12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Η Ισπανική Aktua παίρνει άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων

Ημερομηνία:

Εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη άδεια λειτουργίας σε εταιρία διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι όλα έτοιμα για να παραλάβει η Aktua την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων ιδιωτών, διαχειριζόμενη ένα πολυπληθές χαρτοφυλάκιο retail banking.

Με την Aktua να “ανοίγει” το χορό της εισόδου των νέου τύπου για την Ελλάδα, εταιριών διαχείρισης επισφαλών δανείων, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ενεργητική πλέον διαχείριση των NPLs , που «βασανίζουν» επί σειρά ετών τους….ισολογισμούς των τραπεζών.

Με την προϋπόθεση ότι πληρούν όλα τα κριτήρια του νέου νομικού και θεσμικού πλαισίου, η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα αρχή των εν λόγω εταιριών, είναι αυτή που θα δώσει το «πράσινο φως» για τις άδειες. Κριτήρια στις περιπτώσεις αυτές, δεν αποτελεί το ύψος των κεφαλαίων , όπως για παράδειγμα θα απαιτείτο για την ίδρυση τραπεζικού ιδρύματος ( άλλωστε το αρχικό κεφάλαιο για τις εταιρίες διαχείρισης είναι εξαιρετικά χαμηλό: 100.000 ευρώ), αλλά μία σειρά παραγόντων που έχουν σχέση με:

— Επιχειρηματικό σχέδιο

–Έλεγχο καταλληλότητας βασικών λειτουργικών δομών

–Υπεύθυνα πρόσωπα που «τρέχουν» την εταιρία

«Είναι σαφές», σχολιάζουν πηγές της Τραπέζης Ελλάδος, «ότι δεν πρόκειται να δοθούν «άδειες- «κέλυφος». Οταν διαπιστωθεί ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια του νόμου, θα δίνεται άδεια και εφεξής, οι εταιρίες αυτές θα παρακολουθούνται συνεχώς από την αντίστοιχη Διεύθυνση Εποπτείας της Τραπέζης Ελλάδος».

Προφανώς για λόγους εμπιστευτικότητας, δεν είναι ανακοινώσιμο ποιές και πόσες εταιρίες έχουν υποβάλλει αίτηση. Ασφαλείς πληροφορίες από την αγορά μιλούν όμως για τις Aktua (για το retail – χαρτοφυλάκια ιδιωτών), την Alvarez & Marsal, την ΚΚR (για το corporate), τη νέα εταιρία αυτού του σκοπού της Eurobank, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν επίσης το ενδιαφέρον της Mellon Technologies και της Qualco. Οσοι πληρούν τα κριτήρια, λογικά θα λάβουν άδεια. Υπάρχουν όμως και ατελή αιτήματα.

H ισπανική Aktua Financial Solutions, είναι γνωστή από τις διά της βίας εξώσεις ιδιοκτητών από τα σπίτια τους στην Ισπανία. Η Aktua έχει ήδη από πέρσι κλείσει συμφωνία με την Alpha Bank και ίδρυσαν την Aktua Hellas, στην οποία έχει πλειοψηφική συμμετοχή η Aktua με 55%.

 

Σε πρώτη φάση, η Alpha Bank θα μεταφέρει στην Aktua Hellas μέρος των καθυστερούμενων δανείων, περίπου 1 δις.ευρώ, που θα αποτελούν μίγμα δανείων με εγγυήσεις και μη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...