13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Η νέα εποχή της Δημοτικής Αγοράς Χανίων: 108 χρόνια μετά την ανέγερσή της «ξαναχτίζεται»

Ημερομηνία:

Εκατόν οκτώ χρόνια μετά την κατασκευή της και καθώς το πλήρωμα του χρόνου έχει αφήσει τα σημάδια του πάνω στο μνημείο μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την ανακατασκευή του μνημείου της δημοτικής αγοράς των Χανίων.

Το έργο με τίτλο, «Άρση ετοιμορροπίας και αποκατάσταση φθορών λόγω θεομηνίας της Δημοτικής Αγοράς Χανίων», εισέρχεται όπως όλα δείχνουν, σε τροχιά υλοποίησης.

Ο στόχος είναι να διασωθεί το μνημείο και να διατηρήσει η Δημοτική Αγορά τον παραδοσιακό της χαρακτήρα ως το εμπορικότερο σημείο της πόλης.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 15 εκατομμύρια ευρώ και η προθεσμία εκτέλεσης του είναι 24 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Στις 25 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το έργο και στις 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική αποσφράγιση των αιτήσεων.

Θα ακολουθήσει σε δεύτερη φάση, η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής για την υποβολή προσφορών.

Η διαδικασία επιλογής του αναδόχου γίνεται μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο μνημείο

Με βάση το αντικείμενο της σύμβασης για την ανακατασκευή του μνημείου, τα τεχνικά στοιχεία της οποίας παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα γίνει αποξήλωση όλων των κατασκευών, με στόχο να παραμείνουν μόνο οι λιθοδομές του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς.

Προβλέπεται να αποξηλωθούν δάπεδα, μεταλλικές κατασκευές, ρολά, πάγκοι, σκάλες, επιγραφές, φωτιστικά, μεταλλικά και ξύλινα κουφώματα, τζάμια στην οροφή με τον μεταλλικό τους σκελετό και υδρορροές.

Προβλέπεται ακόμα η προσεκτική απομάκρυνση των μεταλλικών ζευκτών και των κεραμιδιών, η αποξήλωση όλων των επιχρισμάτων και η κατεδάφιση όλων των εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων των καταστημάτων.

Παράλληλα θα γίνουν οι απαραίτητες εκσκαφές, που απαιτούνται για τις ενισχύσεις των θεμελίων των λιθοδομών και για τη διαμόρφωση των επιπέδων, που θα κατασκευαστούν.

Θα τοποθετηθούν πλάκες από σκυρόδεμα, προκατασκευασμένα κανάλια σκυροδέματος, νέα επιχρίσματα, νέος μεταλλικός σκελετός για την στέγη και επικάλυψη της στέγης με αργιλικά κεραμίδια γαλλικού τύπου.

Στην μελέτη προβλέπεται ακόμα η κατασκευή σκελετού στερέωσης των υαλοπινάκων στέγης και την τοποθέτηση των υαλοπινάκων και η προμήθεια των μεταλλικών κατασκευών των καταστημάτων (πατάρια, στέγαστρα, περσίδες, υδρορροές, καλύμματα φρεατίων) με την κατάλληλη εφαρμογή τους.

Τα κουφώματα των καταστημάτων θα είναι ξύλινα και από αλουμίνιο με τους υαλοπίνακες τους ενώ θα γίνει προμήθεια και μεταλλικών ρολών.

"google ad"

Οι επενδύσεις των επιστρώσεων προβλέπεται να γίνει με μαρμάρινα δάπεδα και κεραμικά πλακίδια, ενώ θα γίνουν και εργασίες μόνωσης (υγρομόνωση και θερμομόνωση στεγών, υγρομόνωση δαπέδων).

Στον σχεδιασμό είναι η τοποθέτηση νέων ειδών υγιεινής, χρωματισμοί στο σύνολο του κτιρίου, ενώ θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες εργασίες που αφορούν στη συντήρηση και την αποκατάσταση των λίθινων όψεων του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς και στην επισκευή ή αντικατάσταση των ρολογιών.

Ακόμα θα αντικατασταθεί το σύνολο των υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και θα διαμορφωθούν πλήρως χώροι και εγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο της Δημοτικής Αγοράς.

Όλες οι εργασίες προβλέπονται από την αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του έργου.

Και οι τρεις μελέτες έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ιστορία του μνημείου

Η ιδέα για ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς «γεννήθηκε» το 1908. Στις 13/6/1908 συζητείται σε ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα ανέγερσης Δημοτικής Αγοράς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει την πρόταση, που ήταν σε άμεση συνάρτηση και με άλλα έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού της πόλης.

Στις 8/8/1908 η αρμόδια για την Αγορά επιτροπή ανακοινώνει στο Συμβούλιο το οριστικό σχέδιο του κτιρίου, τις προτάσεις για σχετικές εργασίες (κατάρριψη του φρουρίου, επιχωμάτωση της τάφρου, αποζημίωση ιδιοκτητών, κατασκευή υπόστεγων, κ.λ.π.) καθώς και τον προϋπολογισμό εξόδων του έργου (320.000 δρχ.).

Τον Φεβρουάριο του 1909 ο μηχανικός Κώστας Δρανδάκης τελειοποιεί τα σχέδια της Αγοράς και συμπληρώνεται έτσι ο σχετικός φάκελος που είχε αρχίσει να καταρτίζει παλαιότερα ο μηχανικός Μιχαήλ Σαββάκης.

Στις 7/12/1910 η Τράπεζα Κρήτης εγκρίνει την παροχή δανείου 300.000 δρχ. με υποθήκη το ίδιο το κτίσμα και τα μελλοντικά ενοίκια των καταστημάτων και στις 23/12/1910 γίνεται δημοπρασία για την εκτέλεση του έργου.

Η θεμελίωση πραγματοποιείται ανεπίσημα από τον δήμαρχο Εμμανουήλ . Μουντάκη την 14/8/1911 και το έργο ξεκινά άμεσα. Το δεύτερο εξάμηνο του 1913 αποπερατώνεται το κυρίως έργο, η Αγορά αρχίζει ανεπίσημα να λειτουργεί από την 1/11/1913.

Τα επίσημα εγκαίνιά της έγιναν από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο στις 4 Δεκεμβρίου 1913, τρεις ημέρες μετά την επίσημη τελετή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...