14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

“Δε θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος” λέει ο Σταθάκης, παρά την προαναγγελία για άνοδο στις τιμές του Διευθύνων Σύμβουλου της ΔΕΗ

Ημερομηνία:

«Δεν είναι περίοδος για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ» δηλώνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας, απαντώντας στην πρόθεση της διοίκησης της επιχείρησης.

Χθες Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης,  δήλωσε ότι για να αυξήσει τα αποτελέσματά της η επιχείρηση και να καταφέρει να βγάλει ομολογιακό δάνειο 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ, πρέπει να αυξήσει τα τιμολόγια.

Ωστόσο, το Υπουργείο που είναι αρμόδιο για τα τιμολόγια άδειασε τον διοικητή, λέγοντας ανεπίσημα ότι τα τιμολόγια δεν μπορούν αυτή την περίοδο να επιβαρύνουν τα εισοδήματα των καταναλωτών

Μάλιστα, ο υπουργός περιβάλλοντος κι ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Open TV ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα αυξηθεί η ΔΕΗ», είπε  με αφορμή τα όσα διέρρευσαν από τον πρόεδρο της ΔΕΗ χθες (16/1) ότι έρχονται μειώσεις στις εκπτώσεις κι αυξήσεις στα τιμολόγια.

«Κατηγορηματικά, δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος. Η τιμή έχει μειωθεί το ’17 και το ’18 βάσει Eurostat, λόγω ανταγωνισμού. Τώρα πια η ΔΕΗ έχει το 80% και το 20% οι ανταγωνιστές. Γι αυτό το λόγο έχει γίνει βελτίωση τιμών και η ΔΕΗ από την πλευρά της, κάνει εκπτώσεις για να κρατάει το νοικοκυριό».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι στις υπόλοιπες χρεώσεις δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση: «Τα εμπορικά της ΔΕΗ όμως, δεν αφορούν την κυβέρνηση. Δεν θα γίνουν αυξήσεις και προ διμήνου που έγινε η σχετική συζήτηση, το θέσαμε.

Τα εμπορικά κομμάτια, αυτά που κάνει η ΔΕΗ με το 1 € στα τιμολόγια και τα λοιπά, είναι δικά τους θέματα, δεν επεμβαίνει η κυβέρνηση. Όμως, το ρεύμα αφορά την κυβέρνηση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση» είπε ο κ. Σταθάκης.

Τι λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Μπορεί ο Υπουργός να λέει ότι δε θα υπάρξουν αυξήσεις, όμως ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ έχει διαφορετική άποψη.

«Η ΔΕΗ δεν μπορεί πλέον να απορροφά τις επιβαρύνσεις. Χρειάζεται αύξηση στα τιμολόγια η οποία θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και δικαιότερη».

Αυτά επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, σημειώνοντας ότι το ποσοστό της αύξησης θα είναι μονοψήφιο και τονίζοντας ακόμη ότι θα είναι πιο δίκαιο και αποτελεσματικό να προστεθεί στα τιμολόγια ρήτρα οριακής τιμής του συστήματος (είναι η τιμή χονδρικής που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), αντί για την ρήτρα ρύπων (δηλαδή, το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνει την ηλεκτροπαραγωγή), που είχε συζητηθεί πρόσφατα. Παράλληλα, είναι υπό εξέταση η μείωση του ποσοστού επιβράβευσης των συνεπών στις πληρωμές καταναλωτών το οποίο σήμερα είναι 15%.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ προσδιόρισε χρονικά τη λήψη των αποφάσεων για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων στο επόμενο δεκαπενθήμερο και τη συνέδεσε με τις επαφές που προγραμματίζονται το Φεβρουάριο με διεθνείς επενδυτές για την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές η οποία αποσκοπεί στην άντληση 250-300 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ομολόγου που λήγει το Μάιο. Έξοδος η οποία για να είναι επιτυχής θα χρειαστεί βελτίωση του περιθωρίου προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της επιχείρησης (EBITDA).

Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι τελικοί πελάτες, δηλαδή, οι οφειλές καταναλωτών που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεών τους ή έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο. Πρόκειται για 600.000 καταναλωτές η οφειλή των οποίων κυμαίνεται στα 800 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές στη μέση και χαμηλή Τάση στο επίπεδο του 1,7 δισ. ευρώ.

ΕΘΝΟΣ, newsbeast.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...