16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

“Κάτω τα χέρια από τη Rosa Nera”: Πορεία στους δρόμους της πόλης ενάντια στην εκμίσθωση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι και υπέρ της κατάληψης | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η κινητοποίηση υπέρ της κατάληψης Rosa Nera και ενάντια στην εκμίσθωση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε, πέραν αντιεξουσιαστών από τα Χανιά αλλά και από άλλους νομούς της Κρήτης και αλληλέγγυων πολιτών προς την κατάληψη Rosa Nera, και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ξεχωριστό πανό ενώ καλέσματα είχαν απευθύνει η Λαϊκή Ενότητα Χανίων αλλά και η ΕΛΜΕ Χανίων. Την κινητοποίηση στήριξη και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων

Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 12.30 με ένταση και παλμό και πολλά συνθήματα ενάντια στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλη Διγαλάκη, ενάντια στην εκμίσθωση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι και υπέρ της κατάληψης Rosa Nera.

Aνά σημεία διαδηλωτές έβγαιναν από το σώμα της πορεία και με σπρέι έγραφαν συνθήματα όπως:

– Όπου ακούς αξιοποίηση μυρίζει λεηλασία

– Κλίνες, λεφτά και κούφια ιδανικά

– Βιτρίνες λουσάτες, απλήρωτοι εργάτες

– Ο τουρισμός είναι η φιλοξενία μετ΄αποδοχών

Η πορεία διέσχισε το κέντρο της πόλης παιρνόντας μπροστά από το Δημαρχείο Χανίων, ανέβηκε την Αποκορώνου για να κατευθυνθεί στην οδό Παπανδρέου και από εκεί το σώμα των διαδηλωτών να καταλήξει στην κατάληψη Rosa Nera η οποία αυτές τις ημέρες εορτάζει τα 13 χρόνια λειτουργίας της.

Να σημειώσουμε ότι επί της οδού Παπανδρέου η πορεία σταμάτησε έξω από τα γραφεία της ΕΡΜΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ όπου βάφτηκε το σήμα της εταιρείας, γράφτηκαν συνθήματα στοους τοίχους, και σχηματίστηκε το σύμβολο της κατάληψης στην είσοδο του κτιρίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας διαδηλωτές μοίραζαν κείμενο για την κατάληψη Rosa Nera σε περαστικούς.

Δεν υπήρξαν επεισόδια.

Ο Βύρων Λυκιαρδόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας είπε:

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα προάσπισης κάθε δημόσιου χώρου ενάντια σε κάθε προσπάθεια “αξιοποίησης” και εκμετάλλευσης.

"google ad"

Ξέρουμε πολύ καλά ότι μια τέτοια προσπάθεια, είναι αναπόφευκτο, θα καταλήξει στην τραγική αλλοίωση του ιστορικού κέντρου της πόλης των Χανίων.

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία η ιστορικότητα του κέντρου των Χανίων ενάντια σε κάθε αξιοποίηση που θέλει να μετατρέψει μνημεία σε ξενοδοχεία και γι’ αυτό συμμετέχουμε στην πορεία αλληλεγγύης που κάλεσε η κατάληψη Rosa Nera.

Ο Γιώργος Τζήμας από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων είπε:

Σήμερα πραγματοποιούμε μία πορεία υπεράσπισης της κατάληψης της Rosa Nera αλλά και ενάντια στο ξεπούλημα των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Δύο μήνες μετά που άνοιξε το συγκεκριμένο θέμα, έχει προκληθεί πραγματικά μια μεγάλη συζήτηση στην πόλη ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς αλλά και σε προσωπικότητες για το τι πρέπει να γίνει.

Θεωρούμε ότι πλέον το ζήτημα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις. Βλέπουμε τη διοίκηση να υλοποιεί ξεκάθαρα την πολιτική της κυβέρνησης που μιλά για ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου πλούτου. Μία τέτοια εξέλιξη είναι κόντρα στον υπόλοιπο Χανιώτικο λαό, κόντρα στους φοιτητές και στις ανάγκες τους. Και παρόλο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να κυρήξει το συγκεκριμένο κτίριο ως Μνημείο βλέπουμε ότι η αλαζονία της Διοίκησης παραμένει, αφού δεν κάμπτεται και δηλώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει, δίχως να υπολογίζει τίποτα.

Εμείς θεωρούμε ότι η απόφαση που θα πρέπει να παρθεί από όλο τον κόσμο των Χανίων, θα πρέπει να είναι ενάντια στο ξεπούλημα, υπέρ της χρήσης των δημόσιων χώρων για όλους,  για ανοικτούς χώρους για όλη την Χανιώτικη κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στην κατάληψη Rosa Nera στο πλαίσιο των 13 χρόνων λειτουργίας της (αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ) με την εκδήλωση για τον Βαρδή Τσουρή στις 8 το βράδυ να δεσπόζει από το σημερινό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...