12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Η Εξατομικευμένη Ιατρική στην υπηρεσία της κοινωνίας – Ξεκινά η δημιουργία Δικτύου στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Η Εξατομικευμένη Ιατρική ή Ιατρική Ακριβείας θεωρείται διεθνώς μία από τις πλέον σύγχρονες ιατρικές πρακτικές που στοχεύουν στην έγκυρη διάγνωση, πρόληψη και αποτελεσματικότερη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές και οι καρδιολογικές παθήσεις.

Με πρωτοβουλία του Τομέα Ερευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ ξεκινά στον τόπο μας η δημιουργία Δικτύου για στοχευμένη έρευνα και κλινικές εφαρμογές σε αυτό το αναδυόμενο ιατρικό πεδίο.

Μια πραγματικά πρωτοποριακή πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου για την άμεση υλοποίηση των εμβληματικών δράσεων που διασφαλίζουν την έγκαιρη παρουσία της χώρας στα νέα πεδία έρευνας που παρουσιάζουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών.

Πρόκειται για μια καινοτόμο και έγκαιρη σε ευρωπαϊκό επίπεδο δράση που καθιστά την Ελλάδα συμμέτοχο στη διαμόρφωση του χάρτη της Ιατρικής του μέλλοντος.

Χάρη στο νέο Εθνικό Δίκτυο θα μπορεί να εντοπίζεται εγκαίρως η πιθανή προδιάθεση εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης νόσου και η σχέση της με την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Στις περιπτώσεις δε, που η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί θα μπορεί να εφαρμόζεται εξατομικευμένη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη με βάση τα ιδιαίτερα προσωπικά δεδομένα του κάθε μεμονωμένου ασθενή, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και, ταυτόχρονα, μειώνοντας το κόστος της περίθαλψης.

Η υλοποίηση της εμβληματικής πρωτοβουλίας του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας προϋποθέτει τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης με τη χρήση νέας γενεάς μεθόδων ανάλυσης του DNA, καθώς και την ύπαρξη διαπιστευμένων βιοτραπεζών (τράπεζες συλλογής κλινικών δειγμάτων από ασθενείς).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα δεδομένα θα συλλέγονται και θα μελετώνται σε ειδική υπολογιστική πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου, δημιουργώντας μια δυναμική βάση δεδομένων πολύτιμη για μελλοντική ερευνητική αξιοποίηση.

Ο άμεσος σκοπός του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, οι κλινικές εφαρμογές της Εξατομικευμένης Ιατρικής να είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ετσι, σε πρώτη φάση, με χρηματοδότηση μεγαλύτερη από 5 εκατ. ευρώ και διετή διάρκεια υλοποίησης, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας θα εστιαστεί στην Ογκολογία και θα απαρτίζεται από τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ): δύο στην Αττική, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη.

Στις ΜΙΑ μετέχουν αρχικά έντεκα σημαντικοί ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας με αξιοσημείωτη δράση στον χώρο της έρευνας και των κλινικών εφαρμογών της μοριακής Βιολογίας, της Ιατρικής και της Πληροφορικής.

Στην επόμενη φάση, σχεδιάζεται η δημιουργία δύο νέων Δικτύων για τις νευροεκφυλιστικές και καρδιολογικές παθήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας είναι η αξιόπιστη, έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική στοχευμένη θεραπεία με ταυτόχρονη ριζική μείωση της κατάχρησης φαρμάκων και της καταπόνησης των ασθενών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μεγάλη αποτελεσματικότητα της Εξατομικευμένης Ιατρικής μπορεί να συμβάλει στη σημαντική μείωση του κόστους περίθαλψης».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...