16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Βοτανικό πάρκο – μαμούθ στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Πρόταση για δημιουργία βοτανικού πάρκου έκτασης 5000 στρεμμάτων στον Απηγανιά

Του Σωτήρη Μεταξά
Τη δημιουργία ενός βοτανικού πάρκου, έκτασης 5.000 στρεμμάτων στην Κρήτη, στην περιοχή του Απηγανιά, προτείνει το παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ. Πρόκειται για μία … όαση – μαμούθ που θα φιλοξενήσει τα εκατοντάδες είδη (1.700) αυτοφυών φυτών που συναντώνται στην Κρήτη εκ των οποίων τα 200 δεν εντοπίζονται πουθενά αλλού. Μάλιστα αναφέρονται και οικονομοτεχνικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα της επένδυσης αλλά και των προοπτικών για την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Εξάλλου, η χλωρίδα της Κρήτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλουσιότερες της Ευρώπης, μεγάλη βιοποικιλότητα και το γεγονός ότι αριθμεί 200 ενδημικά είδη, φύονται δηλαδή μόνο στην Κρήτη, την καθιστά σημείο αναφοράς, πόλο έλξης για όλα τα πανεπιστήμια βιολογίας, βοτανολογίας, γεωπονίας και οικολογίας σ’ όλο τον κόσμο.
Το παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ επισημαίνει πως η επένδυση είναι χαμηλού κόστους, η χρηματοδότηση με την συνεργασία της Περιφέρειας μπορεί να προέλθει από Ευρωπαϊκά προγράμματα, από ιδιώτες χορηγούς και πολύ εθελοντική εργασία.

Γενικά είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της εποχής που διανύουμε. Η πρόκληση είναι μεγάλη, το έργο πρέπει να είναι αντάξιο της χλωρίδας της Κρήτης, να έχει διεθνή απήχηση, κάτι αντίστοιχο του Eden Project στην Κορνουάλλη της Αγγλίας. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς το 50% των τουριστών της ανατολικής Κρήτης θα επισκέπτεται το βοτανολογικό πάρκο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...