17.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Η Κρήτη, ο πατήρ Αντωνίνος και η άγνωστο σφαγή των χριστιανών, τη Δευτέρα στο καφέ “Κήπος” | Φωτός

Ημερομηνία:

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στο Φουαγέ του καφέ “ΚΗΠΟΣ” η Εκπαιδευτική Εταιρεία Χανίων θα παρουσιάσει το βιβλίο του Νικόλαου Ρούσσου (μοναχού στο Τμήμα των Φραγκισκανών Καπουτσίνων) με τίτλο «Η Κρήτη και ο πατήρ Αντωνίνος (1867-1908)», που αναφέρεται στην άγνωστη στους πολλούς σφαγή των χριστιανών του Ηρακλείου.

Το βιβλίο είναι ιστορικό ερευνητικό και αναφέρεται στις σφαγές του Ηρακλείου που έκαναν οι Τουρκοκρητικοί στις 25 Αυγούστου του 1898  Στηρίχτηκε στις  σημειώσεις  και  την αλληλογραφία του πατέρα  Αντωνίνου καθολικού ιερέα  Ιταλικής  καταγωγής που διασώθηκαν στα αρχεία της καθολικής Εκκλησίας.

Ο πατής Αντωνίνος υπηρέτησε στο Ηράκλειο τις  ημέρες των σφαγών. Στις σημειώσεις του  φωτίζει με λεπτομερείς περιγραφές και  εκτιμήσεις  τα  δραματικά  γεγονότα των Επαναστάσεων του 1866 και  του  1896 τόσο στα Χανιά όσο  και  στο  Ηράκλειο.

Το  βιβλίο μπορούμε να το χωρίσουμε σε τρία σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι  αφηγηματικό και γραμμένο σε γλώσσα γλαφυρή.

Ο πατήρ Αντωνίνος ήταν Σικελικής καταγωγής από το χωριό  Κέραμοι της παλιάς μεγάλης Ελλάδας. Στο πρώτο μέρος Περιγράφεται η Κουρά του σαν μοναχού στο τάγμα των Καπουτσίνων, τα διάφορα σημεία που υπηρέτησε ως μοναχός και αργότερα ως ιερέας

Στην Ελλάδα αρχικά υπηρέτησε στα Χανιά ως δάσκαλος των Ιταλικών. Αργότερα  ανέλαβε  φιλανθρωπικό  ρόλο στο νοσοκομείο  των  Χανίων και  την  οργάνωση φιλανθρωπικών συσσιτίων, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε τότε στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη

Η επανάσταση του 1896 θα τον βρει να υπηρετεί στο Ηράκλειο. Περιγράφει με εξαιρετικές  λεπτομέρειες τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν αυτές τις  μαύρες ημέρες  των  σφαγών και πως κατάφερε να διασώσει δεκάδες Ορθόδοξους Χριστιανούς που είχαν καταφύγει μέσα στην Εκκλησία για να σωθούν.

Περιγράφει ακόμα και τις σφαγές που ακολούθησαν στους δρόμους  του  Ηρακλείου και στο Αγγλικό προξενείο και τον βομβαρδισμό που ακολούθησε της μουσουλμανικής συνοικίας, το στρατοδικείο που έγινε και κατόπιν την εκτέλεση και τον απαγχονισμό των πρωταιτίων Βασιβεζούκων Τούρκων που πρωτοστάτησαν στις σφαγές. Αναλύει πώς ο Τουρκικός στρατός κηρύχθηκε έκπτωτος και απελευθερώθηκε η Κρήτη. Αργότερα στο βιβλίο αναφέρονται όλες οι τιμητικές διακρίσεις που έτυχε από την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Κρητική πολιτεία,  και από  απλούς ανθρώπους

Την τελευταία του πνοή την άφησε στα Χανιά  και  ετάφη σε μια πάνδημη τελετή στο Φράγκικο Νεκροταφείο των  Χανίων

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παραθέτονται όλα τα αυθεντικά έγγραφα από τα αρχεία της Καθολικής Εκκλησίας της Κρήτης που διασώθηκαν. Ο συγγραφέας με  πολύ  κόπο ταξινόμησε, μετέφρασε, και οργάνωσε το υλικό που αποτελούταν κυρίως από σημειώσεις και αλληλογραφία και λόγω του ότι τα έγγραφα αυτά δεν είχαν ξαναδημοσιευθεί αποτελούν ένα πολύτιμο υλικό  για κάθε μελλοντικό ιστορικό ερευνητή.

Το τρίτο μέρος είναι μια πλούσια  συλλογή  φωτογραφιών, διαφόρων Ιερωμένων και Ναυάρχων,  και διαφόρων προσώπων  που  πρωταγωνίστησαν την  τότε  εποχή  αλλά και συλλεκτικές ιστορικές φωτογραφίες των δύο πόλεων Χανίων Ηρακλείου

Η είσοδος στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...