15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ιχνηλατώντας το παρελθόν: 153 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου | Σπάνιο υλικό

Ημερομηνία:

Του Γ. Σταράκη

Σήμερα  η «ιχνηλάτηση» αφορά την Ιερά Μονή Αρκαδίου, το παγκόσμιο σύμβολο Αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης.

«Εργαλεία» υπάρχουν άφθονα. Έχω υποχρέωση όμως να αναφέρω δύο σημαντικά βιβλία:» Μονή Αρκαδίου. Νέες σελίδες στην ιστορική τοπογραφία» του φίλου Κλεόνικου Σταυριδάκη και «Ιερά Μονή Αρκαδίου. Ιστορία – Αρχαιολογία – Παράδοση» του Δρα. Θεοχάρη Μιχ. Προβατάκη.

Ο λαός της Κρήτης μετά από μια περίοδο βενετσιάνικης δουλείας 450 χρόνων το 1669 πέρασε στην Τούρκικη. Φόροι, εξευτελισμοί, βασανισμοί κλπ υποχρεώνουν τους Κρητικούς να επαναστατήσουν.

153 χρόνια πριν. 1866 ζητούν σεβασμό της χριστιανικής θρησκείας και λήψη μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Η Παγκρήτια Συνέλευση στέλνει αναφορά στο Σουλτάνο και το μυστικό υπόμνημα προς τους μονάρχες Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας για ενέργειες. Αδιαφορούν. Επίσης η τότε Ελληνική κυβέρνηση δήλωνε… ουδετερότητα.

Επαναστατικό κέντρο η Ιερά Μονή Αρκαδίου. Χωρίς βοήθεια σηκώνουν το λάβαρο της Επανάστασης στις 21 Αυγούστου 1866 με το σύνθημα «ΕΝΩΣΙΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Ο Μουσταφά Πασάς με 15.000 Τούρκους, Αλβανούς, Αιγύπτιους και Τουρκοκρητικούς αλλά και με ισχυρό πυροβολικό φθάνει έξω από το Μοναστήρι.

"google ad"

Μέσα υπάρχουν 966 ψυχές. Μόνο οι 250 μπορούν να πολεμήσουν. Προτείνουν παράδοση. ΌΧΙ η απάντηση. Επίθεση. Αποκρούουν οι 250 μαχητές. Οι Τούρκοι ζητούν ενισχύσεις, φθάνει από το Ρέθυμνο ένα μεγάλο κανόνι, η «Κουτσαχείλα» και  άλλο ένα επίσης μεγάλο. Είχαν άλλα 30.

9 Νοεμβρίου 1866. Νέο κύμα επίθεσης. Το απόγευμα τα 30 κανόνια με την «Κουτσοχείλα» και άλλο ένα μεγάλο γκρεμίζουν το Δυτικό τείχος της Μονής. Οι εισβολείς μπαίνουν  μέσα και σφάζουν αμάχους και μαχητές.

Απόγευμα 9 Νοεμβρίου 1866. Οι σφαίρες τελειώνουν. Γυναίκες, γέροντες, παιδιά και τραυματίες με οδηγίες του Ηγούμενου κλείνονται στην πυριτιδαποθήκη.

Οι βάρβαροι προσπαθούν με σφαίρες, λοστούς, λόγχες, γιαταγάνια να σπάσουν την πόρτα, να μπουν και να σφάξουν τους Χριστιανούς. Τότε, ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης βάζει φωτιά στο βαρέλι με το μπαρούτι. ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ!!!

Η πυριτιδαποθήκη σήμερα

Τραγικός επίλογος. Από τους 964 οι 869 σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν ή ανατινάχθηκαν στον αέρα.

114 άνδρες και γυναίκες πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι Τούρκοι είχαν πάνω από 1500 νεκρούς. Τραυματίστηκαν 3.000.

Κατάθεση στις 21-5-1926
Κρανία Κρητικών με εμφανείς τους σπαθισμούς στο Ηρώον

Η απίστευτη, η τεράστια, η μοναδική αυτή πράξη τόλμης που ξεπέρασε τα όρια του δυνατού τίμησε την πίστη, την τιμή, την αξιοπρέπεια και έστειλε ένα τεράστιο μήνυμα.

Ο Πρωθυπουργός Ν. Πλαστήρας το 1951 στο Αρκάδι
Ο Πρίγκιπας Γεώργιος στο Αρκάδι το 1899

Το Αρκάδι συγκίνησε και ένα κύμα φιλελληνισμού δημιουργήθηκε στην Ευρώπη. Σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι και άλλοι, πήραν θέση υπέρ του Κρητικού Αγώνα.

Τελικά το Ολοκαύτωμα δεν πήγε χαμένο. Το 1868 ο Σουλτάνος αναγκάστηκε να παραχωρήσει τον «Οργανικό Νόμο» ένα είδος Συντάγματος που προέβλεπε προνόμια για τους Χριστιανούς και καθεστώς ημιαυτονομίας για το Νησί μας.

Φέτος με εκδηλώσεις θα γιορτάσουμε τα 153 χρόνια του σπουδαίου αυτού γεγονότος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...