14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Εταιρεία Παροχής Λογισμικού Προσλήψεων απολυμένων εργαζομένων προχώρησε σε 24 απολύσεις

Ημερομηνία:

Άλλη μια εταιρεία από τον χώρο της τεχνολογίας αποφάσισε να μετακυλήσει το κόστος του κορονοϊού στους εργαζόμενους, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, απολύοντας μάλιστα και 24 από αυτούς.Η εταιρεία Workable δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής παρέχοντας εφαρμογές για τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού (HR) εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι και λογισμικό προσλήψεων. Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία διαβεβαίωνε το προσωπικό της ότι διαθέτει αρκετούς πόρους για να αντέξει αρκετό καιρό ακόμα και έτσι οι απολύσεις τις οποίες μάλιστα οι εργαζόμενοι πιέστηκαν να τις υπογράψουν άμεσα, χωρίς να είναι σε θέση να συμβουλευτούν δικηγόρο, ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Workable δημιούργησε ένα νέο λογισμικό για εργαζόμενους που είχαν χάσει τη δουλειά τους, ώστε να έρθουν σε επαφή με πιθανούς νέους εργοδότες. Η λογική των επαναπροσλήψεων η οποία φαίνεται να διακατείχε την εφαρμογή, δεν ισχύει μάλλον για τους υπαλλήλους της ίδιας της εταιρείας.

Η εταιρεία Workable, που παρέχει λογισμικό για τμήματα ανθρώπινου δυναμικού εταιρειών, σχετικά με προσλήψεις προσωπικού, απέλυσε 24 εργαζόμενους προφασιζόμενη χαμηλή αποδοτικότητα και την παγκόσμια ύφεση από την πανδημία του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα με κείμενό τους οι εργαζόμενοι οι οποίοι μετά τα αντεργατικά μέτρα της εταιρείας οργανώθηκαν, αναφέρουν ότι «Σε διάστημα περίπου 4 ημερών, έγιναν 24 απολύσεις». όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, αυτές έγιναν χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση προειδοποίηση, με συνοπτικές διαδικασίες και και με δικαιολογία την έλλειψη χρόνου πιέστηκαν να υπογράψουν τις απολύσεις τους πάραυτα, χωρίς να τους δοθεί ο χρόνος να διαβάσουν τα έγγραφα που υπογράφουν.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «Όσοι εργαζόμενοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο για προσεκτική ανάγνωση ή συμβουλή από δικηγόρο, πήραν ως απάντηση ότι τα έγγραφα ήταν απαραίτητο να υπογραφούν άμεσα, πρακτικά αγνοώντας και παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους από την ελληνική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία».

Επιπλέον οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι «Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ πριν από ένα μήνα ο CEO της εταιρείας διαβεβαίωνε όλους τους εργαζόμενους πως “όλα βαίνουν καλώς” και “είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να αντέξουμε αρκετούς μήνες ακόμα“.

Παράλληλα αναφέρουν ότι η εταιρεία σαν απόκριση στην επικαιρότητα και τα παγκόσμια κύματα απολύσεων ανέπτυξε ένα νέο προϊόν, το Workable Bridge, που επιτρέπει σε απολυμένους ανά τον κόσμο να συνδέονται με νέους εργοδότες. «Το λογισμικό ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα και με την υπερεντατική δουλειά συναδέλφων». Κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι αργότερα κρίθηκαν ως πλεόνασμα και απολύθηκαν.

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι «Μέσα σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής για την δουλειά και τον μισθό του. Η μείωση ρυθμού ανάπτυξης και κερδοφορίας μετακυλίεται στους εργαζόμενους. Στους εργαζόμενους που έχτισαν την εφαρμογή που κάνει την εταιρεία κερδοφόρα και που χωρίς αυτούς και την σκληρή τους δουλειά δεν θα μπορούσε να υπάρξει».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις, να μην προχωρήσει η εταιρεία σε καμία νέα απόλυση, Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας, καθώςε επίσης να υπάρχει διαβούλευση και ενημέρωση πριν παρθεί το οποιοδήποτε μέτρο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομάδας εργαζομένων Workable Ελλάδας

Προς κοινό και διοίκηση,

Την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης στην εταιρεία, η οποία μας θλίβει και μας υποτιμά σαν προσωπικότητες και σαν εργαζόμενους.

Σε διάστημα περίπου 4 ημερών, έγιναν 24 απολύσεις συναδέλφων συνολικά. Δεν υπήρχε καμία προηγούμενη προειδοποίηση και σαν αιτία δόθηκε η απόδοσή τους και η παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι συνάδελφοι απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, και με δικαιολογία την έλλειψη χρόνου πιέστηκαν να υπογράψουν τις απολύσεις τους πάραυτα, χωρίς να τους δοθεί ο χρόνος να διαβάσουν τα έγγραφα που υπογράφουν. Όσοι εργαζόμενοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο για προσεκτική ανάγνωση ή συμβουλή από δικηγόρο, πήραν ως απάντηση ότι τα έγγραφα ήταν απαραίτητο να υπογραφούν άμεσα, πρακτικά αγνοώντας και παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους από την ελληνική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία.

Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ πριν από ένα μήνα ο CEO της εταιρείας διαβεβαίωνε όλους τους εργαζόμενους πως “όλα βαίνουν καλώς” και “είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να αντέξουμε αρκετούς μήνες ακόμα“. Παράλληλα, η εταιρεία σαν απόκριση στην επικαιρότητα και τα παγκόσμια κύματα απολύσεων ανέπτυξε ένα νέο προϊόν, το Workable Bridge, που επιτρέπει σε απολυμένους ανά τον κόσμο να συνδέονται με νέους εργοδότες. Το λογισμικό ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα και με την υπερεντατική δουλειά συναδέλφων, κάποιοι από τους οποίους αργότερα κρίθηκαν πλεόνασμα και απολύθηκαν.

Η επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις απολύσεις των συναδέλφων μας ήρθε μετά από ένα διάστημα διαρροών και φημών για το εργασιακό μας μέλλον. Τη Δευτέρα 4 Μαΐου ο CEO της εταιρείας μας ενημέρωσε για την κατάσταση με email και all-hands meeting. Το email μιλούσε για την προσπάθεια της διοίκησης να κοπούν τα “non-essential” κόστη της εταιρείας στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του all-hands meeting χαρακτήρισε τις απολύσεις “δυσάρεστες“. Οι απολύσεις αιτιολογήθηκαν στο πλαίσιο του νέου πλάνου της εταιρείας, στο οποίο οι απολυμένοι συνάδελφοί μας δε θα είχαν αντικείμενο και δουλειά. Δήλωσε πως η κατάσταση είναι ρευστή και δεν μπορεί να ξέρει αν θα υπάρξουν νέες απολύσεις στο μέλλον.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνονταν συνεχείς αναφορές στη σημασία του να χτιστεί μια ισχυρή ομάδα πωλήσεων. Παρ’όλα αυτά πολλοί απολυμένοι συνάδελφοι αποτελούσαν προσλήψεις του τελευταίου χρόνου, βάσει αυτής της στρατηγικής. Συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται να γίνουμε πιο αποδοτικοί για να πετύχουμε τους στόχους μας, αν και πρακτικά είμαστε πια λιγότεροι. Δεν έγινε καμία αναφορά σε εναλλακτικές που τυχόν υπήρχαν και εξαντλήθηκαν, ούτε βέβαια στο τι άλλαξε από το προηγούμενο all-hands meeting στα μέσα Μαρτίου, όπου και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία αντέχει. Επιπλέον, μας ανακοινώθηκε ότι το νέο πλάνο της εταιρείας θα βασιστεί σε επιπλέον εξωτερικό δανεισμό για να γίνει κερδοφόρα. Ταυτόχρονα ο CEO δήλωσε ότι τα νούμερα των τελευταίων ημερών είναι καλύτερα από τις προβλέψεις στις οποίες στηρίχθηκαν τα μέτρα που λήφθηκαν.

"google ad"

Μέσα σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής για την δουλειά και τον μισθό του. Η μείωση ρυθμού ανάπτυξης και κερδοφορίας μετακυλίεται στους εργαζόμενους. Στους εργαζόμενους που έχτισαν την εφαρμογή που κάνει την εταιρεία κερδοφόρα και που χωρίς αυτούς και την σκληρή τους δουλειά δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Μπροστά στις απολύσεις των συναδέλφων μας και σε ενδεχόμενες περαιτέρω βλαπτικές μεταβολές των εργασιακών μας σχέσεων ΔΕΝ μένουμε βουβοί και κυρίως άπραγοι.

Απαιτούμε τα παρακάτω:

1.Ανάκληση ολων των πρόσφατων απολύσεων.

2.Καμία νέα απόλυση.

3.Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.

4.Ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων πριν την λήψη οποιουδήποτε μέτρου.

Ομάδα εργαζομένων Workable Ελλάδας

Η επιχείρηση «παράδειγμα»

Η Workable δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Τα γραφεία της είχε επισκεφτεί τον Φεβρουάριο του 2019 ως αντιπολίτευση τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος , Μάνφρεντ Βέμπερ. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα είχε αναφερθεί στην εταιρεία ως παράδειγμα επιτυχημένης επιχείρησης.

«Είναι καλό ότι πολλοί νέοι βλέπουν τις επιτυχημένες ελληνικές start-up και αντλούν έμπνευση από τους ιδρυτές τους, θέλοντας να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Δεν θα τα καταφέρουν όλοι, βέβαια. Αυτή είναι άλλωστε η φύση των start-up. Εμείς οφείλουμε όμως να σιγουρευτούμε ότι, όσοι έχουν τις καλύτερες πιθανότητες, πράγματι θα τα καταφέρουν. Και για όσους αποτύχουν, να εξασφαλίσουμε ότι θα τους δοθούν και άλλες ευκαιρίες και δεν θα τιμωρούνται επ’ άπειρον για αυτή την αποτυχία», είχε ισχυριστεί τότε ο σημερινός πρωθυπουργός, υποσχόμενος παράλληλα φοροελαφρύνσεις για τις νέες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...