14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Η κατοχή δε μας λύγισε! Μεγάλη εκδήλωση στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου

Ημερομηνία:

Του Αριστομένη Συγγελάκη

Ήταν τιμή για μένα η συμμετοχή στην εκδήλωση για την Κατοχή και την Αντίσταση στο Σπήλι του μαρτυρικού Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, μία εκδήλωση που τίμησε τη μνήμη του ηρωικού Ανθυπολοχαγού του έπους του 1940 Νικολάου Μιαούλη (στη ζωή του οποίου αναφέρθηκε αναλυτικά ο συναγωνιστής Ηλίας Λουλούδης) αλλά και συνολικά την Αντίσταση και τη Θυσία της Κρήτης και της Ελλάδας.

Με τον Δημήτρη Παπαχρήστο, τον εκφωνητή του Πολυτεχνείου και συναγωνιστή στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, σε ένα πυκνό ακροατήριο, παρουσιάσαμε το βιβλίο του ακούραστου εργάτη της ιστορικής έρευνας Μανόλη Παντινάκη με τον εύγλωττο τίτλο ”Η Επαρχία Αγίου Βασιλείου αφηγείται: «Η Κατοχή δεν μας λύγισε»”. Στην ομιλία μου αναφέρθηκα στις ανυπότακτες γυναίκες και άντρες της Κρήτης, που δεν έσκυψαν το κεφάλι, δεν λύγισαν, αντιστάθηκαν μέχρι το τέλος και ελευθέρωσαν τον τόπο τους, τη χώρα τους κι ολόκληρη την Ευρώπη από το φοβερό κατακτητή, τη ναζιστική Γερμανία.Κορυφαίο παράδειγμα: η λεβέντισσα δασκάλα Ερωφύλη Παπαδάκη, που ταπείνωσε και χαστούκισε έναν Γερμανό αξιωματικό, στο Σπήλι τον Ιούνιο του 1942 (στη φωτογραφία είμαι μαζί με τις κόρες της). Οφείλουμε κάθε τιμή στη μεγαλειώδη Αντίσταση και Θυσία του λαού μας, που ο ανιστόρητος και εν διατεταγμένη αποστολή κ. Ρίχτερ προσπάθησε να σπιλώσει με τα ψεύδη και τις ανιστόρητες κατασκευές του. Ευτυχώς που η Κρήτη, με πρώτο τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μανούσο Παραγιουδάκη, ξεσηκώθηκε και απέτρεψε τα σχέδια του βαθέος γερμανικού κράτους να παραχαράξει την ιστορία μας.

Αναφέρθηκα επίσης και στην ευθύνη της μεταπολεμικής, δημοκρατικής Γερμανίας, που αντί να εκτιμήσει ανάλογα τη συμβολή της Ελλάδας στη συντριβή του φασιστικού Άξονα, που είχε ως αποτέλεσμα να ελευθερωθεί και η ίδια η Γερμανία από τον χιτλερικό ζυγό (όπως ο Μανάλης Γλέζος διαρκώς επισημαίνει), αντί να αναλογιστεί πόσο γενναιόδωρα της φέρθηκε η Ελλάδα με τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953, φέρεται ως μπαταχτσής και διεθνής ταραξίας, καταπατώντας τις διεθνείς Συνθήκες – και την ίδια την υπογραφή της. Και σήμερα καταφεύγει σε μεθόδους νεοαποικιοκρατικές (“ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον”, “ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας”, “ελληνογερμανική συνέλευση” κ.α.) εις βάρος της χώρας μας. Θλιβερές μεθοδεύσεις, που δεν συνάδουν με το ρόλο της Ο.Δ. Γερμανίας ως φίλης, συμμάχου και εταίρου της Ελλάδας. Ως πότε οι μεθοδεύσεις αυτές θα γίνονται ανεκτές; Πότε, επιτέλους, η Ελλάδα θα διεκδικήσει όσα της οφείλει η Γερμανία;

Θερμές ευχαριστίες στον Μανώλη Παντινάκη και το Δήμο Αγίου Βασιλείου για την τιμητική πρόσκληση. Ο αγώνας για Μνήμη & Δικαιοσύνη, Δικαιοσύνη & Αποζημίωση κλιμακώνεται και δυναμώνει! Ελάτε μαζί μας!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...