15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κίνα και Ευρώπη φτιάχνουν ένα χωριό στο φεγγάρι

Ημερομηνία:

Κίνα και Ευρώπη ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να χτίσουν μια επανδρωμένη βάση στη Σελήνη. Με αυτό το πλάνο ως αρχή, οι αρμόδιες Διαστημικές Υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν κοινές αναζητήσεις, πειράματα και αποστολές.

«Οι Κινέζοι έχουν ένα πολύ φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα αναφορικά με τη Σελήνη ήδη σε εξέλιξη. Ο αγώνας για την κατάκτηση του Διαστήματος έχει αλλάξει πολύ χαρακτήρα σε σχέση με τη δεκαετία του ’60. Αναγνωρίζουμε πως για την αναγκαία εξερεύνησή του με ειρηνικούς σκοπούς, πρέπει να υπάρχει διεθνής συνεργασία», ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τη σύμπραξη, που είχαν διαρρεύσει πρώτα από την κινεζική πλευρά.

Σύμφωνα με την ESA, το σχέδιο προβλέπει ένα “φεγγαρο-χωριό”, που θα αποτελεί στο εξής τη βάση εκκίνησης άλλων αποστολών στον Άρη. Επίσης θα μπορεί, ενδεχομένως, να λειτουργήσει καταλυτικά για την προώθηση του διαστημο-τουρισμού ή και για εξορυκτική δραστηριότητα στη Σελήνη.

Η Κίνα μπήκε τελευταία σχεδόν στον αγώνα του διαστήματος, όμως από το 2003 που έστειλε την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή έχει κλείσει το κενό. Την περασμένη εβδομάδα εκτόξευσε ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που κατευθύνεται για τον επίσης μη επανδρωμένο αυτή τη στιγμή διαστημικό σταθμό της. Σκοπός της αποστολής είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει παραλάβει δείγματα εδάφους από τη Σελήνη και από τον επόμενο χρόνο να κάνει το ίδιο στην σκοτεινή πλευρά.

Η ESA ελπίζει ότι θα καταφέρει να αναλύσει αυτά τα δείγματα, όπως επίσης να στείλει προσωπικό στον Κινεζικό Διαστημικό Σταθμό στο μέλλον. Η Κίνα είχε αποκλειστεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξαιτίας βέτο των ΗΠΑ στην συνεργασία, για το οποίο είχαν φέρει ως επιχείρημα ότι η ανατολική χώρα χρησιμοποιεί το διαστημικό της πρόγραμμα για στρατιωτικούς σκοπούς.

tvxs.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...