit πήραν μεγάλη ώθηση, και αυτός είναι ο λόγος που το Brexit επικράτησε» σχολίασε δεικτικά.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας επέλεξε να σχολιάσει τα όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει στην Ελλάδα με μία αλληγορία: «Εάν έχεις ένα όμορφο ποταμόπλοιο, και κάνεις το λάθος να το ρίξεις στον Ειρηνικό Ωκεανό, στις ακτές του Εκουαδόρ, και ξεκινήσεις ταξίδι για την Κίνα. Ας πούμε πως ο καιρός είναι καλός, είναι όμορφος, αλλά η πρώτη καταιγίδα έρχεται και αρχίζει να βουλιάζει, το χαμηλότερο κατάστρωμα βουλιάζει πρώτο. Αυτό το καράβι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το τελευταίο κατάστρωμα είναι η Ελλάδα», εξήγησε ο δημοφιλής οικονομολόγος.

Ειδικότερα, επισήμανε τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας δημιουργίας χρήματος, μέσω του τερματισμού του παραδόξου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημασίας των κεφαλαιακών ελέγχων και των παρακολούθησης των ισοζυγίων πληρωμών της οικονομίας.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η νύχτα πριν την Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού στο εορταστικό Ρέθυμνο | Φωτός

Κάποιοι δεν αντέχουν τα καρναβάλια, πολλοί άλλοι περιμένουν πώς...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...