12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Δελτίον-δέλτος, δελφύς-αδελφός και μια (κατά την άποψή μου) πιθανή ετυμολογία της λέξης παράδεισος

Ημερομηνία:

Του Κώστα Ντουντουλάκη

Έψαχνα σήμερα αρχαίες μας λέξεις που αρχίζουν από δε- στον 2o τόμο του 8τομου Λεξικό Liddell Scott για μια δική μου εκδοχή ετυμολογίας της λέξης παράδεισος (παρά +δείδω, δείδω=φοβούμαι, σέβομαι, δείδω περί τινος σημαίνει μεριμνώ περί τινος…κλπ εξ ου πιθανολογώ η σύνθετη λέξη παρά-δεισος) της οποίας η ετυμολογία συνήθως αποδίδεται στην περσική λέξη pairidaeza και θεωρείται από πολλούς πως από αυτήν προέρχεται η λέξη παράδεισος που αναφέρει ο Ξενοφών και άλλοι σύγχρονοί του και μεταγενέστεροι αρχαίοι Έλληνες με την έννοια «περίκλειστου λειμώνα, περιφραγμένου κατάφυτου κήπου»…

Άλλη φορά θα παραθέσω πιο τεκμηριωμένα την προσωπική μου άποψη αυτής που θεωρώ πιο πιθανής ετυμολόγησης του παραδείσου.

Πιο εύκολο για την ώρα θεώρησα, προς τέρψιν όσων δεν ασχολούμαστε εδώ κι αλλού γενικά μόνο με (χρήσιμα κι αυτά δε λέω) τραγούδια, φωτογραφίες, ατάκες και αισθηματικά, να μοιραστώ λίγη από την γοητεία του ταξιδιού σε λέξεις και ρίζες λέξεων που συνήθως νομίζουμε πως τις ξέρουμε από τα γεννοφάσκια μας…

Τι πήρε το μάτι μου λοιπόν περιδιαβαίνοντας σε μερικές από τις λέξεις με αρχικό Δε- στο Ετυμολογικό Λεξικό; Ας αναφέρω μόνο δυο λέξεις με παράγωγα που αγνοούμε αλλά είμαστε σίγουροι πως …τα ξέρουμε :

1. «δέλτος, η: πινακίδιον προς γραφήν, εκ του γράμματος Δ (όπερ ήν το σχήμα των παλιών πινακιδίων). Ηρόδ. 8.35, κτλ «εν δέλτου πυχαίς γράφειν…»… δελτίον, το: υποκοριστικόν του δέλτος. Ηρόδοτος 7.239…» κλπ (Εξ αυτών λέμε σήμερα: «Έχει γραφτεί στις δέλτους της ιστορίας…» και με μεταφορική σημασία: «δελτίο τροφίμων, δελτίο ειδήσεων» κλπ…)

2. «δελφύς-ύος, η: η μήτρα, Ιππ.680.13, ΑριÏ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...