14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό από το ΚΗΦΑΠ “Η Μεγαλόχαρη”

Ημερομηνία:

Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η ημερίδα οργανώθηκε από το ΚΗΦΑΠ Μεγαλόχαρη σε συνεργασία με το ΚΕΔΔΥ και συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Στην έναρξη της ημερίδας η υπεύθυνη του ΚΗΦΑΠ “Η Μεγαλόχαρη” κ. Χουδαλάκη Ελένη παρουσίασε τις δράσεις του ιδρύματος, την οργάνωση του και τα προγράμματα προστασίας και φροντίδας ατόμων με αυτισμό.

[slideshow post_id=”119541″]

Τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης ώστε να μπορέσει το ίδρυμα να συνεχίσει με επιτυχία το έργο του αλλά παρουσίασε και το νέο κτήριο το οποίο σύντομα θα είναι σε λειτουργία με νέους χώρους και υποδομές ιδανικές ώστε να προσφέρουν με ακόμα καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες τους για την υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

Ακολούθησε παρουσίαση σημείων που αφορούν το οικογενειακό περιβάλλον των ατόμων με αυτισμό από τον ψυχίατρο, συνεργαζόμενο με το ΚΗΦΑΠ, Ιωάννη Γκογκολάκη, ο οποίος εν συντομία καθόρισε τα προβλήματα και δυσλειτουργίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μία οικογένεια που ένα μέλος της είναι άτομο με αυτισμό και τρόπους σωστής προσέγγισης ώστε να διατηρηθεί ένα αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον. Στη συνεχεια τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Λιόλιος, επίσης ψυχίατρος ο οποίος ανέπτυξε στην παρουσίαση του το παρεμφερές θέμα “Επιπτώσεις του αυτισμού στο οικογενειακό περιβάλλον και παρεμβάσεις επί αυτών”.

Την ημερίδα έκλεισαν ο κ. Παπαδαντωνάκης Γιώργος, παιδοψυχίατρος του ΚΕΔΔΥ Χανίων αναπτύσοντας το θέμα “Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές: διαγνωστική προσέγγιση και προγνωστικά στοιχεία” και η κ. Σακελλαρίου Σταυρούλα, φιλόλογος, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής ΚΕΔΔΥ Χανίων η οποία μας μίλησε για τον μαθητή με αυτισμό στο σχολείο προσεγγίζοντας το θέμα από την εκπαιδευτική του πλευρά καθώς και με τα προβλήματα και δυσκολίες προσαρμογής που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αυτισμό καθώς και σωστές πρακτικές για την εκπαιδευτική ανάπτυξη και παιδεία του.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και συζήτηση. Την ημερίδα συντόνισε η Κατερίνα Ζομπανάκη, Προϊστάμενη Τμήματος Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης Π.Ε. Χανίων. Η συμμετοχη στην ημερίδα ήταν δωρεάν ενώ παραδόθηκαν και βεβαιώσεις παρακολούθησης στο κοινό.

Περισσότερα για το ΚΗΦΑΠ “Η Μεγαλόχαρη”

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών “Η Μεγαλόχαρη” ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων το 1988 και λειτουργεί από το 1998 ως Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έχει δυναμικότητα 14 παιδιών, με αυτιστικά στοιχεία και νοητική υστέρηση ηλικίας από 3 έως 6 ετών και από 18 και άνω που παραμένουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον και χρήζουν ενός θεραπευτικού πλαισίου.

Σκοπός του Κέντρου είναι η παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας, δημιουργικής απασχόλησης, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστηριξης ατόμων με αυτιστικά στοιχεία και νοητική υστέριση. Επίσης παρέχεται υποστηρικτική βοήθεια κατ’ οίκον σε παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης. Το Κέντρο ακολουθεί μία σειρά θεραπευτικών παρεμβάσων που έχουν να κάνουν με την ψυχολογική στήριξη, την εκτίμηση της ψυχοκινητικής κατάστασης των παιδιών, καταγραφή συμπεριφοράς, συμβουλευτική υποστήριξη των οικογενειών των αυτιστικών ατόμων, παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Στο κέντρο επίσης προσφέρονται παιδαγωγικές δραστηριότητες που προάγουν την δημιουργική απασχόληση και την ανάπτυξη της ικανότητας επικοινωνίας των παιδιών και την συγκέντρωση προσοχής μέσω παιχνιδιού. Επίσης δραστηριότητες ειδικής φυσικής αγωγής με εξατομικευμένα προγράμματα προσαρμοσμένης κινητικής αγωγής καθώς και ασκήσεις για την κατανόηση και ανάπτυξη της αίσθησης του χώρου, του χρόνου και του ρυθμού.

Πέρα όμως όλων των παραπάνω επίσης το υποστηρικτικό πρόγραμμα του κέντρου περιλαμβάνει και εξωτερικές δραστηριότητες όπως ημερήσιες εκδρομές και εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες ενώ τέλος φροντίζει, ώστε μέσω της συνεργασίας και με άλλους φορείς, οργανώσεις και συλλόγους να επιλύονται προβλήματα μέσα στην οικογένεια και να φροντίζει για την κοινωνική ένταξη, την καθοδήγηση και την υποστήριξη τους.

Το κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και περιλαμβάνει τις παρακάτω ειδικότητες: Ψυχίατρος, Κοινωνική λειτουργός, ειδικη παιδαγωγός, γυμνάστρια ειδικής φυσικής αγωγής, νοσηλευτές, οδηγό σχολικού λεωφορείου. Περισσότερες πληροφορίες για το ΚΗΦΑΠ “Η Μεγαλόχαρη” μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση kifap.gr ή στο τηλέφωνο 28210-54717

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νίκος N.Αγγελάκης
Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...