15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Η ανάκαμψη της Αργεντινής

Ημερομηνία:

Γράφει η Παναγιώτα Μπλέτα | Σε αντίθεση με τις σκηνοθετημένες προβλέψεις κάποιων, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την επαναπτώχευση της Αργεντινής, σήμερα η Αργεντινή  σηκώνει το ανάστημά της στους τοκογλύφους και ανακάμπτει.

Η μεγάλη λατινοαμερικανική χώρα, όχι απλά δεν έπεσε σε δεύτερη πτώχευση, όπως ανακοίνωσε επίσημα το Καλοκαίρι η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά ξεπέρασε τις τρικλοποδιές που της έβαλε εσκεμμένα η Δύση,  με το deal που υπέγραψε πρόσφατα  με το Πεκίνο και  αντικαθιστά το δολάριο με το γουάν στις συναλλαγές της και προχωρά δυναμικά στο μέλλον!

Τον περασμένο Ιούλιο, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, υπέγραψε με τον πρόεδρο της Κίνας Ζι Ζινπίνγκ, μια σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών, οι οποίες αναβαθμίζουν ουσιαστικά την οικονομία της Αργεντινής.

Μεταξύ των συμφωνιών, συνολικού ύψους 7,5 δις δολαρίων, ξεχώρισαν:

  • Η χορήγηση πιστώσεων ύψους 4,7 δις δολαρίων από την China Development Bank, για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1.740 MW, έργα που έχουν αναλάβει η κινεζική China Gezhouba Group και η αργεντίνικη Electroingenieria,
  • Η   χρηματοδότηση ύψους 2,1 δις δολαρίων από την China Development Bank, για την  κατασκευή σιδηροδρομικών υποδομών, οι οποίες θα διευκολύνουν τη μεταφορά των αγροτικών προιόντων της Αργεντινής στα λιμάνια της χώρας.
  • Ακόμη, ο Σι Ζινπίνγκ αποφάσισε να χορηγήσει στην Αργεντινή δάνειο 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ένα τρίτο δηλαδή των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Αργεντινής, έτσι ώστε να μπορεί η Αργεντινή να χρηματοδοτεί, σε κινεζικό νόμισμα, τις εισαγωγές της από την Κίνα.

Η σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων θα επιτρέψει στην Αργεντινή να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να πληρώσει τις κινεζικές εισαγωγές της με ισοτιμίες γουάν, την ώρα που τα ελάχιστα έσοδα από τις εξαγωγές της χώρας και η προβληματική ισοτιμία του νομίσματος της, έχουν θέσει το Μπουένος Άιρες σε δυσχερή θέση.

Swαp ή Σύμβαση Ανταλλαγής, αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ δύο συμβαλλομένων, για ανταλλαγή μελλοντικών χρηματοροών (legs), με τρόπο που έχουν προκαθορίσει μεταξύ τους. Τα χρηματικά ποσά που ανταλλάσσονται μπορεί να αναφέρονται σε διαφορετικά νομίσματα και σταθερά ποσά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Nacion, το Μπουένος Άιρες θα λάβει την πρώτη δόση  αξίας 1 δις δολαρίων σε γουάν, πριν από το τέλος του έτους.

Τι έκανε τελικά η Αργεντινή για να βγει από την δυσχερή θέση;

Απλά δεν υπέκυψε στις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις των διεθνών αρπακτικών. Κήρυξε στάση πληρωμών προς το εξωτερικό χρέος, κατάφερε γενναίο κούρεμα της τάξης του 70% από το 90% των δανειστών της, αντιμετώπισε κατάφατσα το 10% που προσπάθησε την λεηλατήσει, με την έκδοση «προκατειλημμένων» δικαστικών αποφάσεων, για τις οποίες σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δέχεται κριτική, ότι  αντιβαίνουν στην πρόθεση των κρατών, όταν υπογράφουν τέτοιου είδους διμερείς συμφωνίες και υπέγραψε επιχειρηματικές συμφωνίες κύρους για την έξοδό της από την κρίση.

Σε αναντιστοιχία η Ελλάδα, σε πρώτη φάση απότρεψε μία στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους, καθώς μεγάλο μέρος του χρέους κατείχαν μεγάλες ευρωπαϊκές (κυρίως γαλλικές και γερμανικές) τράπεζες, κάτι που θα τις έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και έτσι το χρέος άλλαξε χέρια, μέσω των μνημονίων και πήγε στην τρόικα.

Κατόπιν, όταν το ελληνικό χρέος είχε εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, έγινε κούρεμα (PSI) με εντολή της τρόικας, του οποίου χαμένοι ήταν κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και οι μικροομολογιούχοι, ενώ οι μεγάλες τράπεζες εξασφάλισαν μία σημαντική αποζημίωση για τη συμμετοχή τους και  η Ελλάδα απεμπόλησε άνευ όρων κάθε διεκδίκηση για την  εθνική της κυριαρχία. Τα ομόλογα δε, τα οποία προέκυψαν, πέρασαν στο Αγγλικό Δίκαιο, το πιο σκληρό Δίκαιο για τον οφειλέτη και θα εκδικάζονται στα δικαστήρια του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου!

Παράλληλα, ιδρύθηκε ένα ταμείο ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, του οποίου τα έσοδα θα πηγαίνουν αποκλειστικά στην αποπληρωμή του χρέους (το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ), μετατράπηκε η χώρα σε προτεκτοράτο και ο λαός συνθλίφτηκε κάτω από τα απεχθή μέτρα λιτότητας, που του επιβλήθηκαν.

Και έχει και συνέχεια… Η λεγόμενη Ευρωπαική Ένωση, που μόνο χρέη ένωσης δεν εκτελεί, προωθεί συμφωνίες  της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, για το εμπόριο και τις επενδύσεις, γνωστή ως TTIP, που θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών σε θεμελιώδη οικονομικά ζητήματα.

Τα συμπεράσματα τα αφήνω στην κρίση σας…

"google ad"

now24.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...