14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Εργαζόμενοι στις ΕΡΑ: Ικανοποίηση για επαναλειτουργία ΕΡΤ, ανησυχία για τις αμφίβολες διατυπώσεις για την επαναλειτουργία των περιφερειακών ΕΡΑ

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στις περιφερειακές ΕΡΑ σχετικά με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στο κείμενό τους εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την τήρηση της δέσμευσης εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά συγχρόνως την ανησυχία τους για τις αμφίβολες διατυπώσεις σχετικά με την επαναλειτουργία της ΕΡΑ.

Πιο αναλυτικά, αναφέρουν τα εξής:

Οι αγωνιζόμενοι στις περιφερειακές ΕΡΑ υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα όμως, μετά από αγώνα 21 μηνών για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια, μετά από αγώνα για να γίνει ένα κρατικό μέσο δημόσιο δεν είναι δυνατό να δεχθούμε αμφίβολες διατυπώσεις και προθέσεις επί της επαναλειτουργίας των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ.

Οι περιφερειακοί σταθμοί, οι περήφανες ΕΡΑ ήταν αυτές που κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα. Ήταν αυτές που έκαναν τη φωνή του μοναδικά δημόσια, ελεύθερου και αυτοδιαχειριζόμενου ραδιοφώνου να ακούγεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Να ακούγεται στις παραμεθόριες περιοχές. Να ακούγεται στα νησιά. Να ακούγεται εκεί όπου καμία digea και κανένα ιδιωτικό μέσο δεν επέτρεπε να ακούγεται.

Η ερμηνεία της διατύπωσης του άρθρου 4, το οποίο αναφέρεται στις δομές της ΕΡΤ και στη λειτουργία τους είναι διασταλτική και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, οι μουσικοί παραγωγοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι, όσοι έμειναν στον αγώνα για μία ελεύθερη ΕΡΤ «μάτωσαν» όλους τους προηγούμενους μήνες και κατάφεραν οι περιφερειακοί σταθμοί να αποκτήσουν ρίζες στις τοπικές κοινωνίες. Να αποκτήσουν μία οργανική σχέση με τους κατοίκους αυτών των περιοχών και είναι έλλειψη σεβασμού στην περιφέρεια να μην αναλαμβάνεται σαφώς και ρητώς η δέσμευση για την συνέχιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ.

Είναι παράλληλα έλλειψη σεβασμού στους αλληλέγγυους που στήριξαν όλους αυτούς τους μήνες τον αγώνα, στα κινήματα, στις συλλογικότητες, να τους δίδεται ένας ρόλος «τοποτηρητή» του προγράμματος, επιτηρητή του κανονισμού λειτουργίας, ρόλος αστυνομικός ως προς την τήρηση των κανονισμών.

Οι αλληλέγγυοι είναι σημαντικό κομμάτι των περιφερειακών ΕΡΑ και ο ρόλος τους πρέπει να είναι λειτουργικός. Είναι οι αφανείς ήρωες, αυτοί που εγγυώνται την μετάβαση από ένα κρατικό ραδιόφωνο σε ένα δημόσιο. Η εγγύηση επίσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων των περιφερειακών ΕΡΑ είναι σημαντικό σημείο του νέου νομοσχεδίου. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτές, ούτε μπορεί να γίνει δεκτή η εξάρτηση από τους όποιους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με την πλήρη αναγνώριση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων είναι το ζητούμενο για τους εργαζόμενους των πραγματικά δημόσιων περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ. Διεκδικούμε ακόμη την διοικητική αυτοτέλεια των περιφερειακών σταθμών, με συντονιστές και επικεφαλής που θα ορίζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους των περιφερειακών ΕΡΑ και όχι από Διοικητικά Συμβούλια που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τους σταθμούς και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, η διατήρηση του ανταποδοτικού τέλους στα επίπεδα της ΝΕΡΙΤ, που αντικατέστησε το «μαύρο» στην ΕΡΤ μας βάζει σε σκέψεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους δεκαεννέα περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι οι εργαζόμενοι των δεκαεννέα περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ και οι τοπικές απαιτούν να ανοίξει αμέσως η ΕΡΤ με όλες τις δομές της και να επιστρέψουν στην εργασία τους με πλήρη δικαιώματα, αυτά που τους στέρησε η καταστροφική κυβέρνηση Σαμαρά.

Εάν η σημερινή κυβέρνηση ακολουθήσει την ίδια πρακτική με την προηγούμενη θα βρει μπροστά της τόσο τους απολυμένους όσο και την κοινωνία που τους στήριξε και που σε τελική ανάλυση ήταν αυτή που έδωσε την εκλογική νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ορίζοντας όλων μας είναι το ρεαλιστικό, όχι με βάση όμως το εφικτό , αλλά το αναγκαίο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...