19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Εργοδότης σε εταιρεία καθαρισμού στα Χανιά εκβίαζε με απόλυση όσες καθαρίστριες δεν έδιναν μέρος του μισθού τους!

Ημερομηνία:

Για το δημόσιο αλλά και για εταιρείες θεωρείται πλέον πιο οικονομικό αντί να πληρώνουν ένα μόνιμο μισθό σε καθαρίστριες να προσλαμβάνουν συνεργεία για να καθαρίζουν τα κτίρια. Από αυτή τη διαδικασία ξεπήδησαν πολλές εταιρείες οι οποίες επιβιώνουν από τη σχέση εξάρτησης που διαμορφώνουν με ιδρύματα και εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Συνήθως, χαμένοι σε αυτή την υπόθεση είναι οι καθαρίστριες που βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται.

Όμως, η καταγγελία που έφθασε σήμερα στην εφημερίδα μας από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ν. Χανίων ξεπερνά κάθε όριο. Ο εργοδότης σε εταιρεία καθαριότητα εκβίαζε τις εργαζόμενες στην εταιρεία του να παραδίδουν μέρος του μισθού που δικαιούνται βάσει συμβάσεως. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, και αν επέμεναν να πληρωθούν όπως όριζε η σύμβαση, απειλούσε ότι θα τις απολύσει.

Διαβάστε την καταγγελία:

Μετά από έγγραφη καταγγελία καθαριστριών που εργάζονται σε εταιρία καθαρισμού, η οποία δυνάμει συμβάσεως έχει αναλάβει την καθαριότητα σε Ίδρυμα της πόλης μας, και οι οποίες αναφέρουν ότι ο εργοδότης επειδή πρέπει να φαίνεται ότι πληρώνει κανονικά τις εργαζόμενες, μετέρχεται του εξής απαράδεκτου νομικά, ηθικά και κοινωνικά μέσου: Καταθέτει στο όνομα κάθε μιας από αυτές (ή τις βάζει να υπογράφουν ) τον κανονικό μισθό, όπως προβλέπει η τρέχουσα σύμβαση εργασίας  και προσκομίζει τα σχετικά παραστατικά στο Ίδρυμα για να πληρώνεται.

Αμέσως όμως μετά ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ζητά από τις εργαζόμενες να του επιστρέψουν ένα μέρος του μισθού τους (!!!) υπό την απειλή της άμεσης απόλυσης ή της μεταφορά  τους σε άλλο χώρο εργασίας. Η απειλή του έχει ως αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται ορισμένες εργαζόμενες να υποκύπτουν και να του επιστρέφουν μέρος του μισθού τους.

Κατόπιν τούτου προβήκαμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, καταγγέλλοντας το περιστατικό στην αρμόδια υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, την οποία και ευχαριστούμε για τις άμεσες ενέργειές της.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην φοβούνται και να μας καταγγέλλουν όχι μόνο παρόμοια περιστατικά, αλλά και οτιδήποτε έχει να κάνει με αυθαιρεσίες των εργοδοτών και καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας στην εργασία τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα πρωτοβάθμια σωματεία τους και να τα κάνουν πιο ισχυρά.

Το Εργατ/κό Κέντρο Χανίων είναι το δεύτερο σπίτι των εργαζομένων. Θα είναι δίπλα τους και  θα τους βοηθήσει όσο μπορεί, όπου και αν χροιαστεί.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαριανάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...