17.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Η υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι και δική μας υπόθεση

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες ελληνικές εκλογές είναι ένα ζήτημα που πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος των κοινωνικών κινημάτων, των συνδικάτων και των πολιτικών δυνάμεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για μια θεμελιώδη κοινωνική και πολιτική αλλαγή στην ήπειρό μας.

Γι’ αυτό το λόγο, υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα το δικαίωμα του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της Ευρώπης να σταματήσουν τη λιτότητα και να επιλέξουν δημοκρατικά και χωρίς εξωτερική πίεση τη μελλοντική τους πορεία.

Υποστηρίζουμε πλήρως το πρόγραμμα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αφορά τις άμεσες ανάγκες του ελληνικού λαού και θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο που θα καταργηθεί ευθύς μόλις δημιουργηθεί η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς.

Οι βάσεις αυτού του προγράμματος είναι:

• Η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
• Ο τερματισμός της λιτότητας
• Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ακύρωση των εργατικών νόμων που επέβαλαν τα Μνημόνια
• Η προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης
• Η εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος
• Ο δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος

Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου απαιτεί μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους, που δεν είναι μόνο ένα ελληνικό ζήτημα αλλά αφορά τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, κυρίως αυτές του Νότου και της Ιρλανδίας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, όπως έγινε το 1953 με το χρέος της Γερμανίας.

Ειδικότερα, οι προτάσεις που θα θέσει η κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι οι εξής:

• Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους
• Πληρωμή του υπόλοιπου χρέους με “ρήτρα ανάπτυξης, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί με άλλο τρόπο από αυτόν των  πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού
• Μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους,  έτσι ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι για την εξυπηρέτηση των κοινω¬νικών αναγκών και για να ανοίξει ο δρόμος του οικονο¬μικού και κοινωνικού μετασχηματισμού.
• Εξαίρεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από τους περιορισμούς που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης
• Συμφωνία για ένα “Ευρωπαϊκό Νιου Ντιλ” με δημόσιες επενδύσεις που θα έχουν στόχο την ανάπτυξη και τον οικολογικό μετασχηματισμό.

Κάνουμε έκκληση στα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα, τις πολιτικές δυνάμεις και τους λαούς της Ευρώπης να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία που θα ανοίξει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και να προετοιμάσουν ένα κοινό σχέδιο το οποίο θα βάλει ένα τέλος στο νεοφιλελεύθερο εφιάλτη που συνεχίζει να στοιχειώνει την Ευρώπη, θα χτίσει ένα τείχος απέναντι στον εθνικισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό και θα ανοίξει τον δρόμο για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της συνοχής.

Ένα ρήγμα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική σε μια χώρα της ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή νέα δυναμική στην Ευρώπη αν οι πολιτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται  στις επιμέρους χώρες και στο ευρωπαϊκό επίπεδο εμπνευστούν από αυτή την επιτυχία και αυξήσουν τη δική τους επιρροή στις χώρες αυτές, ενώ συγχρόνως θα ορθώσουν μια ασπίδα αλληλεγγύης και προστασίας εκείνης της χώρας στην οποία η Αριστερά θα είναι στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα θα απλώσει το χέρι της στα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα και την Αριστερά της Ευρώπης και σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης στην κατεύθυνση της δημοκρατίας, της κοινωνικής ισότητας και του οικολογικού μετασχηματισμού.
Ο καθένας και η καθεμία από εμάς έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε σε όλες τις χώρες μια ισχυρή δύναμη και μια δυναμική, ικανή να σταματήσει την πορεία προς την καταστροφή και να οδηγήσει στην αλλαγή της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...