14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Δεν μπορώ να βγάλω λαγό από το καπέλο

Ημερομηνία:

«Θα ήθελα να λάβω μια εναλλακτική πρόταση για μεταρρυθμίσεις από τον Αλέξη Τσίπρα πριν ξαναμιλήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την αποστολή τους αλλά οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει ακόμη τίποτα.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, πριν από τη Σύνοδο της G7, «δεν υπάρχει προσωπικό πρόβλημα με τον Αλέξη Τσίπρα, παραμένουμε φίλοι, όμως η φιλία έχει μερικούς βασικούς κανόνες». Ο πρόεδρος της Κομισιόν, που φέρεται να αρνήθηκε να μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο καθώς περιμένει τις ελληνικές προτάσεις, επανέλαβε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν συνιστά επιλογή. «Εξακολουθώ να αποκλείω ένα Grexit, αν και θα ήθελα να επισημάνω ότι το γεγονός ότι αποκλείω ένα Grexit, ανάγεται στο ότι δεν το επιθυμώ γιατί δεν μπορώ να προβλέψω τις συνέπειές του. Δεν θέλω από αυτή την πρόταση που την επαναλαμβάνω συχνά ότι δεν τίθεται θέμα Grexit, να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στο τέλος της ημέρας κάποιος, ας πούμε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μπορεί να βγάλει λαγό από το καπέλο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε τις εναλλακτικές προτάσεις της Αθήνας και μάλιστα γρήγορα, ώστε να συζητηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα. «Ελπίζω ότι αυτές οι ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις θα μας παρουσιαστούν σύντομα ώστε να έχουμε όλες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν στο περιθώριο της συνόδου με τη Λατινική Αμερική να καθίσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους και να εξετάσουμε την περαιτέρω διαδικασία», είπε.

Επιπλέον δήλωσε «απογοητευμένος» για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή και για τον τρόπο που παρουσιάστηκε η πρόταση των δανειστών. «Απογοητεύτηκα από την ομιλία του στη Βουλή, γιατί παρουσίασε την πρότασή μας ως τελεσίγραφο», δήλωσε ενώ συγκεκριμένα για το ζήτημα του ΕΚΑΣ είπε πως συζητήθηκε κατά τη συνάντησή τους, όμως ο πρωθυπουργός «δεν το είπε αυτό στην ελληνική Βουλή». Τέλος όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια οριστική διορία για μια συμφωνία με την Ελλάδα είπε πως «σίγουρα υπάρχει», χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια ημερομηνία.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε για το ζήτημα της Ελλάδας πως είναι πολύ πιο «σύνθετο» από τον τρόπο με τον οποίο το παρουσιάζουν «ορισμένοι πολιτικοί». «Νομίζω πως η συζήτηση για την Ελλάδα είναι πολύ απλή. Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα, οι δανειστές χρειάζονται εγγυήσεις πως τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν είμαστε ανελέητοι βαρόνοι, οι πιστωτές δεν είναι πάντα ανήθικοι», είπε.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...