14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Επιστροφή στον Μεσαίωνα στην Τουρκία με 350.000 πιστούς να προσεύχονται στην Αγια Σοφιά και τον Ερντογάν να διαβάζει αποσπάσματα από το Κοράνι

Ημερομηνία:

Χιλιάδες Τούρκοι βρέθηκαν  έξω από την Αγία Σοφιά από τα ξημερώματα προκειμένου να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια προσευχή καθώς το μνημείο μετατράπηκε σε τζαμί από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο συγκεντρώθηκαν 350.000 άνθρωποι.

Κάνοντας μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν, με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο πλευρό του, μίλησε για «ευόδωση των προσπαθειών που κάναμε και έτσι η Αγιά Σοφιά έγινε και πάλι τζαμί».

Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως η Αγιά Σοφιά θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους πιστούς ως τζαμί, ωστόσο, όπως ανέφερε, «ως πολιτισμική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, είναι ένας τόπος στον οποίο μπορούν να έρχονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και να τον επισκέπτονται».

«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τερμάτισε την αναμονή του έθνους μας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, 350.000 άτομα βρέθηκαν σήμερα στην Αγιά Σοφιά», είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Φιέστα Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στην Αγία Σοφία για τις πρώτες μουσουλμανικές προσευχές εκεί αφότου ανακοίνωσε τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από την COVID-19, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.

Η φιέστα που είχε στήσει ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην συνέχεια έγινε το κάλεσμα στους μουσουλμάνους για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Ο Τούρκος πρόεδρος, φορώντας μάσκα, έφτασε στην Αγία Σοφία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Μπήκε στην Αγιά Σοφιά και αφού γονάτισε στα ειδικά χαλιά που έχουν τοποθετηθεί, προσευχήθηκε και ο ίδιος.

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας.

"google ad"

Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Κατά χιλιάδες κυκλοφορούσαν με μπλουζάκια με τυπωμένες τις μορφές του Ερντογάν μαζί με τον… Μωάμεθ τον Πορθητή, και το προκλητικό μήνυμα «σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγιά Σοφιάς», το οποίο και φορούν πολλοί φανατικοί πιστοί.

Επίσης πλήθος από Τούρκους κατέκλυσε κάθε γωνιά και δρομάκι γύρω από το μνημείο, και τα χαλάκια απλώθηκαν σε πλατείες, πεζόδρομους, δρόμους ακόμα και… ράγες του τραμ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε επί 86 χρόνια ως μουσείο. Στις 10 Ιουλίου ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Δείτε βίντεο με τον Ερντογάν να προσεύχεται στην Αγιά Σοφιά:

Από νωρίς το πρωί Μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω απο την Αγιά Σοφιά

agia-sofia2_2

agia-sofia3_2

agia-sofia-exo2

 

agia-sofia-exo

 

Πλήθος κόσμου έξω από την Αγία Σοφία για τη φιέστα Ερντογάν ...

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...