14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ: Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Θ. Χατζηνικολάου Ιεροκήρυκος – τ. Λυκειάρχου, «ΑΚΗΔΙΑ»

Ημερομηνία:

Με τη Χάρη του Θεού, η Οποία παρέχεται αφειδώλευτα στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Ιγνάτιο Χατζηνικολάου, απολαμβάνουμε ένα ακόμη πόνημα του κατανυκτικού Λειτουργού, του ακάματου Ιεροκήρυκα και γόνιμου συγγραφέα. Θαυμάζουμε καταρχάς τον άνθρωπο που έ3χει το κουράγιο να συγγράφει και να φρονηματίζει στην 9η δεκαετία της ζωής του. Χαρισματικός Ιερέας – Ιεροκήρυκας, Επιστήμων Δάσκαλος και Γόνιμος Συγγραφέας• μια ξεχωριστή ευλογία του Θεού για την Κρήτη.

Με την «Ακηδία» καλύπτει ένα κενό στη Θεολογική βιβλιογραφία. Παρά τις πολλές αναφορές των ιερών Πατέρων, έχουμε υπόψη μια μόνο σχετική πραγματεία στο παρελθόν. Ο σεβαστός συγγραφέας βασανίζει το αντικείμενο, τεκμηριώνει τις θέσεις του και πείθει ότι η Ακηδία είναι μια επικίνδυνη πνευματική ασθένεια, που καθιστά τον άνθρωπο απρόθυμο, αμελή και αδιάφορο για κάθε πνευματικό έργο. Ανήκει στα θανάσιμα αμαρτήματα, παράλληλο της οκνηρίας, που οδηγεί σε αποχαύνωση, παραλύει το νου και την ψυχή και καθιστά τον άνθρωπο μόνο μια καταναλωτική μηχανή.

Ο π. Ιγνάτιος, ως σοφός Δάσκαλος που είναι, εισάγει στο θέμα του μεθοδικά. Προτάσσει την «Έννοια και τον ορισμό» της Ακηδίας (κεφ. Α’, σς. 11-18), παραθέτει κατόπιν «Ψυχογράφημα του ακηδιώτη, με τα συμπτώματα και τα κρούσματα της ακηδίας» (κεφ Β’ , σς. 19-82) και ως άριστος θεραπευτής των ψυχών, επισυνάπτει την «πρόληψη και τη θεραπεία» (κεφ. Γ’, σς. 83-102), ενώ κλείνει την εργασία του με τη σχετική βιβλιογραφία (σς. 103-104). Οι αναφορές και τα επί μέρους συμπεράσματα του σ. τεκμηριώνονται με την Αγία Γραφή και τους ιερούς Πατέρες, των οποίων την αγωνία ενστερνίζεται.

Ο π. Ιγνάτιος δίδαξε στοχαστικά και αγαπητικά και συνεχίζει να διδάσκει με το κείμενό του. Το βιβλίο συνιστάται θερμά στους Ιερείς, στους Εκπαιδευτικούς και στους απλούς ανθρώπους. Είναι μικρό, σαφές, εποικοδομητικό και αναγκαίο, για να κατανοήσουμε τη νόσο που μας απειλεί, χωρίς ίσως να το αντιλαμβανόμαστε.

Ευχαριστούμε τον σοφό Γέροντα και για τούτη τη διδαχή του.

Να έχει υγεία και κουράγιο να συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του το πολύτιμο.

π. Γεώργιος Φραγκιαδάκης
Καθηγητής – Συγγραφέας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...