14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Κινητοποίηση αγροτών έξω από την Εφορία Χανίων

Ημερομηνία:

Mε συνθήματα «Όχι στη φοροληστεία, ανατρέπουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν» και «Όχι στις κατασχέσεις σπιτιών-χωραφιών-τραπεζικών καταθέσεων» αγρότες από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την εφορία Χανίων επί της οδού Τζανακάκη.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκονται «τα μέτρα των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ», με τους αγρότες να δηλώνουν εξοργισμένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ανακοίνωση τους σημειώνουν:

Η μάχη που δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια, με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Στο στόχαστρο του αγώνα μας βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που, με τα μέτρα των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ, επιχειρεί να συγκεντρώσει, ακόμα πιο γρήγορα, τη γη και την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης κι άλλες πολλές χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Αυτή η πολιτική, με τους βαρείς φόρους και τα φαρμακερά ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, με την μεγάλη ακρίβεια στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια, με τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια, ληστεύει το λιγοστό εισόδημά μας που εξασφαλίζουμε με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες. Κι είναι λιγοστό το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, επειδή οι τιμές παραγωγού που διαμορφώνει η «ελεύθερη» αγορά στο σύνολο, σχεδόν, των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό, οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις περικόπτονται δραστικά, ενώ  οι ζημιές από την κακοκαιρία στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο κεφάλαιο δεν αποζημιώνονται στο σύνολό τους από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε.

Αντίθετα, αυτή η πολιτική, όχι μόνο δεν αγγίζει, αλλά ωφελεί πολύ τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Τους εμποροβιομηχάνους και τα μονοπώλια που αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα μας και τα πουλούν πανάκριβα, κερδοσκοπώντας σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών. Τις τράπεζες που μας «στραγγαλίζουν» με τα επιτόκια και τα πανωτόκια. Τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα που αδημονούν να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες, για να ορμήσουν, σαν τις ύαινες, στη γη και στο βιός τους.

Οι φτωχοί αγρότες στα χωριά έχουμε τα ίδια προβλήματα, ζούμε τα ίδια βάσανα με τους φτωχούς των αστικών κέντρων. Τους άνεργους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τους εργατοϋπάλληλους με τα φτηνά μεροκάματα και τους χαμηλούς μισθούς που, μάλιστα, πολλές φορές, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες. Τους μικρούς μαγαζάτορες, επαγγελματίες, βιοτέχνες κι εμπόρους που είναι καταχρεωμένοι στην εφορία, στην τράπεζα, στα ασφαλιστικά  ταμεία και ζουν με την αγωνία του λουκέτου και των πλειστηριασμών. Κι εμείς, όπως όλοι αυτοί, δεχόμαστε άγρια επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους και ενωνόμαστε στον κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Φορολογία: Άρση των φορολογικών επιβαρύνσεων στους μικρομεσαίους αγρότες.Φορολόγηση βάσει πραγματικού εισοδήματος, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στοεπιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες μετζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Ασφάλιση-Σύνταξη: Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου.Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ. ΔωρεάνΚοινωνική Ασφάλιση-Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια ΟΓΑ χωρίς όρουςκαι προϋποθέσεις. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες, συντάξεις αξιοπρέπειας.

Κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τιμήςαγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα-εφόδια, τρόφιμα, είδηλαϊκής κατανάλωσης, υπηρεσίες.

Τιμές: Κατώτατες εγγυημένες τιμές, να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουνεισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οιεμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν με «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πόσο καιπότε θα πληρωθούμε. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπίαεμπόρων-βιομηχάνων.

Επιδοτήσεις-ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ2014-2020. Σύνδεση ενισχύσεων με την παραγωγή. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις-ενισχύσειςαπό όσους δε θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό σε «κατάκύριο επάγγελμα αγρότες» ή μη.

Κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Εξασφάλισηαναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίησηεγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων, πρόσληψη γεωτεχνικών.

"google ad"

Χρέη:Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Χαράτσια:Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

ΕΛΓΑ: κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...