14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Δεν “συγκινήθηκαν” οι πλούσιοι Ευρωπαίοι του Βορρά από τη Λαμπεντούζα – Λένε “όχι” στην αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής

Ημερομηνία:

Η Κομισιόν αρκείται στο να αναλάβει πρωτοβουλία να οργανώσει μια μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

“Θα προτείνω στα κράτη μέλη να οργανώσουμε μια μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο, από την Κύπρο ως την Ισπανία”, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ κατά την άφιξή της σε σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.
“Θα ζητήσω την απαραίτητη υποστήριξη και τους απαραίτητους πόρους για να το κάνουμε, για να σώσουμε περισσότερες ζωές”, εξήγησε η επίτροπος διευκρινίζοντας πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί από την Frontex, την υπηρεσία επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων.

“Όχι” στην ΕΕ για αλλαγές στο θέμα του ασύλου

Ωστόσο, οι βόρειες χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν να τροποποιήσουν τους κανονισμούς περί ασύλου για να βοηθήσουν την Ιταλία μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα. Από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, τα 24 αντιτάχθηκαν σε μια τροποποίηση των κανονισμών στο θέμα του ασύλου, όταν μπήκε στο τραπέζι των υπουργών το αίτημα ώστε να υπάρξει μια κατανομή του βάρους.

“Νέες λύσεις πρέπει να βρεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, ζητούσε πριν από τη σύνοδο ο Ενρίκο Λέτα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, όπου παρουσίασε τις θέσεις της χώρας του για το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου.

Σε αυτό το εγχείρημα η Ιταλία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Εν τω μεταξύ, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τον Τυνήσιο Μοενσαλέμ Χάλεντ, έναν άνδρα ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι ο καπετάνιος του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες.

Αντίδραση από τη βόρεια Ευρώπη

“Η Λαμπεντούζα είναι εφιάλτης”, είχε δηλώσει νωρίτερα η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, θέτοντας το ερώτημα αν αυτή η τραγωδία “θα αφυπνήσει τους Ευρωπαίους και θα επιτρέψει ή όχι την αλλαγή της νομοθεσίας περί ασύλου”. Οι δηλώσεις της αντανακλούν την αντίσταση που επιδεικνύουν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης στην επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Οι δρόμοι της μετανάστευσης

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ισπανία αποτελούν τις πύλες εισόδου για τους μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι δρόμοι της μετανάστευσης περνούν από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία. Πολλοί έρχονται δια θαλάσσης θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και ο προορισμός πολλών επίσης είναι συγγενείς εγκατεστημένοι στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Βρετανία.

Πηγή:www.reporter.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...