14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα Κέντρα Υγείας Κισσάμου-Βάμου-Καντάντου Χανίων

Ημερομηνία:

Ερώτηση στη Βουλή για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Βάμου, Κανδάνου και Κισσάμου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Ένα πρόσφατο περιστατικό της μεταφοράς μιας τραυματισμένης τουρίστριας με αγροτικό ημιφορτηγό στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου, λόγω έλλειψης οδηγού στα ασθενοφόρα που διαθέτει, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο λαός της υπαίθρου των Χανίων, όταν χρειάζεται και επιζητεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από τα κέντρα Υγείας, Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία και συγκεκριμένα:

Στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, σε οδηγούς ασθενοφόρων καθώς και σε υλικοτεχνικά μέσα. Η απλήρωτη εργασία του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Υπάρχουν επίσης μια σειρά από αγροτικά ιατρεία χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, διαδίκτυο για τη συνταγογράφηση κ.λ.π. Η λειτουργία των αγροτικών ιατρείων πραγματοποιείται σε αποθήκες και καφενεία.

Το Κ.Υ Βάμου δεν έχει παιδίατρο και 1800 παιδιά μέχρι την ηλικία των 14 ετών δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Δεν έχει Μικροβιολόγο και μόνο δύο φορές την εβδομάδα και μόνο πρωί Ακτινολόγο. Δεν έχει οδηγούς ασθενοφόρου για όλο το εικοσιτετράωρο.

Το Κ.Υ Καντάνου λειτουργεί με ένα Παθολόγο και ένα Γενικό Ιατρό, με ένα Τεχνικό Εργαστηρίου και ένα Μικροβιολόγο με ελλιπές εργαστήριο, με μια Νοσηλεύτρια και μια Μαία. Λείπουν οδηγοί ασθενοφόρου και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ιατροφαρμακευ­τικού υλικού. Η μετακίνηση των ιατρών και αγροτικών ιατρών στους ασθενείς και για μεγάλες αποστάσεις γίνεται με τα δικά τους μεταφορικά μέσα και με τη δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Η δραματική υποστελέχωση και οι τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα μεταφοράς, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της Ε.Ε. και των, μέχρι σήμερα, ελληνικών Κυβερνήσεων, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση και την παροχή της πρωτοβάθμιας ιατρο-νοσηλευτικής φροντίδας και ουσιώδης προληπτικής ιατρικής στο μόνιμο και εποχικό πληθυσμό των περιοχών αρμοδιότητας των τριών Κέντρων Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει προκειμένου:

  1. Με άμεση χρηματοδότηση, από το κρατικό προϋπολογισμό, να καλυφθούν όλες οι προμήθειες των αναλώσιμων υλικών και των υλικο-τεχνικών μέσων και υποδομών για τις λειτουργικές ανάγκες των Κέντρων Υγείας Κίσσαμου, Βάμου και Καντάνου όπως και των υπόλοιπων μονάδων υγείας αρμοδιότητας των αναφερόμενων Κέντρων Υγείας
  2. Με άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τα ΚΥ Κισσάμου,Βάμου και Καντάνου, μαζί με τις υπόλοιπες μονάδες υγείας της αρμοδιότητας τους, να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ιατρο-νοσηλευτικές, τις εργαστηριακές και μεταφορικές ανάγκες του εξυπηρετούμενου μόνιμου και εποχιακού πληθυσμού – δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...