15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ευχαριστίες και επισημάνσεις για τον βίο και την πολιτεία του Γεωργίου Ξενουδάκη

Ημερομηνία:

Προς την
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω από καρδιά για την ταχύτητα και την ευγένεια με την οποία δεχτήκατε το αίτημά μου περί αποστολής, από τα αρχεία σας των στοιχείων του μητρώου Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και που αφορούν στον Μεγάτιμο Ήρωα και Ευεργέτη των Σφακίων τον Γεώργιο Ξενουδάκη.

Επιτρέψατε μου παρακαλώ να σας πληροφορήσω ότι προσπαθώ επί 20 περίπου χρόνια να ξεθάψω την μνήμη αυτού του Μεγάλου και ανεπανάληπτου Έλληνα. Του πρώτου Κρη φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Νομική Σχολή το έτος 1838-39 και πρώτου Κρη Βουλευτή στην Βουλή των Έλλήνων (τα δικά μου ιστορικά ευρήματα λέγουν το 1846 επί Κωλέττη και τα δικά σας λέγουν το 1885).

Οι αγώνες μου συνίστανται και σε δημοσιεύματά μου – κυρίως στις εφημερίδες της Κρήτης όπου μελετώντας το βιβλίο των Λόγων του περί ου ο λόγος αειμνήστου Γεωργίου Ξενουδάκη, βρίσκω ότι ο ξεχασμένος, ακούσια ή και εκούσια, αυτός ο πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής των αγώνων για την απελευθέρωση τόσον της ιδιαιτέρας πατρίδας του Κρήτης, όσον και όλης της τότε υπόδουλης στον τύραννο κατακτητή, Ελλάδας και την ένωσή τους με την Μητέρα Ελλάδα, έμελλε να μείνει θαμμένος και αγνοημένος από την επίσημη ιστοριογραφία; Γιατί άραγε;

Την απάντηση των δημοσιευμένων, στις προαναφερόμενες έγκριτες εφημερίδες, ερωτημάτων και αποριών μου, την δώσατε εσείς κυρίες και κύριοι με τις λίγες γραμμές που είχατε την καλοσύνη να μου αποστείλετε σήμερα και σας είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.
Δεν ήθελαν και δεν επέτρεπαν οι συστημικοί ιστορικοί και ισοτριογράφοι (όπως λέγει στα βιβλία του ο αξιότιμος κ. Αντώνης Κ. Αντωνιάδης – από Ύδρα) να μαθευτεί και να ακουστεί η ηχηρή φωνή του Γ. Ξενουδάκη.
Σημειώσατε παρακαλώ ότι αγορεύων από του βήματος της Βουλής των Ελλήνων είπε Ιστοριοράφοι και πολιτικοί της Ελευθέρας Ελλάδος (!) νοθεύοντες την ιστορία κηλιδόνετε την Ελλάδα.
Δεν ήθελαν ακόμα να φανεί ποιος ήταν πραγματικά φιλόπατρις και ανιδοτελής και ποιος όχι. Ποιος ήταν δημοκράτης και προοδευτικός και ποιος φιλομοναρχικός και Αγγλόφιλος και όλα τα λοιπά.
Τα στοιχεία που μου στείλατε τα μαρτυρούν όλα.
Θα σας είμαι υπόχρεος αν ο χρόνος σας το επιτρέψει να μου δώσετε και άλλα ιστορικά στοιχεία, από τα πρακτικά της Βουλής της εποχής του Γ. Ξενουδάκη. Όχι για εμένα αλλά για τους νεότερους Έλληνες που νομίζουν ότι όλοι ίδιοι είναι και δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις προς μίμισην.
Μπορώ από τα ιστορικά ευρήματά μου να γράφω ατελείωτα. Δεν θα σας κουράσω όμως άλλο. Παρακαλώ όμως να μου επιτρέψετε να επισημάνω τα εξής:

α) Ο Γ. Ξενουδάκης παιδί αμούστακο ακόμα μπαίνει στη μάχη με τον πατέρα του και άλλους Σφακιανούς το 1824

β) ΤΟ 1841 αποσπάται εκ των μαθημάτων του για να προστρέξει, μαζί με τον συναγωνιστή και φίλο του Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, στην επανάσταση Χαιρέτη

γ) Το 1846 ύστερα από απόφαση Εθνοσυνέλευσης εκπροσωπεί ως βουλευτής τους Ορεινούς Σφακιώτες (όχι τους λεβέντες βοσκούς αλλά τους προοδευτικούς Σφακιώτες κατά το πρότυπον των Ορεινών αντιμοναρχικών Γάλλων)

δ) Το 1881 και 1885 εκλέγεται αιρετός βουλευτής των Σφακιανομηλιών στον Αδάμαντα Μήλου

ε) Το 1887 είναι υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων, αλλά δεν εκλέγεται. Γιατί άραγε; Μα για το ότι δεν ήταν Τρικουπικός, Αγγλόφιλος και φιλομοναρχικός και γατί έκανε το μεγάλο λάθος να έχει πρώτος την ιδέα και το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας και όχι τα γνωστά.

Με τιμή
Νίκος Γ. Νταμπακάκης
Ηράκλειο

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...